Και στο χέρι μας η ολοκλήρωση της καραντίνας στις 30 Νοεμβρίου

και-στο-χέρι-μας-η-ολοκλήρωση-της-καραν-823134

Του Γιώργου Λαμπράκη

Αν δεν σημειωθεί αποκλιμάκωση της κατάστασης με την πανδημία μέχρι το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, ιδίως στις επιβαρυμένες περιοχές, όπως η Θεσσαλονίκη, τότε βαδίζουμε ολοταχώς για περαιτέρω αυστηροποίηση του πλαισίου των μέτρων, που ήδη έχουν τεθεί σε ισχύ. Είναι το πιο πιθανό σενάριο, που εξετάζουν κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι.

Οι πρώτες επτά ημέρες μετά την επιβολή του νέου lockdown είναι αρκετές, ώστε να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την εξέλιξη της πανδημίας. Κανείς δεν περιμένει ότι μέχρι το ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα προκύψουν θεαματικά αποτελέσματα ως προς τη μείωση των κρουσμάτων. Ωστόσο, οι δείκτες, που σχετίζονται με τον ημερήσιο αριθμό τους, καθώς και ο αριθμός των ασθενών, που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ, θα κρίνουν τις αποφάσεις, που θα ακολουθήσουν.

Ηδη το σενάριο της ολοκλήρωσης του lockdown στις 30 Νοεμβρίου φαντάζει απίθανο. Απαντες αντιλαμβάνονται ότι θα χρειαστεί πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα, προ της 7ης Νοεμβρίου. Με τη μισή Ελλάδα να βρίσκεται στο κόκκινο και τη Θεσσαλονίκη να καταγράφει δραματικά ποσοστά σε νέες μολύνσεις και νεκρούς, αν από την ερχόμενη εβδομάδα δεν βελτιωθούν οι ημερήσιοι δείκτες της πανδημίας, η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να λάβει πιο δραστικά μέτρα.

Οι επόμενες 48 ώρες θεωρούνται καθοριστικές για τις αποφάσεις, που θα λάβουν από κοινού κυβέρνηση και ειδικοί, στο μικροσκόπιο των οποίων θα βρεθεί το ζήτημα του εξωφρενικού αριθμού των sms προς το 13033 για μετακινήσεις. Προφανώς, τα μηνύματα, που αποστέλλονται κατά τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες, αφορούν σε γονείς, που πηγαίνουν τα παιδιά τους στο σχολείο, ωστόσο δεν δικαιολογείται ο αριθμός των αντίστοιχων, που αποστέλλεται μετά τις 9 το βράδυ.

Δεν αποκλείεται, λοιπόν, να αποφασιστούν περαιτέρω μέτρα για τις βραδινές ώρες, όπως γενική απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00, με πολύ αυστηρές εξαιρέσεις. Δεν αποκλείεται επίσης να τεθεί πλαφόν στον ημερήσιο αριθμό των sms, καθώς και χρονικό όριο στις μετακινήσεις. Για παράδειγμα, συγκεκριμένος χρόνος για να κάνει κάποιος τα ψώνια του ή να αθληθεί. Να σημειωθεί ότι το περασμένο Σαββατοκύριακο εστάλησαν πάνω από 8,5 εκατομμύρια μηνύματα στο 13033, με τον μέσο όρο των sms κατά τη διάρκεια του προηγούμενου lockdown να μην ξεπερνά τα 3 εκατομμύρια. Σε κάθε περίπτωση, εφόσον τα κρούσματα πέσουν κάτω από τα 1.000 ημερησίως, υπάρχει το ενδεχόμενο χαλάρωσης του lockdown. Ενδεχόμενο δύσκολο με τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα, αλλά όχι απίθανο. Ολα εξαρτώνται από την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων, καθώς και από τη στάση του καθενός. Η γενική χαλάρωση κυβέρνησης και πολιτών οδήγησε στη σημερινή δραματική κατάσταση. Πλέον, η κυβέρνηση έλαβε έστω και καθυστερημένα τα απαιτούμενα μέτρα. Είναι, λοιπόν, στο χέρι μας να συμβάλλουμε, προκειμένου να αποδώσουν για να τελειώσει μια ώρα αρχύτερα η καραντίνα. Διαφορετικά, έρχονται χειρότερες μέρες…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου