Η συζήτηση για άρση του lockdown είναι άσκοπη και υγειονομικά επικίνδυνη

η-συζήτηση-για-άρση-του-lockdown-είναι-άσκοπη-810126

Το γεγονός ότι βρισκόμαστε στην τέταρτη εβδομάδα του lockdown και τα ημερήσια κρούσματα παραμένουν πάνω από 1.000, ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων ξεπερνά τους 600, αποδεικνύει ότι τα μέτρα δεν τηρούνται

Του Γιώργου Λαμπράκη

Με τα ΜΜΕ να έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης, εντείνεται όσο περνούν τα 24ωρα η σεναριολογία για τη λήξη του lockdown και την επανεκκίνηση της αγοράς. Τα επιδημιολογικά δεδομένα παραμένουν ανησυχητικά, παρ’ ότι βρισκόμαστε στην τέταρτη εβδομάδα των μέτρων καραντίνας, το σύστημα υγείας παραμένει σε οριακή κατάσταση, παρ’ όλα αυτά το μόνο που ενδιαφέρει τους συμμετέχοντες στον δημόσιο διάλογο είναι πότε θα αρθούν οι περιορισμοί στις μετακινήσεις και μαζί τους η αναστολή λειτουργίας της πραγματικής οικονομίας.

Η επανεκκίνηση της αγοράς είναι θέμα μείζονος σημασίας, ειδικά όσο πλησιάζουμε στα Χριστούγεννα, καθώς πολλές εμπορικές επιχειρήσεις και καταστήματα εστίασης βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση. Ωστόσο, οι προϋποθέσεις επιστροφής στη νέα κανονικότητα κάθε άλλο παρά πληρούνται. Το γεγονός ότι βρισκόμαστε στην τέταρτη εβδομάδα του lockdown και τα ημερήσια κρούσματα παραμένουν πάνω από 1.000, ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων ξεπερνά τους 600, αποδεικνύει ότι τα μέτρα δεν τηρούνται.

Το μαρτυρούν οι ατέλειωτες ουρές έξω από τις τράπεζες, η κίνηση των πολιτών στους δρόμους και ο αριθμός των οχημάτων, τα οποία κυκλοφορούν. Χθες για παράδειγμα στις 12 το μεσημέρι στην οδό Κ. Καρτάλη, στο κέντρο του Βόλου, τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα στο αριστερό άκρο του δρόμου άρχιζαν από το ύψος της Ερμού και έφταναν μέχρι την Αναλήψεως, παρ’ ότι τα εμπορικά καταστήματα είναι κλειστά, όπως και τα καφέ.

Η ήπια καραντίνα, που αποφάσισε καθυστερημένα να εφαρμόσει η κυβέρνηση, προκειμένου να ανασχεθεί το δεύτερο πανδημικό κύμα, δεν απέδωσε τα αναμενόμενα και φαίνεται όχι μόνο στην καθημερινότητά μας, αλλά και στα νοσοκομεία. Παρ’ όλα αυτά το μοναδικό θέμα συζήτησης στα κανάλια είναι η ημερομηνία λήξης του lockdown, η επαναλειτουργία της αγοράς, της εστίασης και των σχολείων.

Χωρίς να έχουν υποχωρήσει σημαντικά τα ημερήσια κρούσματα, με τους νεκρούς να φτάνουν τους 80 και τους 100 σε καθημερινή βάση και δίχως να έχει μειωθεί ο αριθμός των διασωληνωμένων, παρατηρούμε δημόσιο διάλογο, που τροφοδοτούν τα κυβερνητικά στελέχη και αναπαράγουν τα ΜΜΕ, άκρως επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Τα νοσοκομεία παραμένουν υποστελεχωμένα, οι κλίνες ΜΕΘ σχεδόν γεμάτες, η προσπάθεια ενίσχυσης των δημόσιων δομών υγείας με ιδιώτες γιατρούς παραμένει σε θεωρητικό επίπεδο και εμείς συζητάμε πότε θα λήξει η καραντίνα.

Οταν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα. Οταν ενισχυθούν όπως πρέπει τα νοσοκομεία και όταν σοβαρευτούμε και αντιμετωπίσουμε τα μέτρα του lockdown με υπευθυνότητα και όχι με κουτοπονηριά, τότε θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στους κανονικούς μας ρυθμούς. Διαφορετικά, θα βιώσουμε και τρίτο πανδημικό κύμα, το οποίο θα είναι ακόμη χειρότερο από το τωρινό, καθώς θα εκδηλωθεί στην καρδιά του χειμώνα και ενώ το σύστημα υγείας δεν θα έχει ορθοποδήσει από τις συνθήκες υγειονομικού πολέμου, που έζησε τον φετινό μαύρο Νοέμβριο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου