Περιορισμένες οι δυνατότητες του συστήματος υγείας

περιορισμένες-οι-δυνατότητες-του-συσ-829845

Του Γιώργου Λαμπράκη

Η καθημερινότητα δεκάδων χιλιάδων πολιτών, ειδικά σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, έχει αλλάξει δραματικά εξαιτίας των αυστηρών μέτρων, που ελήφθησαν από την κυβέρνηση, σε ύστατη προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού. Τα καθημερινά στοιχεία για τα νέα κρούσματα μας φέρνουν αντιμέτωπους με το ενδεχόμενο νέου γενικού lock down τις επόμενες ημέρες.

Με τα σημερινά δεδομένα, οι απαγορεύσεις, που ήδη τέθηκαν σε ισχύ σε περιοχές όπως η γειτονική Λάρισα, αλλά και πόλεις όπως οι Σέρρες και τα Ιωάννινα, δεν θα αργήσουν να εφαρμοστούν και στον Βόλο, όπου αρχίζουν και καταγράφονται ανησυχητικά επιδημιολογικά στοιχεία, τα οποία είναι πιθανό να οδηγήσουν σε καταστάσεις, όπως αυτές που έζησε η πόλη την περασμένη άνοιξη. Εκτός και αν οι πολίτες αντιληφθούν τη σοβαρότητα της κατάστασης και εφαρμόσουν κατά γράμμα τις οδηγίες για τη χρήση μάσκας και την αποφυγή του συνωστισμού.

Στον Βόλο έχει καιρό να καταγραφεί στο αστυνομικό δελτίο περιστατικό συνωστισμού σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Αυτό δείχνει ότι οι περισσότεροι έχουν συμμορφωθεί στα όσα ισχύουν. Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της χρήσης μάσκας, η εικόνα στους κλειστούς δημόσιους χώρους, επίσης, είναι ενθαρρυντική, με τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών να εφαρμόζει πιστά το μέτρο.

Δεν σημαίνει, ωστόσο, επειδή αποφεύγουμε τον συνωστισμό και φοράμε οι περισσότεροι μάσκες, πως βρέθηκε η λύση στο πρόβλημα της διασποράς του κορονοϊού. Από τη στιγμή που δεν έχουν απαγορευτεί οι μετακινήσεις και εφόσον λειτουργούν κανονικά τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, ο κίνδυνος μετάδοσης της νόσου παραμένει.

Κατά συνέπεια, τα αντανακλαστικά μας πρέπει να παραμένουν οξυμένα και η προσοχή μας σε ό,τι αφορά στην τήρηση των μέτρων πρέπει να διατηρηθεί στον ύψιστο βαθμό. Ετσι θα αποφύγουμε καταστάσεις, τις οποίες δεν μπορεί να διαχειριστεί ούτε η τοπική κοινωνία, ούτε το σύστημα υγείας.

Στο Νοσοκομείο Βόλου συγκλήθηκε χθες το πρωί νέα σύσκεψη, προκειμένου να εξεταστεί ο βαθμός ετοιμότητας των δομών του, ως προς την αντιμετώπιση πιθανής αύξησης του αριθμού των νοσηλευόμενων στη μονάδα με τους θαλάμους αρνητικής πίεσης και στην κλινική COVID – 19, που έχει διαμορφωθεί στη Β’ Παθολογική, στη παλιά πτέρυγα του Αχιλλοπουλείου. Το πολύ 14 ασθενείς μπορεί να αντέξει η συγκεκριμένη κλινική, ενώ μαζί με τη μονάδα των θαλάμων αρνητικής πίεσης ο ανώτατος αριθμός ασθενών με κορονοϊό, που μπορούν να νοσηλευτούν στο Νοσοκομείο Βόλου, δεν είναι δυνατό να ξεπεράσει τα 20 με 22 άτομα.

Οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό περιορίζουν τις δυνατότητες του τοπικού νοσηλευτικού ιδρύματος, που και πριν την πανδημία βρισκόταν στο περιθώριο των επιλογών της κεντρικής εξουσίας και των θεσμικών της δορυφόρων στην 5η ΥΠΕ, σε ό,τι αφορά κυρίως στα θέματα επαρκούς στελέχωσης. Κατά συνέπεια, οι Μαγνησιώτες δεν έχουν άλλη επιλογή, από την απαρέγκλιτη εφαρμογή των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό. Οι αντοχές του συστήματος υγείας είναι περιορισμένες, ενώ τα «όπλα» της πολιτείας κατά της πανδημίας έχουν σχεδόν εξαντληθεί.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου