Η σιωπή του προς απάντησή μας…

η-σιωπή-του-προς-απάντησή-μας-824075

Του Γιώργου Λαμπράκη

Πιστός στην τακτική της σιωπής και της αδιαφορίας, που εφάρμοζε πριν την υγειονομική κρίση του κορονοϊού, παραμένει ο διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας, παρά την ομοβροντία των επιθέσεων, που δέχεται το τελευταίο διάστημα, με αφορμή την εικόνα των δημόσιων δομών υγείας, ειδικά στη Μαγνησία, στην κορύφωση του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Καμία αντίδραση από τον κ. Σερέτη στη σκληρή επίθεση, που δέχθηκε από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας για τη μη αξιοποίηση, από τα νοσοκομεία του θεσσαλικού διαμερίσματος, των 20 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία εξασφάλισε από το ΕΣΠΑ η Περιφέρεια, για την οχύρωση των δημόσιων δομών υγείας με μέσα και προσωπικό.

Καμία αντίδραση από τον ΥΠΕάρχη στην αγωνιώδη παρέμβαση του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, πριν από πέντε 24ωρα, για την ανάγκη ενίσχυσης του ιατρικού δυναμικού του νοσοκομείου Βόλου με ιδιώτες γιατρούς, έτσι ώστε να καλυφθούν τα κενά, τα οποία το υπουργείο Υγείας και η 5η ΥΠΕ δεν φρόντισαν να καλύψουν εδώ και οκτώ ολόκληρους μήνες, παρ’ ότι γνώριζαν ότι η πανδημία θα επανακάμψει, αυτή τη φορά πιο επιθετική και επικίνδυνη.

Προχθές ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας είχε την ευκαιρία να εκφράσει τα παράπονά του για τη στάση του ΥΠΕάρχη στον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με το σύνολο των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας.

Ξέρετε τι απάντησε ο υπουργός στον Ευθ. Τσάμη; Να προσπαθήσει να συνεργαστεί με τον κ. Σερέτη για να βγούμε από την υγειονομική κρίση με τις μικρότερες δυνατές απώλειες.

Πώς μπορεί, όμως, να υπάρξει συνεργασία με πρόσωπο, που δεν απαντά όχι μόνο σε επιστολές και ανακοινώσεις, αλλά ούτε καν στα τηλέφωνα; Πώς είναι δυνατό να ξεπεραστεί η υφισταμένη υγειονομική κρίση, όταν οι έχοντες την ευθύνη για τη στελέχωση των νευραλγικών δομών του συστήματος υγείας δεν κάνουν τη δουλειά τους; Οταν αφήνουν χωρίς προσωπικό τα νοσοκομεία, όταν δεν αξιοποιούν εξασφαλισμένα κονδύλια για την προμήθεια εξοπλισμού, ο οποίος σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, όπως αυτή που βιώνουμε τις τελευταίες εβδομάδες, θα μπορούσε να δώσει λύσεις, αν υπήρχε; Οταν δεν συνεργάζονται με θεσμοθετημένα επιστημονικά όργανα, που γνωρίζουν τα προβλήματα και έχουν τη διάθεση να συμβάλλουν στην επίλυσή τους;

Με τη σιωπή και την αδιαφορία δεν μπορούν να προκύψουν λύσεις. Η κατάσταση είναι οριακή και οι εκτιμήσεις των ειδικών, αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας μέχρι να αποδώσουν τα μέτρα του νέου lockdown, είναι κάτι παραπάνω από απαισιόδοξες.

Σε περιοχές όπως η Μαγνησία, όπου τα κρούσματα αυξάνονται, τη στιγμή που οι αντοχές των υφιστάμενων δομών υγείας εξαντλούνται, αφενός γιατί δεν επαρκούν τα κρεβάτια, αφετέρου γιατί το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό λιγοστεύει εξαιτίας του κορονοϊού, η σιωπή και η αδιαφορία των υπευθύνων αρχίζει να λαμβάνει επικίνδυνες διαστάσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου