Γιατί δεν αποδίδουν τα μέτρα του lockdown

γιατί-δεν-αποδίδουν-τα-μέτρα-του-lockdown-817382

Του Γιώργου Λαμπράκη

Σε όλους τους κεντρικούς δρόμους του Βόλου χθες το πρωί η εικόνα των παρκαρισμένων αυτοκίνητων κάθε άλλο παρά σε πόλη, στην οποία έχουν επιβληθεί μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων, παρέπεμπε. Στην Κ. Καρτάλη, την Ιωλκού, την Ιάσονος, τη Δημητριάδος το αριστερό άκρο του δρόμου ήταν κατειλημμένο από σταθμευμένα αυτοκίνητα, παρά το γεγονός ότι η εμπορική αγορά είναι κλειστή και τα καφέ έχουν κατεβάσει ρολά. Για ελέγχους ούτε λόγος, με εξαίρεση μοτοσικλετιστή της Αστυνομίας στην πλατεία Πανεπιστημίου, που ήλεγχε κάποιους από τους διερχομένους οδηγούς, αν διέθεταν τα απαραίτητα έγγραφα μετακίνησης.

Την ίδια ώρα, στην παραλία του Βόλου εκατοντάδες πολίτες απολάμβαναν τον περίπατό τους κάτω από τον φθινοπωρινό ήλιο. Φορούσαν τις μάσκες τους, κρατούσαν τις αποστάσεις, αλλά και πάλι η εικόνα δεν παρέπεμπε σε πόλη με 100 θετικά κρούσματα και πάνω από 30 νεκρούς από τον κορονοϊό.

Ανάλογα φαινόμενα καταγράφονται καθημερινά σε όλη τη χώρα, καθώς πολλοί μάλλον δεν έχουν αντιληφθεί τη σημασία του ακραίου, πλην όμως απολύτως επιβεβλημένου μέτρου του lockdown. Σε αυτό ακριβώς το σημείο ίσως κρύβεται η απάντηση για τη μέχρι στιγμής αποτυχία των μέτρων καραντίνας, σε ό,τι αφορά στη μείωση του ημερήσιου αριθμού νέων μολύνσεων, διασωληνωμένων και θανάτων από τον κορονοϊό. Οσο οι πολίτες λειτουργούν σαν να μη βρίσκεται η χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και το σύστημα υγείας στα πρόθυρα της κατάρρευσης, τόσο δεν θα αποδίδουν τα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας.

Το μήνυμα, που έστειλε η κυβέρνηση, όταν ανακοίνωσε το νέο lockdown, ήταν «κλειστείτε στα σπίτια σας και μόνο αν προκύψει σοβαρός λόγος μετακινηθείτε για την κάλυψη των απολύτως απαραίτητων αναγκών σας». Το μήνυμα δεν το έλαβε υπόψη το σύνολο της κοινωνίας, με πολλούς πολίτες να εξακολουθούν και λειτουργούν σαν να μη βρισκόμαστε σε καραντίνα.

Για αυτό και από χθες άρχισε να καλλιεργείται κλίμα για ακόμη πιο σκληρά μέτρα, τα οποία θα προσομοιάζουν στο γενικό lockdown της κινεζικής πόλης Γουχάν, όπου ένας από κάθε οικογένεια έβγαινε από το σπίτι μία φορά την εβδομάδα για τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ, ενώ είχαν κλείσει όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και το σύνολο του δημόσιου τομέα.

Στην Ελλάδα, με τα 3.000 κρούσματα την ημέρα, τους 500 διασωληνωμένους και τους 1.400 νεκρούς, αρχίσαμε να συζητάμε για το πότε θα ανοίξει η εστίαση και πώς θα κάνουμε το χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν. Η κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί ότι έχει την αποκλειστική ευθύνη για την εξέλιξη της κατάστασης. Η δική της ολιγωρία στην έγκαιρη λήψη ουσιαστικών μέτρων αποτροπής της διασποράς του ιού οδήγησε στη σημερινή απελπιστική κατάσταση. Ας ελπίσουμε να μην ολιγωρήσει ξανά, τώρα που πρέπει να πάρει ακόμη πιο σκληρές αποφάσεις για να αναχαιτιστεί η πανδημία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου