Το στοίχημα αξιοπιστίας της κυβέρνησης

το-στοίχημα-αξιοπιστίας-της-κυβέρνησ-849199

Οι άνθρωποι, που έχασαν στα λασπόνερα τους κόπους μιας ζωής, είναι ευγνώμονες, γιατί γλίτωσαν από του Χάρου τα δόντια. Απαιτούν, ωστόσο, από την πολιτεία να κινητοποιηθεί και να υλοποιήσει το σχέδιο

Του Γιώργου Λαμπράκη

Η επόμενη μέρα της τέλειας καταιγίδας, που σάρωσε τη Θεσσαλία, φέρνει τεράστιες προκλήσεις για την κεντρική εξουσία, σε ό,τι αφορά στην αξιοπιστία και τα αντανακλαστικά της. Τα στελέχη των κυβερνητικών κλιμακίων, που επισκέφθηκαν τις πληγείσες περιοχές και υποσχέθηκαν ταχεία αντιμετώπιση των καταστροφών στις υποδομές και τα δίκτυα και γρήγορη αποζημίωση των πλημμυρόπληκτων, πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό το διάστημα δίνουν εξετάσεις και σύντομα οι πολίτες θα τους βαθμολογήσουν.

Οι άνθρωποι, που έχασαν στα λασπόνερα τους κόπους μιας ζωής, είναι ευγνώμονες, γιατί γλίτωσαν από του Χάρου τα δόντια. Απαιτούν, ωστόσο, από την πολιτεία να κινητοποιηθεί και να υλοποιήσει το σχέδιο, το οποίο υποσχέθηκαν από την πρώτη στιγμή ο πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί, για άμεση καταβολή αποζημιώσεων, έτσι ώστε να επανέλθουν όσο το δυνατό πιο γρήγορα στην καθημερινότητά τους και να μπορέσουν να εξασφαλίσουν τα προς το ζην.

Οι εξετάσεις αξιοπιστίας και αντανακλαστικών, που θα δώσει η κυβέρνηση τις επόμενες εβδομάδες, δεν είναι εύκολες, καθώς όλοι σχεδόν οι προκάτοχοί της απέτυχαν παταγωδώς να ανταποκριθούν στις προσδοκίες του κόσμου και στις ανάγκες των περιοχών, οι οποίες δέχθηκαν τα μανιασμένα χτυπήματα της φύσης. Ισως αυτή τη φορά το χτύπημα να είναι χειρότερο, πιο ακραίο και περισσότερο καταστροφικό σε ορισμένες περιοχές της Θεσσαλίας. Για αυτό απαιτούνται ακόμη μεγαλύτερη αμεσότητα ως προς την επίλυση των προβληματων, καθώς και ευελιξία, ώστε να ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια.

Σε ανάλογες περιπτώσεις οι διαδικασίες αποκατάστασης των υποδομών και καταβολής αποζημιώσεων στους πληγέντες μπορούν να κρατήσουν έως και τέσσερα χρόνια! Το ζήσαμε στην περιοχή μας με τις καταστροφικές πλημμύρες στη Σκόπελο το 2015, καθώς και τις εικόνες Αποκάλυψης στον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου πριν από δυόμισι χρόνια. Δόθηκαν και τότε υποσχέσεις για άμεσες παρεμβάσεις και αποζημιώσεις, ωστόσο οι πλημμυρόπληκτοι έμειναν στην ουσία αβοήθητοι και οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας ενεπλάκησαν σε άνιση μάχη με τη γραφειοκρατία και την αναβλητικότητα της κεντρικής εξουσίας.

Μακάρι στην περίπτωση των καταστροφών, που προκάλεσε ο «Ιανός», να αλλάξει η εντύπωση, που έχουν οι πολίτες για τα αντανακλαστικά της εκάστοτε κυβέρνησης. Οι πρώτες ενδείξεις είναι θετικές. Η άμεση παρουσία κυβερνητικών στελεχών στις πλημμυρόπληκτες περιοχές δημιουργεί την αισιοδοξία ότι θα υπάρξει ανάλογη συνέχεια. Ηδη έχουν δοθεί υποσχέσεις για άμεση καταβολή σημαντικών χρηματικών ποσών στους πληγέντες, είτε αυτοί είναι φυσικά πρόσωπα, είτε επιχειρήσεις.

Οι υποσχέσεις πρέπει να γίνουν πράξη το συντομότερο δυνατό, ενώ σε ό,τι αφορά στην αποκατάσταση των υποδομών και των δικτύων, οι υπηρεσίες του κράτους πρέπει να δώσουν στους μηχανισμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης δεύτερου βαθμού τα οικονομικά όπλα και τη θεσμική διευκόλυνση, ώστε να τρέξουν γρήγορα οι απαιτούμενες διαδικασίες. Αλλιώς το στοίχημα θα χαθεί και οι υποσχέσεις, που έχουν δοθεί τα τελευταία 24ωρα, θα χαθούν στα λασπόνερα, μαζί με τις περιουσίες χιλιάδων ανθρώπων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου