Μη αναστρέψιμη κατάσταση

μη-αναστρέψιμη-κατάσταση-834376

Του Γιώργου Λαμπράκη

Οσα μέτρα και αν ανακοινώσει η κυβέρνηση για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοιού στον πληθυσμό, πολύ δύσκολα θα τεθεί η κατάσταση υπό έλεγχο, μετά και τα σοκαριστικά στοιχεία για τα νέα κρούσματα των τελευταίων 24ώρων. Από τα 200 με 300 ημερήσια κρούσματα, που είχαμε στη χώρα μας μετά τον Αύγουστο, φτάσαμε στα 600 και ξεπεράσαμε τα 800 σε λίγες ημέρες, με τις υγειονομικές αρχές να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου εδώ και πολύ καιρό.

Να αναλογιστούμε ότι η έξαρση των νέων μολύνσεων καταγράφεται χωρίς να έχει πέσει η θερμοκρασία στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα. Προτού, δηλαδή, εισέρθουμε στις χειμερινές καιρικές συνθήκες, που δεν επιτρέπουν τη λειτουργία υπαίθριων χώρων εστίασης και διασκέδασης.

Τρόμαξαν στην κυβέρνηση με την απότομη αύξηση του αριθμού των ημερήσιων μολύνσεων και αποφάσισαν να λάβουν νέα, ακόμη πιο αυστηρά μέτρα. Ωστόσο, θεωρείται εξαιρετικά αμφίβολο αν θα περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού. Ολα δείχνουν ότι νέο γενικό lock down δεν βρίσκεται πλέον πολύ μακριά. Οι επιπτώσεις του στην οικονομία θα είναι οδυνηρές, ωστόσο θα προφυλαχθούν οι πολίτες, ειδικά οι πλέον ευάλωτοι και το εθνικό σύστημα υγείας, το οποίο, παρά τις θυσίες όλων κατά την περίοδο της ολικής καραντίνας, δεν θωρακίστηκε αναλόγως.

Η κοινωνία έδωσε πριν από λίγους μήνες στην πολιτεία τον χρόνο που είχε ζητήσει, προκειμένου να ενισχύσει τις δημόσιες δομές υγείας με το απαιτούμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και με τα αναγκαία μέσα, όπως οι επιπλέον κλίνες ΜΕΘ και ο ειδικός εξοπλισμός, όπως οι μοριακοί αναλυτές και οι αναπνευστήρες.

Στο ξέσπασμα του δεύτερου κύματος της πανδημίας, που όπως όλα δείχνουν θα είναι πιο επιθετικό από το πρώτο, οι πολίτες εξακολουθούν να μην αισθάνονται ασφαλείς, αναφορικά με τις αντοχές του συστήματος υγείας και ταυτόχρονα καλούνται να εφαρμόσουν και πάλι δυσάρεστα μέτρα, τα οποία δυσκολεύουν την καθημερινότητά τους και το πιο σημαντικό δεν είναι δεδομένο ότι αυτή τη φορά το κράτος θα λειτουργήσει με τη δέουσα υπευθυνότητα.

Οι ευθύνες των πολιτών, ειδικά των νέων, σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της ατομικής ευθύνης είναι αδιαμφισβήτητες. Η συνειδητή αγνόηση των εκκλήσεων των ειδικών και της πολιτείας για την ανάγκη αποφυγής του συνωστισμού στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος εκτιμάται ότι ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την έκρηξη των νέων κρουσμάτων.

Πλέον βρισκόμαστε μπροστά σε, μάλλον, μη αναστρέψιμη κατάσταση. Ο αριθμός των ημερήσιων μολύνσεων, σε συνδυασμό με τον αριθμό των ενεργών θετικών κρουσμάτων και τον απροσδιόριστο αριθμό των συμπωματικών ασθενών, συνθέτουν ένα άκρως επικίνδυνο σκηνικό. Τα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ τους τελευταίους μήνες αποδείχθηκαν ανεπαρκή, ενώ όσα εξαγγέλθηκαν πρόσφατα και αυτά που θα εξαγγελθούν τις επόμενες ημέρες απομένει να αποδειχθεί αν μπορούν να αναστρέψουν μια κατάσταση, που δείχνει μη αναστρέψιμη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου