Από τη συμπεριφορά των νέων εξαρτάται η εξέλιξη του κορονοιού

από-τη-συμπεριφορά-των-νέων-εξαρτάται-837099

Του Γιώργου Λαμπράκη

Σε αρνητικό ρεκόρ νέων μολύνσεων και θανάτων δείχνουν τα στοιχεία πως οδεύει η χώρα μας τον τρέχοντα Οκτώβριο, καθώς τα ημερήσια κρούσματα δεν πέφτουν κάτω από τα 400 το τελευταίο διάστημα. Απόδειξη αποτελεί ο αριθμός των νέων κρουσμάτων το περασμένο Σαββατοκύριακο. Οι αριθμοί ζαλίζουν, καθώς μόνο στο πρώτο 20ήμερο του Οκτώβριου έχουν καταγραφεί σχεδόν 7.000 κρούσματα, ενώ δεν αποκλείεται μέχρι το τέλος του μήνα να σπάσει και το φράγμα των 10.000.

Την ίδια ώρα, προβληματισμό προκαλούν τα ποιοτικά στοιχεία για την πανδημία, γιατί πάνω από το 40% των κρουσμάτων, που ανακοινώνονται καθημερινά, ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 18 – 39 ετών. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως στην Κοζάνη η ηλικία των περισσότερων νοσούντων δεν ξεπερνά τα 40 χρόνια, γεγονός που σημαίνει πως ο κορονοϊός όχι μόνο χτυπά χωρίς ηλικιακές διακρίσεις, αλλά και πως η τήρηση των μέτρων από όλους είναι πιο αναγκαία από ποτέ.

Δυστυχώς, τα μέτρα αυτοπροστασίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης φαίνεται πως πήγαν περίπατο σε όλη τη χώρα για ένα ακόμη Σαββατοκύριακο. Είχαμε και πάλι συνωστισμό σε πάρκα και πλατείες και πάρτι με δεκάδες νέους στο ΑΠΘ. Ολα αυτά λίγο μετά το αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων. Απίστευτες εικόνες, που προκαλούν οργή στους πολίτες, οι οποίοι τόσους μήνες προσπαθούν να τηρήσουν τα μέτρα για την αποτροπή της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Στα βίντεο και τις φωτογραφίες, που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, φαίνονται εκατοντάδες θαμώνες κλαμπ στο κέντρο της Αθήνας να διασκεδάζουν, χωρίς να τηρούν τα μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό. Ο ένας βρίσκεται πάνω στον άλλον, χωρίς να φορούν μάσκες και αδιαφορώντας για τις συνέπειες, εφόσον ανάμεσά τους υπάρχει κάποιος, που είναι θετικός στον ιό. Ολα αυτά τη στιγμή που ο κορονοϊός σπάει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο και τα κρούσματα σε νέους αυξάνονται καθημερινά.

Δεν αποκλείεται τα ανεξέλεγκτα πάρτι να φέρουν και άλλα μέτρα. Η καθολική χρήση μάσκας, η απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ και τα κλειστά καταστήματα είναι μερικά από τα μέτρα, που κατά καιρούς οι ειδικοί έχουν αναφέρει. Τα μέτρα δεν εξετάζονται τώρα, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι στο συρτάρι τους και δεν αποκλείεται να πέσουν στο τραπέζι, αν η κατάσταση χειροτερέψει.

Το κλίμα κάνει ακόμη πιο βαρύ έρευνα του ΑΠΘ, σύμφωνα με την οποία δεν αποκλείεται να φτάσουμε τα 200.000 κρούσματα και τους 1.800 νεκρούς έως τον Δεκέμβριο, εάν δεν ληφθούν περαιτέρω μέτρα.

Προς το παρόν οι εκτιμήσεις των ειδικών για ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης αν δεν προσέξουμε και τα στοιχεία για εκατοντάδες κρούσματα και νέους θανάτους που καταγράφονται καθημερινά δεν αρκούν, ώστε να αλλάξουν στάση οι νέοι. Από τη δική τους συμπεριφορά θα κριθεί το επόμενο διάστημα όχι μόνο η επιδημιολογική εικόνα της χώρας, αλλά και η πορεία της οικονομίας, καθώς πιθανό lock down θα οδηγήσει τις περισσότερες επιχειρήσεις σε αφανισμό.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου