Ευθύνη για τον περιορισμό της πανδημίας έχουν άπαντες

ευθύνη-για-τον-περιορισμό-της-πανδημί-835048

Η κατακόρυφη αύξηση των νέων μολύνσεων πρέπει να ηχήσει συναγερμό και να μας αναγκάσει να λειτουργούμε στην καθημερινότητά μας σαν να βρισκόμαστε στο «κόκκινο» από πλευράς κρουσμάτων

Του Γιώργου Λαμπράκη

«Με ανησυχεί ο τρόπος που λαμβάνονται οι αποφάσεις για τα μέτρα. Η Ελλάδα προσπαθεί να σβήσει μικρές φωτιές. Οταν όμως υπάρχει τεράστια πυρκαγιά, να σβήνουμε μικρές φωτιές δεν επιλύει το πρόβλημα». Με αυτόν τον τρόπο σχολίασε τα άκρως ανησυχητικά στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική σχολή της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης, τονίζοντας ότι είναι πιθανό να φτάσουμε εντός του Οκτωβρίου τα 1.000 κρούσματα ημερησίως.

Η διαπίστωση του καθηγητή Μ. Δερμιτζάκη επιβεβαιώνει ανάλογες διαπιστώσεις συναδέλφων του, ότι η χώρα μας αρχίζει να εμφανίζει την ανησυχητική επιδημιολογική εικόνα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπου η σταθερότητα ως προς τον αριθμό των ημερήσιων νέων μολύνσεων έχει χαθεί, με τα νέα κρούσματα να παρουσιάζουν ραγδαία αύξηση.

Με τα σημερινά δεδομένα, δεν αποκλείεται να φτάσουμε τα 1.000 κρούσματα την ημέρα, ακόμη και τον Οκτώβριο. Παρ’ όλα αυτά, ο επιδημιολογικός χάρτης της χώρας δεν κυριαρχείται από το πορτοκαλί χρώμα, ενώ μέτρα όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους ανοικτούς και κλειστούς δημόσιους χώρους και η απαγόρευση της κυκλοφορίας αμέσως μόλις κλείνουν τα εστιατόρια και τα καφέ μπαρ, δεν λαμβάνονται.

Παρατηρούμε, επίσης, ότι απουσιάζει παντελώς ενημερωτική καμπάνια, η οποία θα μπορούσε να συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση των πολιτών και ειδικά των νέων, για την απόλυτη αναγκαιότητα σεβασμού των μέτρων για τη χρήση μάσκας και την αποφυγή των φαινομένων συνωστισμού κατά τη βραδινή διασκέδαση, ειδικά μετά τα μεσάνυκτα που κλείνουν τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και αρχίζουν τα «πάρτι» στα πάρκα και τις πλατείες.

Αυτή τη στιγμή η χώρα μας λειτουργεί τρέχοντας πίσω από τις εξελίξεις στο ζήτημα του κορονοϊού, σε αντίθεση με τη στάση πολιτείας και πολιτών την περασμένη άνοιξη, όταν αντέδρασε άμεσα η κυβέρνηση, συμμορφώθηκαν θέλοντας και μη οι πολίτες και η πανδημία περιορίστηκε. Η κατακόρυφη αύξηση των νέων μολύνσεων πρέπει να ηχήσει συναγερμό και να μας αναγκάσει να λειτουργούμε στην καθημερινότητα μας σαν να βρισκόμαστε στο «κόκκινο» από πλευράς κρουσμάτων.

Προς το παρόν, στο «κόκκινο» βρίσκονται λιγοστοί νομοί στη Β. Ελλάδα, με τα μέτρα καραντίνας να έχουν κλείσει τον κόσμο στα σπίτια του. Σε αυτές τις περιοχές, μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες, η καθημερινότητα εξελισσόταν σαν να μην υπάρχει ο κίνδυνος του κορονοϊού. Οπως, δηλαδή, συμβαίνει στις υπόλοιπες περιοχές της ελληνικής επικράτειας, όπου κυριαρχεί η ψευδαίσθηση ότι ο COVID 19 αφορά στον διπλανό μας. Με αυτή τη νοοτροπία, νέο γενικό lock down θα πρέπει να θεωρείται θέμα χρόνου. Ιδιαίτερα κρίσιμο θεωρείται το επόμενο δεκαήμερο. Αν δεν μειωθεί ο ημερήσιος αριθμός των νέων μολύνσεων, τότε η κατάσταση θα έχει ξεφύγει και οι ευθύνες όλων για αυτή την εξέλιξη θα είναι βαρύτατες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου