Καθοριστικό το επόμενο διάστημα για τη δημόσια υγεία και την οικονομία

καθοριστικό-το-επόμενο-διάστημα-για-τ-819639

Του Γιώργου Λαμπράκη

Καθοριστική είναι η τρέχουσα εβδομάδα για την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης, αλλά και για τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης στο μέτωπο των μέτρων, που έχουν ληφθεί για την ανάσχεση της πανδημίας, που πιέζει ασφυκτικά το σύστημα υγείας. Μπορεί τα μειωμένα κρούσματα τις δύο τελευταίες ημέρες να δημιουργούν κάποιες ελπίδες για τον περιορισμό της νόσου, ωστόσο ο νέος αριθμός – ρεκόρ θανάτων και διασωληνωμένων, καθώς και οι αυξημένες ανάγκες σε ιατρικό προσωπικό, κλίνες ΜΕΘ, αλλά και σε απλές αντίστοιχες νοσοκομείων συνεχίζουν να συνθέτουν πρωτοφανές σκηνικό.

Αυτή τη στιγμή έχουμε, περίπου, 350 εισαγωγές την ημέρα, ενώ η διάμεση διάρκεια νοσηλείας στις ΜΕΘ είναι 11 ημέρες, γεγονός που σημαίνει ότι η πίεση στο σύστημα υγείας θα συνεχιστεί. Περισσότεροι από 3.300 ασθενείς νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, καταλαμβάνοντας σχεδόν το 70% του συνόλου των κλινών covid 19. Επίσης, οι νοσηλευόμενοι σε κλίνες ΜΕΘ φτάνουν πλέον τους 450, όταν οι διαθέσιμες κλίνες είναι 100 περισσότερες.

Τα σχεδόν 1.700 νέα κρούσματα, που ανακοίνωσε προχθές ο ΕΟΔΥ, δεν πρέπει να δημιουργούν αισιοδοξία, καθώς έγιναν μόλις 14.000 μοριακά τεστ και 1.600 rapid tests. Σε ό,τι αφορά στις ηλικίες νοσούντων και θυμάτων από τον κορονοϊό, προκύπτει πως ο ηλικιακός μέσος όρος έχει μειωθεί στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, γιατί οι νεότερες ηλικίες εκτίθενται περισσότερο.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι στην Αττική και στις άλλες πόλεις, πλην της Θεσσαλονίκης, αναμένεται σταθεροποίηση των κρουσμάτων από το προσεχές Σάββατο, καθώς θα έχει περάσει το 15ήμερο από την εφαρμογή των νέων μέτρων. Η σταθεροποίηση θα πρέπει να συνεχιστεί για 3 με 4 ημέρες και το μεθεπόμενο Σάββατο να αρχίσει η μείωση των κρουσμάτων.

Την ίδια στιγμή, σχεδιάζεται άνοιγμα της αγοράς από την 1η Δεκεμβρίου, αρχικά με το λιανεμπόριο και την εστίαση, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης, που έχει την αίσθηση ότι η κατάσταση σταθεροποιείται και πως θα σημειωθεί σοβαρή μείωση της διασποράς. Τα όποια σχέδια για την επαναλειτουργία της αγοράς θα συνδυαστούν με αυστηρά μέτρα, ενώ οι εκπρόσωποι του κλάδου της εστίασης εκτιμούν ότι μετά το νέο lockdown, μία στις τρεις επιχειρήσεις μπορεί να μην ξανανοίξει. «Οσο διαρκεί το lockdown και όσο δεν λαμβάνονται ουσιαστικά μέτρα στήριξης για την εστίαση, η οποία είναι ο κλάδος που επλήγη περισσότερο, μία στις τρεις επιχειρήσεις δεν θα καταφέρει να ανοίξει ξανά», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ.

Η αγωνία των καταστηματαρχών εστίασης είναι απολύτως δικαιολογημένη, ωστόσο τα υφιστάμενα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι έχει χαθεί ο έλεγχος της πανδημίας και η βασική μέριμνα της κυβέρνησης δεν μπορεί να είναι άλλη από την προστασία της δημόσιας υγείας. Αν δεν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις των ειδικών, το επόμενο διάστημα θα συνεχίσουμε να θρηνούμε ανθρώπινες ζωές και όταν περάσει ο υγειονομικός εφιάλτης, θα ακολουθήσει ο θρήνος για την πραγματική οικονομία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου