Μπορούν τα νέα μέτρα να εμποδίσουν την εξάπλωση του κορονοϊού;

μπορούν-τα-νέα-μέτρα-να-εμποδίσουν-την-833888

Οι εφιαλτικές εκτιμήσεις των ειδικών για ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων έχουν επαληθευτεί. Εδώ και περίπου έναν μήνα τονίζουν πως ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων δεν αποκλείεται να φτάσει τα 1.000, αν δεν προσέξουμε

Του Γιώργου Λαμπράκη

Τα μέτρα, που ελήφθησαν για την αποφυγή της περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού, είναι ήπια. Οι επιδημιολογικές συνθήκες των τελευταίων ημερών επιβάλλουν τη λήψη ακόμη πιο δραστικών μέτρων. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, σε πορτοκαλί και κόκκινες περιοχές, καθώς και την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 00:30 μέχρι τις 05:00 τα ξημερώματα. Αρκούν, ωστόσο, τα μέτρα για να περιορίσουν τη διασπορά της νόσου, που δείχνει σχεδόν ανεξέλεγκτη;

Εδώ και καιρό, η κατάσταση φαινόταν ότι χειροτέρευε. Το βλέπαμε στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, όπου ξέφευγε ο ημερήσιος αριθμός νέων μολύνσεων. Αν τα μέτρα, που ανακοίνωσε προχθές ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είχαν ληφθεί νωρίτερα, σε όλη την επικράτεια, τα όπλα μας κατά της πανδημίας και των επιπτώσεων στην οικονομία θα ήταν περισσότερα.

Το ανησυχητικό με τα νέα μέτρα είναι ότι δεν καλύπτουν το σύνολο της επικράτειας. Δεν αποκλείεται, δηλαδή, κάτοικοι περιοχών, που βρίσκονται στο «κόκκινο» και ειδικά οι νέοι, να μετακινηθούν σε άλλες γειτονικές περιοχές για να διασκεδάσουν. Κατά συνέπεια, τα νέα μέτρα όχι μόνο δεν καλύπτουν επαρκώς, αλλά προκύπτει ο κίνδυνος να μολυνθούν και άλλες περιοχές.

Ούτε καν στην επίλυση του προβλήματος με τις συγκεντρώσεις σε πάρκα και πλατείες δεν μπορούν να συμβάλλουν οι νέες απαγορεύσεις, καθώς απαιτείται ακόμη πιο αυξημένη αστυνόμευση και επαγρύπνηση από τις αρμόδιες αρχές, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχουν χειροπιαστά αποτελέσματα.

Χρειάζονται, λοιπόν, πιο γενναία μέτρα. Αφού δεν ελήφθησαν νωρίτερα, ας εφαρμοστούν έστω και τώρα σε ολόκληρη την επικράτεια, προτού ξεφύγει η κατάσταση. Ταυτόχρονα, πρέπει να ενισχυθεί η τηλεργασία ακόμα περισσότερο, η εξυπηρέτηση των πολιτών στις δημόσιες υπηρεσίες να γίνεται αποκλειστικά και μόνο με ραντεβού, ενώ στις καθημερινές δραστηριότητες το μέτρο της χρήσης μάσκας παντού πρέπει να καθιερωθεί από τους ίδιους τους πολίτες.

Οι εφιαλτικές εκτιμήσεις των ειδικών για ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων έχουν επαληθευτεί. Εδώ και περίπου έναν μήνα τονίζουν πως ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων δεν αποκλείεται να φτάσει τα 1.000, αν δεν προσέξουμε. Τα τελευταία 24ωρα βρισκόμαστε μια ανάσα από αυτόν τον αριθμό. Πλέον το πρόβλημα δεν είναι μόνο η Αττική, αλλά και άλλες περιοχές, όπου οι νέες μολύνσεις καταγράφουν κατακόρυφη άνοδο.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων τρομάζει, καθώς σε τρεις μέρες είχαμε σχεδόν 2.500. Την ίδια ώρα, είναι ξεκάθαρο πως οι νέοι οδηγούν στην αύξηση των κρουσμάτων, καθώς περίπου το 50% από τις νέες διαγνώσεις βρίσκεται στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 18 και 39 ετών. Σε κάθε περίπτωση, οι αριθμοί καθιστούν απόλυτα κατανοητό πως η Ελλάδα είχε βγει από τον δρόμο της σωστής διαχείρισης της πανδημίας του κορονοϊού, ενώ παρά το γεγονός ότι υπήρχαν μέτρα σε ισχύ, αυτά δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Η ίδια ανησυχία επικρατεί και για τα τα νέα μέτρα, που ανακοίνωσε προχθές ο πρωθυπουργός.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου