Το δυσδιάκριτο όριο μεταξύ αντίδρασης και ανευθυνότητας

Τελευταία ενημέρωση: 2020-09-24, 16:34:02
Το δυσδιάκριτο όριο μεταξύ αντίδρασης και ανευθυνότητας

Ούτε καν 15μελή μαθητικά συμβούλια δεν έχουν προλάβει να εκλέξουν στα σχολεία της χώρας, που άρχισαν να λειτουργούν στις 14 Σεπτεμβρίου και από τις 18 του ίδιου μήνα μπήκαν τα πρώτα λουκέτα σε δεκάδες γυμνάσια και λύκεια.

 Του Γιώργου Λαμπράκη

Μαθητές συνεχίζουν απτόητοι τις καταλήψεις των σχολείων. Παρά τις προσπάθειες των καθηγητών τους να τους μεταπείσουν για την αναγκαιότητα της χρήσης μάσκας κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, εξακολουθούν να αντιδρούν στο συγκεκριμένο μέτρο. Παρά τις διαρκείς επισημάνσεις των γιατρών για τη σημασία της μάσκας, καθώς θεωρείται αυτή τη στιγμή το πιο ασφαλές μέτρο κατά της διασποράς του κορονοϊού, συνεχίζουν να κρατούν κλειστά διδακτήρια και να συνωστίζονται, χωρίς να φορούν μάσκες είτε στα σχολικά προαύλια, είτε στη συνέχεια στις καφετέριες.

Δεν γνωρίζουμε αν οι κινητοποιήσεις στα σχολεία είναι καθοδηγούμενες. Ηδη πάντως η δικαιοσύνη έχει παρέμβει, ζητώντας την ενεργοποίηση της αυτόφωρης διαδικασίας, όταν εντοπίζονται περιπτώσεις υποκίνησης των καταλήψεων, ενώ για τους αρνητές της μάσκας υπάρχουν βαρύτατες ποινικές κυρώσεις.

Ολα αυτά δεν δείχνουν να πτοούν το μαθητικό κίνημα, που από την προηγούμενη εβδομάδα συντονίζεται μέσω διαδικτύου και αποφασίζει κάθε μέρα να κλείσουν σχολεία, χωρίς να πραγματοποιούνται γενικές συνελεύσεις, όπως προβλέπεται. Ούτε καν 15μελή μαθητικά συμβούλια δεν έχουν προλάβει να εκλέξουν στα σχολεία της χώρας, που άρχισαν να λειτουργούν στις 14 Σεπτεμβρίου και από τις 18 του ίδιου μήνα μπήκαν τα πρώτα λουκέτα σε δεκάδες γυμνάσια και λύκεια.

Αν μαθητές δεν πτοούνται από την παρέμβαση της δικαιοσύνης, οι παρεμβάσεις των ειδικών, που από το πρωί μέχρι το βράδυ υπογραμμίζουν τη σημασία της χρήσης μάσκας, θα πρέπει σίγουρα να τους προβληματίσουν. Οχι μόνο για τους ίδιους, αλλά και για τα μέλη των οικογενειών τους, ειδικά εκείνα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Οι παππούδες και οι γιαγιάδες δεν φταίνε σε τίποτα να πληρώσουν το τίμημα της νεανικής απερισκεψίας.

Ετσι όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα η κατάσταση στα υπό κατάληψη σχολεία και στις καφετέριες, όπου απολαμβάνουν ο καφεδάκι τους μετά τις 10 το πρωί οι καταληψίες, το ενδεχόμενο πρόκλησης εστιών μετάδοσης του κορονοϊού δεν πρέπει να θεωρείται απίθανο. Ευχή όλων είναι να αποφύγουμε το σενάριο. Σε διαφορετική περίπτωση οι εξελίξεις θα είναι εξαιρετικά δυσάρεστες και όσοι σήμερα κρατούν το λάβαρο της επανάστασης ενάντια στις μάσκες θα βρεθούν σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση.

Οχι μόνο γιατί ο κίνδυνος της πανδημίας αφορά σε όλους, αλλά κυρίως επειδή το πλήγμα, το οποίο θα δεχθεί το δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης για δεύτερη συνεχή χρονιά, θα είναι τεράστιο. Εκτός και αν ορισμένοι έχουν πάψει να θεωρούν ότι το δημόσιο σχολείο είναι το απαραίτητο μέσο απόκτησης γνώσεων. Αν θεωρούν ότι το φροντιστήριο, όπου δεν υπάρχει θέμα μη χρήσης μάσκας, είναι πιο σημαντικό, ας το πουν ξεκάθαρα και ας αφήσουν όλους τους υπόλοιπους να παρακολουθούν τα μαθήματα στις σχολικές τάξεις, λαμβάνοντας τα ενδεικνυόμενα μέτρα προστασίας.

* Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο google news για άμεση ενημέρωση.
* Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
1
+
8
=