Τα πρώτα αισιόδοξα σημάδια δεν πρέπει να οδηγήσουν σε χαλάρωση

τα-πρώτα-αισιόδοξα-σημάδια-δεν-πρέπει-812753

Οποιαδήποτε ανεύθυνη συμπεριφορά μπορεί να γκρεμίσει όσα έχτισαν με τις ατομικές τους θυσίες οι πολίτες, που κλείστηκαν στα σπίτια τους

Του Γιώργου Λαμπράκη

Με τη συμπλήρωση τριών εβδομάδων lockdown άρχισαν να φαίνονται στον Βόλο τα πρώτα αισιόδοξα σημάδια, σε ό,τι αφορά στον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού και τη μείωση του δείκτη θετικότητας στον τοπικό πληθυσμό. Τα πρώτα ενθαρρυντικά σημάδια έρχονται από την αναλογία εισαγωγών στο Νοσοκομείο και εξιτηρίων από τις κλινικές Covid – 19, με τους συμπολίτες μας, που επιστρέφουν στα σπίτια τους, να είναι περισσότεροι από εκείνους, που εισάγονται στο Αχιλλοπούλειο.

Η δεύτερη θετική ένδειξη, ως προς την εξέλιξη της πανδημίας, έρχεται από τα γρήγορα τεστ, που διενήργησε χθες στο Πανθεσσαλικό Στάδιο η Περιφέρεια Θεσσαλίας, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ. Σε σύγκριση με την αντίστοιχη διαδικασία πριν από μία εβδομάδα, ο δείκτης θετικότητας έχει μειωθεί στο μισό, γεγονός που αποδεικνύει ότι επιτέλους άρχισε να ανακόπτεται η διασπορά του ιού στην κοινότητα, τουλάχιστον με τους ρυθμούς που είχαν καταγραφεί σε προηγούμενες αντίστοιχες δειγματοληψίες.

Το πιο σημαντικό στοιχείο προκύπτει από τον ΕΟΔΥ, ο οποίος καταγράφει την τελευταία εβδομάδα σε σχεδόν καθημερινή βάση διαρκώς μειούμενο αριθμό νέων μολύνσεων, που την περασμένη Παρασκευή ξεπερνούσαν τις 120 και προχθές έπεσαν στις 53. Παρ’ όλα αυτά, η Μαγνησία παραμένει στη λίστα των επτά περιοχών της ελληνικής επικράτειας με τον υψηλότερο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων, σε σχέση πάντα με τον πληθυσμό της.

Το στοιχείο δεν αφήνει το παραμικρό περιθώριο για εφησυχασμό των πολιτών και χαλάρωση ως προς την πιστή εφαρμογή των μέτρων. Οποιαδήποτε ανεύθυνη συμπεριφορά μπορεί να γκρεμίσει όσα έχτισαν με τις ατομικές τους θυσίες οι πολίτες, που κλείστηκαν στα σπίτια τους, απομονώθηκαν από τον κοινωνικό τους περίγυρο και εφάρμοσαν κατά γράμμα τις οδηγίες για τη χρήση μάσκας και αντισηπτικών. Οι ισορροπίες παραμένουν ιδιαίτερα ευαίσθητες και η απειλή της διασποράς του ιού εξακολουθεί να υφίσταται.

Η κατάσταση στο Νοσοκομείο, όπου, παρά τη μείωση των νέων εισαγωγών, οι νοσηλείες στις κλινικές κορονοϊού και οι διασωληνωμένοι στην εντατική, που δίνουν μάχη ζωής, εξακολουθούν να λειτουργούν σαν καμπανάκι κινδύνου. Σαν ξυπνητήρι κοινωνικής υπευθυνότητας, που συνεχίζει να ηχεί στα αφτιά μας με εκνευριστικό θόρυβο, αρκετά ικανό να μας κρατήσει σε εγρήγορση.

Αν, μάλιστα, θέλουμε να βγούμε από τα σκληρά μέτρα καραντίνας, ενόψει των Χριστουγέννων, επιβάλλεται να παραμείνουμε σε επιφυλακή, έτσι ώστε να αποτραπεί και το παραμικρό ενδεχόμενο επιστροφής στον εφιάλτη, που ζούμε σήμερα. Το σύστημα υγείας συνεχίζει να λειτουργεί στα όριά του και το προσωπικό των Νοσοκομείων εξακολουθεί να δοκιμάζει, σε καθημερινή βάση, τις αντοχές του. Τώρα έχουμε τη δυνατότητα να δώσουμε στους γιατρούς και τους νοσηλευτές μεγάλη ανάσα, προκειμένου να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους και να προετοιμαστούν για πιθανό τρίτο πανδημικό κύμα, το οποίο πρέπει να θεωρείται αναπόφευκτο, αν επιστρέψουμε στις συνήθειες του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου