Στην πρώτη γραμμή της μάχης χωρίς «όπλα»

στην-πρώτη-γραμμή-της-μάχης-χωρίς-όπλ-821539

Του Γιώργου Λαμπράκη

Εργαζόμενοι δύο και τρεις δεκαετίες στο νοσοκομείο Βόλου βρίσκονται αντιμέτωποι με πρωτόγνωρη κατάσταση τις τελευταίες εβδομάδες. Η κορύφωση του δεύτερου κύματος της πανδημίας προκαλεί απερίγραπτες συνθήκες στις κλινικές covid 19 του Αχιλλοπουλείου και δοκιμάζει τις αντοχές γιατρών και νοσηλευτών, οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν ξεπεράσει ηλικιακά τα 40 με 50 χρόνια και καλούνται αυτή τη στιγμή να δώσουν την πιο κρίσιμη μάχη στον υγειονομικό πόλεμο με τον κορονοϊό.

Το παράδοξο της υπόθεσης είναι πως ενώ οι νοσηλευτές στα δημόσια νοσοκομεία υπερβάλλουν καθημερινά εαυτούς, έτσι ώστε να ανταποκριθούν στις έκτακτες ανάγκες, το επάγγελμά τους εξακολουθεί να εξαιρείται από τον κατάλογο με τα αντίστοιχα, τα οποία χαρακτηρίζονται βαρέα και ανθυγιεινά. Την ίδια στιγμή, ρίχνονται στη μάχη με την πανδημία χωρίς τα κατάλληλα όπλα, όπως τα μέσα ατομικής προστασίας, που έχουν άμεση ανάγκη, ώστε να προστατέψουν τους εαυτούς τους, τους υπόλοιπους ασθενείς, τους συναδέλφους τους και τα μέλη των οικογενειών τους.

Οι καταγγελίες του συλλόγου εργαζομένων στο νοσοκομείο Βόλου για ανεπαρκή αριθμό καθαριστριών, έτσι ώστε να εφαρμόζεται απαρέγκλιτα το πρωτόκολλο καθαριότητας από κλινική σε κλινική, εντείνουν τις ανησυχίες για τον κίνδυνο διασποράς του κορονοϊού σε κλινικές και τμήματα, που δεν έχουν σχέση με τις μονάδες για τον covid 19. Το προσωπικό καθαριότητας, που διέθετε το νοσοκομείο πριν την πανδημία, προσπαθεί να ανταποκριθεί στις έκτακτες υγειονομικές καταστάσεις, χωρίς την παραμικρή ενίσχυση. Οσες καθαρίστριες υπήρχαν στον Αχιλλοπούλειο πριν από έναν χρόνο υπάρχουν και σήμερα, που οι ανάγκες έχουν πολλαπλασιαστεί.

Τα 20 εκατομμύρια ευρώ, που έχει εξασφαλίσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας από το ΕΣΠΑ για την ενίσχυση των νοσοκομείων του θεσσαλικού διαμερίσματος με μέσα και προσωπικό, παραμένουν αναξιοποίητα σε μεγάλο βαθμό, ενώ παρατηρούμε ότι ακόμη και σε ειδικές περιπτώσεις, όπως το προσωπικό καθαριότητας, δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες κινήσεις, έτσι ώστε να θωρακιστούν, όπως επιβάλλουν οι συνθήκες, οι δημόσιες δομές υγείας.

Στην περίπτωση του νοσοκομείου Βόλου, που υπάρχουν κλίνες covid 19 σε τουλάχιστον τρία διαφορετικά σημεία του κτιριακού συγκροτήματος, η σημασία της απόλυτης τήρησης των πρωτοκόλλων καθαριότητας είναι τεράστια. Μόνο με αυτό τον τρόπο μπορεί να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος διασποράς του κορονοϊού. Ηδη έχουν νοσήσει σχεδόν 20 γιατροί και νοσηλευτές. Ηδη βρίσκεται σε καραντίνα σημαντικός αριθμός του προσωπικού του νοσοκομείου. Ηδη οι ανάγκες καλύπτονται οριακά.

Αν ξεφύγει η κατάσταση, επειδή δεν προσελήφθησαν όταν έπρεπε μερικές καθαρίστριες παραπάνω, ενώ υπάρχουν οι οικονομικές δυνατότητες, οι υπεύθυνοι θα κληθούν να λογοδοτήσουν. Τότε όμως θα είναι αργά για το ύστατο υγειονομικό αποκούμπι των Μαγνησιωτών, που θα βρεθούν εντελώς εκτιθέμενοι στην πανδημία. Θα είναι επίσης αργά για «μπράβο» και χειροκροτήματα στους «ήρωες με τις πράσινες στολές».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου