Οι προϋποθέσεις εξόδου από το νέο lockdown

οι-προϋποθέσεις-εξόδου-από-το-νέο-lockdown-824951

Του Γιώργου Λαμπράκη

Στον ασφυκτικό κλοιό του κορονοϊού έχει τεθεί η χώρα. Tο δεύτερο κύμα της πανδημίας αποδεικνύεται πιο σαρωτικό από το πρώτο, με τον αριθμό των κρουσμάτων να έχει εκτοξευτεί, τα νοσοκομεία να δοκιμάζουν τις αντοχές τους και τους θανάτους να αυξάνονται. Οι εκτιμήσεις για τις επόμενες μέρες είναι δυσοίωνες, καθώς το δεύτερο κύμα δεν έχει φτάσει ακόμη στην κορύφωσή του. Ολα δείχνουν πως πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μαύρο Νοέμβριο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τις επόμενες εβδομάδες θα συνεχίσουμε να βλέπουμε αύξηση στους θανάτους.

Προϋπόθεση για την άρση της καραντίνας είναι τα ημερήσια κρούσματα να πέσουν κοντά στα 400 και ο αριθμός των διασωληνωμένων να περιοριστεί. Σε διαφορετική περίπτωση, η παράταση της καραντίνας θα αποτελέσει μονόδρομο, ενώ έδαφος κερδίζουν και οι σκέψεις για εναλλασσόμενα μίνι lockdown, μέχρι τον Μάρτιο, προκειμένου να αποσυμπιέζεται η κατάσταση στα νοσοκομεία. Αυτή την ώρα στα νοσοκομεία νοσηλεύονται πάνω από 2.200 ασθενείς, εκ των οποίων οι 265 στις ΜΕΘ. Το περασμένο Σαββατοκύριακο καταγράφηκαν σχεδόν 4.450 νέα κρούσματα και έγιναν 684 εισαγωγές ασθενών. Στα νοσοκομεία η πληρότητα φτάνει και το 75%, σε μερικές περιπτώσεις. Χθες σημειώθηκαν δύο αρνητικά ρεκόρ, οι θάνατοι ανήλθαν σε 35 σε μια μέρα και οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι έφτασαν τους 228.

Οπως επισημαίνουν κυβέρνηση και επιστήμονες, αν τηρήσουμε τα μέτρα, σε τρεις εβδομάδες θα αρχίσουμε να βλέπουμε αποτελέσματα σε ό,τι αφορά στη μείωση των νέων μολύνσεων. Στη συνέχεια, μπορούμε να περάσουμε στο επόμενο στάδιο, με τη σταδιακή άρση των περιορισμών. Θα παραμείνουν πάντως μέτρα, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, η τήρηση των αποστάσεων και άλλα. Οι επιστήμονες και η κυβέρνηση θα περιμένουν τις επόμενες 15 ημέρες, προκειμένου να λάβουν τις αποφάσεις τους για ποιες δραστηριότητες θα μπορούσαν να ανοίξουν και ποιες θα μείνουν κλειστές για αρκετές εβδομάδες ακόμη.

Τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες θα συνεχίσουμε να βλέπουμε αύξηση στους θανάτους, γιατί ακόμη δεν θα έχουν αποδώσει τα μέτρα του νέου lockdown. Από τις τρεις εβδομάδες που έχουν ανακοινωθεί, στις πρώτες δύο δεν θα δούμε εντυπωσιακή μείωση στους αριθμούς των νέων κρουσμάτων. Το αποτέλεσμα του lockdown θα φανεί την τελευταία εβδομάδα. Αν υπάρξει έστω και μικρή αποκλιμάκωση των κρουσμάτων και μειωθεί η πίεση στις ΜΕΘ, από τις αρχές Δεκεμβρίου δεν αποκλείεται να ανοίξουν ξανά το χονδρεμπόριο και τα καταστήματα λιανικής, ενόψει και της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων.

Θεωρείται δύσκολο έως απίθανο να ανοίξουν μπαρ και εστιατόρια ή να μην είναι ελεγχόμενη η μετακίνηση σε άλλους νομούς, τουλάχιστον μέχρι τις γιορτές, καθώς υπάρχει φόβος να χαλαρώσουν και πάλι οι πολίτες. Στο τραπέζι έχουν τεθεί και οι σκέψεις για lockdown με μικρές δόσεις ανάσας μέχρι τον Μάρτιο. Το σχέδιο για εναλλασσόμενα μίνι lockdown φαίνεται πως κερδίζει έδαφος, καθώς, σύμφωνα με τους υποστηρικτές του, εξασφαλίζεται πολύτιμος χρόνος για το σύστημα υγείας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου