Νέα σελίδα με αμφισβητήσεις και σκιές

νέα-σελίδα-με-αμφισβητήσεις-και-σκιές-840633

Του Γιώργου Λαμπράκη

Σε ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και τους βιοτέχνες, το ένα από τα δύο όργανα εκπροσώπησής τους στη Μαγνησία, η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών, βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα εξαιτίας της διάλυσης της διοίκησης υπό τον Τρύφωνα Πλαστάρα και της προκήρυξης εκλογών. Οι προχθεσινές εκλογές ανέδειξαν νέα διοίκηση και νικητή τον συνδυασμό με τα μέλη της ΟΕΒΕΜ, που επέλεξαν τον δρόμο της σύγκρουσης με τον πρώην πρόεδρο. Το νέο όργανο πρέπει τώρα να συγκροτηθεί σε σώμα και να πιάσει δουλειά, καθώς αυτά που πρέπει να γίνουν είναι πολλά και τα χρονικά περιθώρια επίτευξης των στόχων για τη νέα διοίκηση της ΟΕΒΕΜ ασφυκτικά.

Από τη στιγμή μάλιστα που ο χαμένος των εκλογών χαρακτηρίζει μεταβατική τη διοίκηση, που αναδείχτηκε από τις προχθεσινές εκλογές, εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι κάθε άλλο παρά ανέφελη θα είναι η θητεία του νέου ΔΣ. Για να ενισχύσει τις απόψεις του ο Τρ. Πλαστάρας αναδεικνύει τη σημασία της πλειοψηφίας, την οποία εξασφάλισε ο δικός του συνδυασμός, σε ό,τι αφορά στην ανάδειξη των εκπροσώπων της ΟΕΒΕΜ στο τριτοβάθμιο όργανο των επαγγελματοβιοτεχνών, τη ΓΣΕΒΕΕ.

Από την άλλη μεριά, οι νικητές των εκλογών προετοιμάζονται για τη νέα θητεία τους, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι και πως οι έριδες των προηγούμενων ημερών, που συνδυάστηκαν με «δηλητηριώδεις» ανακοινώσεις και δηλώσεις εκατέρωθεν, πρέπει να παραμείνουν στην άκρη, έτσι ώστε να δουλέψει συλλογικά και συντονισμένα η νέα διοίκηση της ΟΕΒΕΜ, με απώτερο στόχο την επίλυση των προβλημάτων των πρωτοβάθμιων σωματείων, τα οποία εκπροσωπεί. Ολα αυτά θα κριθούν στην πράξη, καθώς υπάρχει συνήθως απόσταση μεταξύ λόγων και πράξεων.

Το μόνο σίγουρο είναι πως το κλίμα στις τάξεις της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Μαγνησίας παραμένει βαρύ, με τους νικητές των πρόσφατων εκλογών να δεσμεύονται πάντως ότι θα δουλέψουν χωρίς να επηρεάζονται από όσα προηγήθηκαν και τους χαμένους να αντιμετωπίζουν τη νέα διοίκηση ως όργανο με μεταβατικό χαρακτήρα, που θα πρέπει να οδηγήσει την ΟΕΒΕΜ σε νέες εκλογές μετά από λίγο καιρό.

Την ίδια στιγμή, τα πρωτοβάθμια σωματεία – μέλη της Ομοσπονδίας παραμένουν σε εξαιρετικά δυσχερή θέση εξαιτίας των οικονομικών συνθηκών, που έχει διαμορφώσει στην αγορά και την κατανάλωση η πανδημία του κορονοϊού. Κυριολεκτικά, τη χειρότερη ώρα για το επιχειρείν το κορυφαίο όργανο του κλάδου στη Μαγνησία εμφανίζεται σε κατάσταση αποδιοργάνωσης. Οι πληγές, που άνοιξαν με τις παραιτήσεις και τις καταγγελίες σε βάρος του πρώην προέδρου, κάθε άλλο παρά άρχισαν να επουλώνονται μετά την πρόσφατη εκλογική διαδικασία. Το μεγάλο ζητούμενο είναι αν υπάρχουν χρονικά περιθώρια και το πιο σημαντικό αν υπάρχουν περιθώρια αντοχής στα πρωτοβάθμια σωματεία της ΟΕΒΕΜ μέχρι να μπει οριστικά τέλος στο υφιστάμενο ψυχροπολεμικό κλίμα και άπαντες να αντιληφθούν ότι οι δύσκολες εποχές που ζούμε απαιτούν σύμπνοια και συντονισμένες κινήσεις, χωρίς προσωπικές αντιπαλότητες και μωροφιλοδοξίες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου