Ανούσια κυβερνητική επίσκεψη σε «χαλαρό» lockdown

ανούσια-κυβερνητική-επίσκεψη-σε-χαλ-809544

Οι συνεχείς κυβερνητικές νουθεσίες για την ανάγκη τήρησης των μέτρων, αναφορικά με τον περιορισμό των μετακινήσεων και των κοινωνικών συναναστροφών, προφανώς δεν λαμβάνονται υπόψη από τους πολίτες

Του Γιώργου Λαμπράκη

Συμβολικό και όχι ουσιαστικό χαρακτήρα είχε η χθεσινή επίσκεψη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στον Βόλο, καθώς ούτε νέα προέκυψαν, ούτε έγιναν σοφότεροι οι αιρετοί και τα διοικητικά στελέχη των υγειονομικών υπηρεσιών του νομού Μαγνησίας, που παρακολούθησαν τη σύσκεψη στο Δημαρχείο Βόλου. Ο υπουργός επανέλαβε το κυβερνητικό μότο για την ανάγκη πιστής τήρησης των μέτρων από τους πολίτες, έτσι ώστε να βγούμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα από την καραντίνα και το πιο σημαντικό να περιοριστούν οι ανθρώπινες απώλειες από τον κορονοϊό.

Στο μεταξύ, η κατάσταση στο κέντρο του Βόλου θύμιζε κανονική εργάσιμη ημέρα, τόσο σε ό,τι αφορά στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων, όσο και στην εικόνα των διπλοπαρακαρισμένων οχημάτων, ακόμη και οδηγοί φορτηγών είχαν παρκάρει παρανόμως χθες το μεσημέρι στο αριστερό άκρο της Δημητριάδος, καθώς και στον λεωφορειόδρομο.

Οι συνεχείς κυβερνητικές νουθεσίες για την ανάγκη τήρησης των μέτρων, αναφορικά με τον περιορισμό των μετακινήσεων και των κοινωνικών συναναστροφών, προφανώς δεν λαμβάνονται υπόψη από τους πολίτες. Αποδεικνύεται από τα σχεδόν καθημερινά συμβάντα στο αστυνομικό δελτίο με τις συλλήψεις πολιτών, οι οποίοι διοργανώνουν πάρτι ή συμμετέχουν.

Η απροθυμία συμμόρφωσης της κοινωνίας με τις αποφάσεις της κυβέρνησης φαίνεται επίσης από την κίνηση στους δρόμους, όπως και από τον τρόπο, με τον οποίο χρησιμοποιούν αρκετοί την προστατευτική μάσκα. Παρ’ ότι αποτελεί το πιο σημαντικό μέσο προφύλαξης από την πανδημία, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει στον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, πολλοί είτε δεν τη χρησιμοποιούν σωστά, είτε τη φορούν απλά και μόνο για να αποφύγουν το πρόστιμο. Ταυτόχρονα, η απουσία ελέγχων για την τήρηση του μέτρου ως προς τον περιορισμό των μετακινήσεων έχει σχεδόν αποθρασύνει σημαντικό αριθμό πολιτών, που κάνουν κατάχρηση των τηλεφωνικών μηνυμάτων και κυκλοφορούν χωρίς λόγο, γράφοντας στα παλιά τους τα παπούτσια το υποτιθέμενο lockdown.

Η αγορά έχει γονατίσει από την αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων, το σύστημα υγείας παραμένει σε οριακή κατάσταση, καθώς η πίεση που δέχεται είναι ασφυκτική και την ίδια στιγμή σημαντικό ποσοστό της κοινωνίας εξακολουθεί να φέρεται με ανευθυνότητα. Συνεχίζει να αδιαφορεί για τις κυβερνητικές παραινέσεις περί πιστής τήρησης των μέτρων, ενώ η προσπάθεια κυβερνητικών στελεχών να κάνουν απολύτως σαφές ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος για να κερδίσουμε τη μάχη με την πανδημία πέφτει στο κενό.

Αυτό συνέβη και με τη χθεσινή επίσκεψη Χρυσοχοΐδη στον Βόλο, που παραμένει στις πλέον επιβαρυμένες περιοχές πανελλαδικά, παρά τη σημαντική μείωση των δεικτών θετικότητας και μεταδοτικότητας. Συμπληρώνουμε έναν μήνα εφαρμογής μέτρων lockdown, που αν είχαν υλοποιηθεί όπως προβλέπεται από τα σχετικά πρωτόκολλα, σήμερα θα μιλούσαμε για εντελώς διαφορετική επιδημιολογική εικόνα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου