Απογοητευτικά υγειονομικά δεδομένα και απαισιόδοξες εκτιμήσεις

απογοητευτικά-υγειονομικά-δεδομένα-813891

Οι επιστήμονες και η κυβέρνηση μετρούν αντίστροφα τις ημέρες, προσδοκώντας σε κάμψη της έξαρσης κρουσμάτων, καθώς η κατάσταση σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και της Θεσσαλίας παραμένει άκρως ανησυχητική

Του Γιώργου Λαμπράκη

Υπό τη ζοφερή σκιά του κορονοϊού παραμένει η χώρα, θρηνώντας καθημερινά δεκάδες θύματα, με τα νοσοκομεία να θυμίζουν πεδίο μάχης, τις κλίνες ΜΕΘ να έχουν εξαντληθεί και τους ειδικούς να εκτιμούν ότι, αν και αναμένεται μείωση των κρουσμάτων, η αύξηση των νοσηλευομένων και των διασωληνωμένων θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες.

Την ώρα που το δεύτερο κύμα της πανδημίας έχει γονατίσει το σύστημα υγείας και εντείνεται ο φόβος για τρίτο, ενδεχομένως ισχυρότερο κύμα μετά τις γιορτές, η παράταση των περιοριστικών μέτρων μοιάζει μονόδρομος. Η τρέχουσα εβδομάδα θεωρείται καθοριστική, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα θα δείξουν τον δρόμο για την άρση ή μη των περιοριστικών μέτρων.

Οι επιστήμονες και η κυβέρνηση μετρούν αντίστροφα τις ημέρες, προσδοκώντας σε κάμψη της έξαρσης κρουσμάτων, καθώς η κατάσταση σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και της Θεσσαλίας παραμένει άκρως ανησυχητική. Τα κυρίαρχα ζητήματα, που απασχολούν την κυβέρνηση και τους ειδικούς, είναι αφενός η αδιάκοπη ροή ασθενών στα νοσοκομεία και η μεγάλη διασπορά του ιού, που ανά πάσα στιγμή μπορεί να πυροδοτήσει τοπικές εξάρσεις, αφετέρου η αποκλιμάκωση της πανδημίας και η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.

Το σκηνικό στα νοσοκομεία παραπέμπει σε υγειονομικό πόλεμο. Τα νούμερα τρομάζουν, καθώς στην επικράτεια οι ασθενείς, που νοσηλεύονται με κορονοϊό, ξεπερνούν συνολικά τους 4.000, ενώ οι εισαγωγές στα νοσοκομεία είναι περίπου 400 την ημέρα. Η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ για covid – 19 αγγίζει το 86%. Στην Αττική το ποσοστό είναι 81% και στη Βόρεια Ελλάδα φτάνει το 99%. Στον Βόλο δεν υπάρχει διαθέσιμο κρεβάτι στη ΜΕΘ covid – 19 του Αχιλλοπουλείου από την προηγούμενη εβδομάδα.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, πρέπει να θεωρείται δεδομένη η παράταση του lockdown. Η κυβέρνηση θεωρεί καθοριστικές αυτές τις ημέρες για τις επόμενες κινήσεις της, για τις οποίες θα λάβει υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα, την πίεση στο ΕΣΥ, αλλά και τη διασπορά του κορονοϊού. Ηδη, μέσω στελεχών της, έχει διαμηνύσει ότι δεν θα αρθούν τα περιοριστικά μέτρα στο τέλος του τρέχοντος μήνα. Το πιο πιθανό είναι να ανοίξει σταδιακά η αγορά από τα μέσα Δεκεμβρίου, αφού προηγηθούν τα σχολεία. Ολα αυτά βέβαια υπό τον φόβο των εκτιμήσεων και για τρίτο κύμα της πανδημίας, αυτή τη φορά στην καρδιά του χειμώνα και αφού θα έχουν γονατίσει το ΕΣΥ και η πραγματική οικονομία, ενώ οι αντοχές της κοινωνίας θα έχουν εξαντληθεί.

Σε ό,τι αφορά στο σύστημα υγείας, δείχνει πως θα καταρτιστεί σχέδιο διαχείρισης του τρίτου πανδημικού κύματος, χωρίς τις τραγικές παραλείψεις της περιόδου που διανύουμε. Για την οικονομία οι ενέσεις ρευστότητας και η μετάθεση των φορολογικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων για αργότερα εκτιμάται ότι μπορούν να αποτρέψουν τον κίνδυνο μαζικών λουκέτων. Για τις ψυχικές αντοχές της κοινωνίας, ωστόσο, δεν μπορούν να γίνουν αισιόδοξες εκτιμήσεις. Ειδικά αν δεν υλοποιηθεί, όπως έχει ανακοινωθεί, ο σχεδιασμός για τη χορήγηση του εμβολίου κατά του κορονοϊού.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου