Λεπτές ισορροπίες

λεπτές-ισορροπίες-848995

Η Μαγνησία ήταν χθες στη λίστα των περιοχών με τα περισσότερα υπό κατάληψη σχολεία. Το γεγονός εντείνει την ανησυχία και καθιστά απαραίτητη την ανάληψη πρωτοβουλιών

Του Γιώργου Λαμπράκη

Το ζήτημα των καταλήψεων δεν πρέπει ούτε να υποτιμηθεί, ούτε να αντιμετωπιστεί με αυταρχικές μεθόδους. Στην πρώτη περίπτωση, η κατάσταση θα ξεφύγει από κάθε έλεγχο και στη δεύτερη οι μαθητές και όσοι υποκινούν τις κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών στα σχολεία ανά την επικράτεια θα βρουν το ιδανικό άλλοθι για να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τις αντιδράσεις τους ενάντια στη χρήση μάσκας, διευρύνοντας το διεκδικητικό πλαίσιο και σε ζητήματα, που δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την εκπαιδευτική διαδικασία.

Η Μαγνησία ήταν χθες στη λίστα των περιοχών με τα περισσότερα υπό κατάληψη σχολεία. Το γεγονός εντείνει την ανησυχία και καθιστά απαραίτητη την ανάληψη πρωτοβουλιών από την εκπαιδευτική κοινότητα και τους συλλόγους γονέων, έτσι ώστε να εκτονωθεί η κατάσταση πριν να είναι αργά. Στην προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης πρέπει να συμβάλλουν και οι υγειονομικοί φορείς, προκειμένου να αντιληφθούν οι μαθητές, που αποφασίζουν να κλείνουν σχολεία, πόσο επικίνδυνος είναι ο συγκεκριμένος τρόπος διαμαρτυρίας, τη στιγμή που η χώρα μας προσπαθεί να αποφύγει τρίτο κύμα της πανδημίας και νέο πιθανό lock down της οικονομίας.

Οι τεκμηριωμένες θέσεις των γιατρών για την αναγκαιότητα της χρήσης μάσκας, έτσι ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος μετάδοσης της νόσου, είναι μείζονος σημασίας, όχι μόνο για τους μαθητές, αλλά και για το σύνολο της κοινωνίας, καθώς αρκετοί δεν αποδέχονται το συγκεκριμένο μέτρο και πιστεύουν ότι ο παγκόσμιος συναγερμός για τον κορονοϊό είναι υπερβολικός.

Ανάλογες απόψεις όπλισαν με επιχειρήματα όσους μεθόδευσαν το κύμα των καταλήψεων στα σχολεία της χώρας, τέσσερις μόλις ημέρες μετά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Η ταχύτητα, με την οποία οργανώθηκε η προσπάθεια να κλείσουν τα σχολεία, μαρτυρά ότι υπήρχε προεργασία και πως οι πολέμιοι της χρήσης μάσκας είχαν προετοιμάσει τις επόμενες κινήσεις τους, βάζοντας αυτή τη φορά στο στόχαστρο της επικίνδυνης προπαγάνδας τους το πιο ευάλωτο κομμάτι της κοινωνίας, τη νεολαία.

Το ένα μετά το άλλο τα σχολεία άρχισαν να κλείνουν και μαθητές συνωστίζονται από τις αρχές της εβδομάδας στις καφετέριες. Την προηγούμενη άνοιξη η κυβέρνηση έκλεισε και την εστίαση, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού. Τώρα δεν είναι πιθανό το ενδεχόμενο για λόγους, που άπαντες αντιλαμβάνονται.

Μοναδική λύση στο αδιέξοδο, που πάει να προκύψει στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, είναι ο επίμονος διάλογος μεταξύ καθηγητών, γονέων και μαθητών και η διαρκής ενημέρωση από την επιστημονική κοινότητα για τη σημασία της χρήσης μάσκας. Καταλυτικός μπορεί να είναι ο ρόλος των γονέων, ενώ δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επιχειρηθεί ποινικοποίηση των κινητοποιήσεων των μαθητών. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση τα δεδομένα θα χειροτερέψουν και δεν αποκλείεται να οδηγηθούμε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου