Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το γενικό lock down

δεν-υπάρχει-άλλος-δρόμος-από-το-γενικό-l-830458

Του Γιώργου Λαμπράκη

Αναπόφευκτο μοιάζει το ενδεχόμενο νέου lock down στη χώρα, μετά και τη δραματική αύξηση του αριθμού των ημερήσιων κρουσμάτων, που σε λίγες ημέρες διπλασιάστηκαν και ξεπέρασαν τα 1.500, από 750 την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, δεν αποκλείεται να φτάσουμε και τα 2.000 κρούσματα μέχρι το Σαββατοκύριακο.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει πάση θυσία το ενδεχόμενο, καθώς οι συνέπειες νέας γενικής καραντίνας θα είναι καταστροφικές για την οικονομία. Από την άλλη μεριά, όμως, έχουμε τις ανθρώπινες ζωές, που χάνονται καθημερινά και αυτές που θα τεθούν σε άμεσο κίνδυνο το επόμενο διάστημα, αν δεν αποδώσουν τα ισχύοντα μέτρα κατά της διασποράς του κορονοϊού.

Προφανώς, δεν είναι δυνατό να μπουν στο ίδιο ζύγι οι οικονομικές επιπτώσεις, σε περίπτωση που αποφασιστεί γενικό λουκέτο στη χώρα, με τις ανθρώπινες ζωές. Κι όμως, η κυβέρνηση διστάζει να αποφασίσει την εφαρμογή μέτρου, που, με τα σημερινά δεδομένα, μοιάζει αναπόφευκτο.

Τα ισχύοντα μέτρα δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, είτε γιατί δεν εφαρμόζονται σωστά από τους πολίτες, είτε γιατί η διασπορά της νόσου στον πληθυσμό είναι ανεξέλεγκτη. Τα καθημερινά στοιχεία για τα νέα κρούσματα δείχνουν αποτυχία του σχεδιασμού, που, μέχρι στιγμής, υλοποιείται και ταυτόχρονα χτυπούν «καμπανάκια» κινδύνου για το επόμενο διάστημα.

Σε λίγες ημέρες θα επικρατούν καιρικές συνθήκες, οι οποίες θα ευνοούν την ακόμη πιο γρήγορη εξάπλωση της νόσου. Κατά συνέπεια, τα ημερήσια κρούσματα θα αυξηθούν και η πίεση στο σύστημα υγείας θα γίνει ακόμη πιο ασφυκτική. Ηδη πιέζονται οι δομές υγείας, που, παρ’ ότι υπήρχε το χρονικό περιθώριο, μετά την επιτυχή αντιμετώπιση του πρώτου κύματος της πανδημίας, να ενισχυθούν με προσωπικό και μέσα, εξακολουθούν να είναι υποστελεχωμένες και να μη διαθέτουν βασικό εξοπλισμό, όπως οι μοριακοί αναλυτές.

Ηδη έχει καλυφθεί το 70% με 75% των κλινών στις ΜΕΘ των Νοσοκομείων Αθήνας και Θεσσαλονίκης, ενώ σε πόλεις, όπως η Λάρισα, όπου η κατάσταση είναι κάτι παραπάνω από ανησυχητική, εκφράζονται φόβοι για το ενδεχόμενο αδυναμίας αντιμετώπισης των νέων σοβαρών περιστατικών, που θα προκύψουν τις επόμενες εβδομάδες, όταν το δεύτερο κύμα της πανδημίας θα αρχίσει να κορυφώνεται.

Ετσι όπως πάμε, η δραματική αύξηση του αριθμού των θανάτων μοιάζει αναπόφευκτη, όπως επίσης και το ενδεχόμενο νέου lock down. Αν η κυβέρνηση αργήσει και άλλο να λάβει τη δύσκολη απόφαση για νέα γενική καραντίνα, οι κοινωνικές επιπτώσεις θα είναι οδυνηρές. Η κατάσταση στην οικονομία θα τεθεί εκτός ελέγχου, καθώς ελάχιστοι θα είναι οι πολίτες, που θα βγουν από τα σπίτια τους για να διασκεδάσουν ή να ψωνίσουν στα εμπορικά καταστήματα, σε κλίμα φόβου και αβεβαιότητας. Το κλίμα θα επιδεινώνεται όσο εξαγγέλλονται μέτρα, που δεν αποδίδουν και όσο η κυβέρνηση συνεχίζει να επιδεικνύει διστακτικότητα και ατολμία, ενώ γνωρίζει ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το γενικό lock down.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου