Στο και πέντε ξύπνησαν από τον λήθαργο

στο-και-πέντε-ξύπνησαν-από-τον-λήθαργο-819058

Οι συλλογικοί φορείς γιατρών και νοσηλευτών στο Νοσοκομείο Βόλου εκφράζουν συνεχώς το τελευταίο διάστημα την αγωνία τους για τις εξελίξεις, με τις παρεμβάσεις τους να θυμίζουν περισσότερο κραυγή αγωνίας για τις ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό και μέσα

Του Γιώργου Λαμπράκη

Από την περασμένη άνοιξη τα συνδικαλιστικά όργανα εκπροσώπησης γιατρών και νοσηλευτών στο δημόσιο σύστημα υγείας έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση στα Νοσοκομεία, όπου το πρόβλημα της υποστελέχωσης παρέμενε εκρηκτικό, ενώ ο εφιάλτης της πανδημίας είχε περάσει και τα δικά μας σύνορα. Η κατάσταση ανάγκασε την κυβέρνηση να θέσει την κοινωνία σε γενική καραντίνα, έτσι ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος κατάρρευσης του ΕΣΥ.

Οκτώ μήνες μετά και ενώ επελαύνει το δεύτερο κύμα της πανδημίας, αυτή τη φορά ακόμη πιο επιθετικό και πιο επικίνδυνο, το σύστημα υγείας παραμένει χωρίς το επιπλέον προσωπικό, που απαιτούν οι περιστάσεις και δίχως τα κατάλληλα μέσα για τη διαχείριση πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης.

Οι συλλογικοί φορείς γιατρών και νοσηλευτών στο Νοσοκομείο Βόλου εκφράζουν συνεχώς το τελευταίο διάστημα την αγωνία τους για τις εξελίξεις, με τις παρεμβάσεις τους να θυμίζουν περισσότερο κραυγή αγωνίας για τις ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό και μέσα, καθώς και την οργή για την εγκληματική ολιγωρία, που επέδειξαν οι κυβερνώντες όλους αυτούς τους μήνες, επικεντρώνοντας στη λήψη μέτρων χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Η κυβέρνηση δεν προχώρησε ούτε στις απαραίτητες προσλήψεις, ούτε στη δημιουργία των κλινών ΜΕΘ, που απαιτούν οι συνθήκες πανδημίας, ούτε καν στην ενίσχυση των υφιστάμενων δομών με μέσα, όπως οι μοριακοί αναλυτές.

Η περίπτωση του Νοσοκομείου Βόλου είναι ενδεικτική του προβλήματος υποστελέχωσης και ελλείψεων στο δημόσιο σύστημα υγείας. Εκ των ενόντων επιχειρείται να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, καθώς δεν έχει προσληφθεί ούτε ένας μόνιμος γιατρός. Με «ανακύκλωση» ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού από άλλες κλινικές προσπαθεί η διοίκηση του Αχιλλοπουλείου να στελεχώσει τις κλινικές COVID 19 και παράλληλα να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, που αποτελεί τη γραμμή κρούσης του Νοσοκομείου και στην υγειονομική κρίση του κορονοϊού.

Τα περισσότερα από 20 θετικά κρούσματα σε γιατρούς και νοσηλευτές έχουν αποδυναμώσει το προσωπικό του Νοσοκομείου, προκαλώντας δυσαναπλήρωτα κενά στο ήδη δραματικά υποστελεχωμένο νοσηλευτικό ίδρυμα. Οι αντοχές του Αχιλλοπουλείου δοκιμάζονται. Οι υφιστάμενες δομές υγείας βρίσκονται σε οριακό σημείο. Σε αντίστοιχο σημείο βρίσκονται και οι αντοχές του προσωπικού, που από τα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού, προκειμένου να καλύπτονται οι αυξημένες ανάγκες από τους ίδιους και τους ίδιους.

Εστω και τώρα, πάντως, το Υπουργείο Υγείας και οι εντολοδόχοι του σε επίπεδο Υγειονομικής Περιφέρειας δεν δείχνουν να αντιδρούν, όπως επιβάλλει η έκτακτη κατάσταση, που έχει διαμορφώσει η πανδημία. Την ύστατη ώρα αποφασίζεται η υπογραφή συμβάσεων με ιδιωτικές κλινικές, η απόσπαση γιατρών από τα Κέντρα Υγείας, η λειτουργία επιπρόσθετων κλινών ΜΕΘ, ενώ στο και πέντε ψηφίζεται η τροπολογία για τις συμβάσεις με ιδιώτες γιατρούς και νοσηλευτές. Επρεπε να φτάσει το Νοσοκομείο Βόλου σε οριακό σημείο για να ενεργοποιηθούν τα αντανακλαστικά όσων ασκούν διοίκηση. Πρόκειται για τα ίδια πρόσωπα, που όλο το καλοκαίρι διαβεβαίωναν ότι τα πάντα είναι έτοιμα ενόψει του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου