Κατάσταση υγειονομικού πολέμου

κατάσταση-υγειονομικού-πολέμου-815099

Του Γιώργου Λαμπράκη

Με τα στρατιωτικά αντίσκηνα, που έστησαν οι πεζοναύτες χθες το πρωί έξω από τα Επείγοντα του Νοσοκομείου Βόλου, συμπληρώθηκε η εικόνα εμπόλεμης κατάστασης, την οποία αντιμετωπίζει τον τελευταίο μήνα και το Αχιλλοπούλειο, εξαιτίας της ανεξέλεγκτης διασποράς του κορονοϊού. Τα αντίσκηνα του στρατού ήταν η τελευταία πινελιά στην απελπιστική εικόνα, που έχει προκαλέσει η πανδημία και στον νομό Μαγνησίας. Μετά τις εικόνες σοκ των νεκρών έξω από τους ψυκτικούς θαλάμους και την καθημερινή μαύρη λίστα των θυμάτων του κορονοϊού, μπαίνει στην εξίσωση και ο στρατός, μήπως και γίνει καλύτερη διαχείριση μιας πρωτόγνωρης κατάστασης, την οποία η πολιτεία αδυνατεί να διαχειριστεί.

Ζούμε υγειονομικό πόλεμο, επισημαίνουν εδώ και εβδομάδες οι ειδικοί. Το σύστημα υγείας πιέζεται ασφυκτικά και αν δεν σημειωθεί μείωση του αριθμού των εισαγωγών καθημερινά στα Νοσοκομεία, οι αντοχές του θα υποχωρήσουν και ο έλεγχος θα χαθεί ολοκληρωτικά. Σχεδόν το 1/3 των κλινών του Νοσοκομείου Βόλου έχει καλυφθεί από νοσηλείες ασθενών, οι οποίοι μολύνθηκαν από τον κορονοϊό. Μετά τις δύο παθολογικές κλινικές, την ουρολογική και τα μισά χειρουργεία, ακόμη μία κλινική του Νοσοκομείου Βόλου, η καρδιολογική, μετατρέπεται σε κλινική covid 19, προσθέτοντας άλλα 20 με 25 κρεβάτια στην προσπάθεια δημιουργίας νέων κλινών. Περίπου αυτός είναι ωστόσο ο αριθμός των ημερήσιων εισαγωγών στο Νοσοκομείο, όπου διαμορφώνεται απελπιστική κατάσταση.

Από τη δική του πλευρά, ο διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας έκανε ξανά το θαύμα του, αφήνοντας εκτός της δωρεάς πολύτιμου εξοπλισμού από το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος όλα τα Νοσοκομεία της δικής του ΥΠΕ, πλην, βεβαίως, της Λαμίας. Οταν του προτάθηκε, στην προχθεσινή του επίσκεψη στο Αχιλλοπούλειο, να μετατραπεί σε μονάδα covid 19 ολόκληρη η παλιά πτέρυγα του Νοσοκομείου Βόλου, όπου ήδη λειτουργεί η μία από τις τέσσερις κλινικές για τους ασθενείς με κορονοϊό, ο κ. Σερέτης, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, δήλωσε άγνοια για την παλιά πτέρυγα στο τοπικό νοσηλευτικό ίδρυμα(!) και ζήτησε να καταρτιστεί νέο επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Τι θα προβλέπει το συγκεκριμένο σχέδιο, θα φανεί τα επόμενα 24ωρα, αν και δεν θα πρέπει να μας εκπλήξει το ενδεχόμενο και άλλες κλινικές του Αχιλλοπουλείου να μετατραπούν σε κλινικές για τους ασθενείς με κορονοϊό.

Οσο βαθαίνει η υγειονομική κρίση, τόσο αποδεικνύεται η έλλειψη σχεδίου για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, που είχαν προβλέψει οι ειδικοί. Η κεντρική εξουσία και τα θεσμοθετημένα της όργανα, όπως οι κατά τόπους ΥΠΕ άφησαν ανοχύρωτο το σύστημα υγείας και τώρα προσπαθούν να καταρτίσουν σχέδια διαχείρισης του εφιάλτη, που ζει η χώρα, μετατρέποντας τις κλινικές των Νοσοκομείων σε αντίστοιχες κορονοϊού και στήνοντας στρατιωτικά αντίσκηνα έξω από τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου