Θέμα χρόνου νέο lockdown

θέμα-χρόνου-νέο-lockdown-849805

Αν χαθεί ο έλεγχος στην πρωτεύουσα, όπου ήδη οι ΜΕΘ των νοσοκομείων παρουσιάζουν πληρότητα πάνω από 70%, η κατάσταση θα ξεφύγει, γενικότερα.

Του Γιώργου Λαμπράκη

Για την κυβέρνηση θα πρέπει πλέον να θεωρείται θέμα χρόνου η λήψη της απόφασης για νέο lock down στη χώρα. Το ζήτημα, δηλαδή, δεν είναι αν, αλλά πότε θα επιβληθούν μέτρα γενικής καραντίνας, όπως αυτά που βιώσαμε την περασμένη άνοιξη. Χάρις σε αυτά τα μέτρα η Ελλάδα περιόρισε δραστικά τον αριθμό των κρουσμάτων και τα περιστατικά θανάτων από τον κορονοϊό.

Τα μέτρα, που επιβλήθηκαν το καλοκαίρι και όσα ανακοινώθηκαν και τέθηκαν σε ισχύ πριν από λίγες ημέρες, δεν έφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων έχει σταθεροποιηθεί πλέον πάνω από τα 300, ενώ τα στοιχεία για όσους καθημερινά χάνουν τη μάχη με τον κορονοϊό ή διασωληνώνονται προκαλούν έντονη ανησυχία στους ειδικούς.

Οι λοιμωξιολόγοι έχουν προτείνει εδώ και καιρό την αυστηροποίηση των μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας, ωστόσο η κυβέρνηση αγνόησε τις επισημάνσεις τους και προτίμησε να στηρίξει την πραγματική οικονομία και τον τουρισμό. Σε ό,τι αφορά στην τουριστική οικονομία το ρίσκο απέτυχε, καθώς τα εισαγόμενα κρούσματα προκάλεσαν σε πολλές περιπτώσεις έξαρση της πανδημίας το καλοκαίρι, ενώ την ίδια στιγμή τα οφέλη για τους επαγγελματίες του κλάδου είναι σχεδόν ανύπαρκτα.

Σε ό,τι αφορά στην πραγματική οικονομία, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν «βουτιά» στον τζίρο των επιχειρήσεων κατά 56 ποσοστιαίες μονάδες(!), ενώ σε κλάδους, όπως η εστίαση, ορισμένοι «κακοί» επαγγελματίες προκάλεσαν καταστάσεις απίστευτου συνωστισμού, με αποτέλεσμα τη διασπορά του ιού στην κοινότητα και τη συνολική ζημιά στις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, ακόμη και σε αυτές που ήταν συνεπείς ως προς την τήρηση των κανόνων λειτουργίας.

Βρισκόμαστε, λοιπόν, στο φθινόπωρο, που έτρεμαν οι άνθρωποι της αγοράς, με την πανδημία σε έξαρση και την οικονομία στα Τάρταρα. Πρόσφατα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι η δημόσια υγεία και η οικονομία δεν είναι δυνατό να μπουν στην ίδια ζυγαριά. Αυτό μεταφράζεται στη λήψη δραστικών αποφάσεων για την προστασία του πληθυσμού από το τρίτο κύμα της πανδημίας, τη στιγμή που οι δημόσιες δομές υγείας παραμένουν ανέτοιμες να αντιμετωπίσουν την πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση, η οποία χτύπησε τον πλανήτη.

Αρχής γενομένης από την Αττική, όπου καταγράφονται καθημερινά οι μισές και πλέον νέες μολύνσεις, σε σχέση με τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων κορονοϊού ανά την επικράτεια, η κεντρική εξουσία πρέπει να αποφασίσει άμεσα για τη λήψη των απαιτούμενων μέτρων. Αν χαθεί ο έλεγχος στην πρωτεύουσα, όπου ήδη οι ΜΕΘ των νοσοκομείων παρουσιάζουν πληρότητα πάνω από 70%, η κατάσταση θα ξεφύγει, γενικότερα.

Ας μην ξεχνάμε ότι τα σχολεία λειτουργούν κανονικά και ο συνδυασμός των υπεράριθμων τμημάτων με τον τραγέλαφο σε ό,τι αφορά στη χρήση μάσκας μπορεί να προκαλέσει ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Εφόσον, λοιπόν, όλα δείχνουν ότι δεν θα αποφύγουμε νέο lock down, ας αποφασιστεί η εφαρμογή του όσο είναι καιρός για το σύστημα υγείας και τις αντοχές της κοινωνίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου