Εντονη ανησυχία για το υψηλό ποσοστό θετικών στον κορονοϊό

εντονη-ανησυχία-για-το-υψηλό-ποσοστό-θ-817881

Του Γιώργου Λαμπράκη

Εντείνουν την ανησυχία για τον βαθμό διασποράς του κορονοϊού στην κοινωνία του Βόλου τα αποτελέσματα των χθεσινών γρήγορων τεστ στο Πανθεσσαλικό Στάδιο. Το ποσοστό θετικών, που είχε εντοπιστεί στη διαδικασία των rapid tests, τα οποία διενήργησε ο Δήμος Βόλου πριν από δύο εβδομάδες, ήταν πολύ χαμηλότερο από το αντίστοιχο των χθεσινών ελέγχων, γεγονός που αποδεικνύει ότι παρά τα μέτρα καραντίνας ο ιός συνεχίζει να διασπείρεται ή ότι τώρα που αρχίσαμε να κάνουμε μαζικά τεστ κορονοϊού, αποτυπώνεται η πραγματική διάσταση του προβλήματος.

Αύριο συμπληρώνονται δύο εβδομάδες από την έναρξη της νέας καραντίνας. Επίσης συμπληρώνεται η πρώτη εβδομάδα ισχύος του μέτρου για την απαγόρευση κυκλοφορίας, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, μετά τις 9 το βράδυ. Παρά το γεγονός, λοιπόν, ότι οι Βολιώτες έχουν κλειστεί στα σπίτια τους και δεν μετακινούνται κατά τις βραδινές ώρες, ο ιός συνεχίζει να διασπείρεται στην κοινότητα και να προκαλεί καθημερινά δεκάδες νέα κρούσματα, αυξάνοντας την πίεση προς το σύστημα υγείας, καθώς και τη μαύρη λίστα των νεκρών.

Η εικόνα από τα χθεσινά τεστ της Περιφέρειας Θεσσαλίας στον Βόλο δείχνει ότι είτε δεν εφαρμόζονται σωστά τα μέτρα, με ό,τι μπορεί να σημαίνει για την ατομική ευθύνη, είτε πως είναι ακόμη νωρίς για να αρχίσει να αποδίδει το νέο lockdown. Το μόνο σίγουρο είναι πως θα αργήσουμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα, προ του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Τα μέτρα θα συνεχιστούν και σε όσους κλάδους της πραγματικής οικονομίας επιτραπεί η επαναλειτουργία, όπως το λιανεμπόριο και η εστίαση, οι απαγορεύσεις, που θα εξακολουθήσουν να ισχύουν, θα είναι αυστηρότατες.

Διαφορετικός δρόμος δεν υπάρχει, παρά μόνο η πιστή τήρηση των μέτρων και η μεγάλη προσοχή από όσους εργάζονται και κινούνται καθημερινά στην πόλη. Οταν επιστρέφουν στο σπίτι, έχει σημασία να λειτουργούν σαν πιθανοί φορείς του κορονοϊού. Ετσι θα προφυλάσσουν τα μέλη των οικογενειών τους από τον κίνδυνο της μόλυνσης. Ετσι θα συμβάλλουν από τη δική τους πλευρά στη σταδιακή μείωση των νέων κρουσμάτων, που με τη σειρά τους θα οδηγήσουν σε αντίστοιχη του αριθμού των πολιτών, που νοσηλεύονται, εκείνων που μάχονται με τον κορονοϊό στις ΜΕΘ των νοσοκομείων και όσων καταλήγουν, νικημένοι από την πανδημία.

Οσοι δεν έχουν αντιληφθεί την κρισιμότητα των περιστάσεων, θέτουν σε κίνδυνο τους ίδιους και τον στενό τους οικογενειακό και κοινωνικό περίγυρο. Θέτουν, επίσης, υπό αμφισβήτηση την απόδοση των σκληρών μέτρων, τα οποία έχουν γονατίσει την οικονομία και αυξάνουν τις πιθανότητες κατάρρευσης του εύθραυστου οικοδομήματος του εθνικού συστήματος υγείας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου