Υπόθεση όλων η έξοδος από το νέο lockdown πριν να είναι αργά

υπόθεση-όλων-η-έξοδος-από-το-νέο-lockdown-πριν-821085

Του Γιώργου Λαμπράκη

Οι λοιμωξιολόγοι είναι ξεκάθαροι. Για να επιστρέψουμε στους κανονικούς μας ρυθμούς μετά τις 30 Νοεμβρίου, πρέπει να ισχύσουν κάποιες συγκεκριμένες προϋποθέσεις και να εφαρμοστούν ευλαβικά ορισμένα βασικά μέτρα. Οι ειδικοί, που συμβουλεύουν την κυβέρνηση και την καθοδηγούν στις αποφάσεις της, ως προς τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης του κορονοϊού, θεωρούν πως το lockdown θα αποδώσει, όπως άλλωστε είχε συμβεί και την πρώτη φορά, ωστόσο για να επιτευχθεί ο στόχος πρέπει όλοι μας να τηρήσουμε κάποια μέτρα.

Η σωστή χρήση της μάσκας, η τήρηση των αποστάσεων, τα μέτρα υγιεινής, η αποφυγή του συνωστισμού είναι οι βασικοί κανόνες, που πρέπει να τηρηθούν ευλαβικά από όλους. Από την άλλη, τα συνεχή tests και η σωστή ιχνηλάτηση των στενών επαφών των θετικών κρουσμάτων είναι το μεγάλο στοίχημα, που πρέπει να κερδίσει η Πολιτεία, κατά τη διάρκεια του νέου lockdown.

Οι επιδημιολόγοι έχουν αρκετά επιστημονικά εργαλεία στην κατοχή τους, ώστε να παρακολουθούν την απόδοση των μέτρων κατά τη διάρκεια του lockdown. Ωστόσο, η μείωση των νέων κρουσμάτων δεν θα επιτευχθεί αμέσως. Για αρκετές ημέρες ακόμη θα βλέπουμε καθημερινά πολλές νέες διαγνώσεις, ως αποτέλεσμα της ανεύθυνης στάσης πολιτών και της αδράνειας της κεντρικής εξουσίας να αντιδράσει αποτελεσματικά στα άκρως ανησυχητικά προμηνύματα των προηγούμενων εβδομάδων.

Σε κάθε περίπτωση, όλα είναι αλυσίδα, καθώς όσο θα μειώνονται τα κρούσματα, τόσο θα αποσυμπιέζεται το σύστημα υγείας, το οποίο πλέον είναι σε οριακό σημείο, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα. Η δημιουργία εφεδρειών στα μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας, ώστε να υπάρχουν κλίνες και για τα περιστατικά περιοχών, όπου οι αντοχές του συστήματος υγείας έχουν εξαντληθεί, είναι μονόδρομος, από τη στιγμή που δεν ενισχύθηκε το ΕΣΥ όπως έπρεπε, όταν έπρεπε. Για αυτό άλλωστε οι ειδικοί πρότειναν στην κυβέρνηση την εφαρμογή νέου lockdown, επειδή δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να αποφευχθούν καταστάσεις, όπως αυτές που έζησαν η Ιταλία και η Ισπανία την περασμένη άνοιξη.

Για αρκετές εβδομάδες υπήρχε σοβαρή ένδειξη εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων. Η απόφαση του πρωθυπουργού να κλείσει ξανά τη χώρα σε οκτώ μήνες είχε και ιατρικές και οικονομικές συνιστώσες. Ηταν μονόδρομη επιλογή, από τη στιγμή που δεν απέδωσαν τα μέτρα περιορισμού μετά το καλοκαίρι.

Η επιστημονική κοινότητα τον περασμένο Μάρτιο εκτίμησε πώς εξελίσσονται συνήθως οι πανδημίες, οι οποίες έχουν συνεχή κύματα. Αυτή τη στιγμή φαίνεται πως είμαστε στην άνοδο του δεύτερου μεγάλου κύματος στην Ελλάδα. Τις τελευταίες ημέρες τα κρούσματα αυξήθηκαν πάνω από 200%. Φαίνεται και στο ιικό φορτίο στα λύματα των μεγάλων αστικών κέντρων. Η κορύφωση έρχεται τις επόμενες ημέρες. Τον περασμένο Μάρτιο το lockdown επιβλήθηκε γρήγορα και επιπεδοποιήθηκε η επιδημιολογική καμπύλη. Τώρα η πολιτεία άργησε να πάρει τα κατάλληλα μέτρα, πολίτες ήταν απείθαρχοι και αδιάφοροι μέχρι την ύστατη ώρα και η χώρα ξανάκλεισε, ενώ η πανδημία θερίζει.

Οι ειδικοί υπολογίζουν αυτή τη στιγμή τη διασπορά της νόσου στην Αττική μεταξύ 1,5% – 2% του πληθυσμού, δηλαδή υπάρχουν 60.000 – 80.000 φορείς, που θα μεταφραστεί τις επόμενες ημέρες σε νέα κρούσματα. Με δεδομένο ότι οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου είναι περίπου 4,2 εκατομμύρια, δεν θεωρείται τρομακτικό το ποσοστό, υπό την προϋπόθεση ότι θα αποδώσουν τα μέτρα του γενικού lockdown. Αντίθετα, στον Βόλο, από τα πρόσφατα rapid tests, που διενεργήθηκαν από τον Δήμο, προέκυψε ποσοστό μεταδοτικότητας κοντά στο 10%. Ακρως ανησυχητικό ποσοστό, που καταγράφηκε σε περιοχές με μεγάλες εστίες υπερμετάδοσης, όπως η Λάρισα και η Θεσσαλονίκη.

Οι εκτιμήσεις των ειδικών ως προς τη μείωση της επιδημιολογικής καμπύλης τις επόμενες ημέρες είναι αισιόδοξες, τόσο σε ό,τι αφορά στα ασυμπτωματικά κρούσματα, όσο και στο σύνολο των κρουσμάτων. Το νέο lockdown δεν είναι δυνατό να μην αποδώσει, αν μάλιστα συνδυαστεί με τα μέτρα, που αναφέρονται στην αρχή του παρόντος σημειώματος.

Σε ό,τι αφορά στην καθημερινότητά μας, το 50% των εργαζομένων στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα πηγαίνει κανονικά στη δουλειά του, συνωστισμός στα ΜΜΜ αποκλείεται να προκληθεί, τα περισσότερα σχολεία δεν λειτουργούν, ενώ αν μεγιστοποιηθεί η εξ αποστάσεως εργασία, οι πιθανότητες ακόμη μεγαλύτερου περιορισμού των εστιών μετάδοσης του κορονοϊού αυξάνονται εντυπωσιακά.

Η επιστημονική κοινότητα θεωρεί το lockdown απαραίτητο ιατρικό εργαλείο και όχι πολιτική απόφαση. Είναι ακραίο μέτρο, ωστόσο φέρνει σίγουρα αποτελέσματα, όχι άμεσα, αλλά μεσοπρόθεσμα. Το επόμενο 14ήμερο είναι κρίσιμο, καθώς θα φανεί πόσος χρόνος θα χρειαστεί ακόμη, ώστε να ελεγχθεί η πανδημία στη χώρα μας. Οι γιατροί επισημαίνουν ότι το lockdown όσο πιο έγκαιρα λαμβάνεται, τόσο πιο γρήγορα φέρνει αποτελέσματα, με τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις, ειδικά στην οικονομία. Αρκεί να αρθεί στις 30 Νοεμβρίου. Οποιοδήποτε άλλο ενδεχόμενο δείχνει αυτή τη στιγμή καταστροφικό. Απαιτούνται ψυχραιμία, υπομονή και πολύ μεγάλη προσοχή. Οσο πιο πιστά εφαρμόσουμε τα μέτρα στο lockdown, τόσο πιο γρήγορα και ανώδυνα θα απαλλαγούμε από αυτό. Εάν εφαρμοστούν σωστά τα μέτρα από όλους, τότε μετά από μερικές ημέρες θα αρχίσει η σταδιακή μείωση των κρουσμάτων.

Τα διδάγματα του νέου lockdown είναι πολλαπλά και αφορούν τόσο στην πολιτεία, όσο και στους πολίτες. Οι άφρονες πρακτικές που προηγήθηκαν, εκατέρωθεν, δεν πρέπει να επαναληφθούν. Με την έξοδο από τη νέα καραντίνα πρέπει να συμπεριφερθούμε με την υπευθυνότητα, που δεν επιδείξαμε μετά το καλοκαίρι, ενώ η κυβέρνηση οφείλει να θωρακίσει επιτέλους το σύστημα υγείας, όπως επιτάσσουν οι υφιστάμενες υγειονομικές συνθήκες. Ας μην ξεχνάμε πως ο κορονοϊός δεν θα εξαφανιστεί μετά το εμβόλιο. Θα είναι εδώ, όπως και οι υπόλοιποι ιοί. Για να τον αντιμετωπίσουμε, μέχρι να αποκτηθεί η περίφημη ανοσία της αγέλης, πρέπει εμείς να σοβαρευτούμε και το κράτος να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου