Ο φόβος του κορονοϊού στους χώρους δουλειάς

ο-φόβος-του-κορονοϊού-στους-χώρους-δου-850047

Οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές οφείλουν να διερευνήσουν άμεσα τις καταγγελίες, έτσι ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχουν εργοδότες, που θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία

Του Γιώργου Λαμπράκη

Είναι πολύ σοβαρές οι καταγγελίες του πρόεδρου του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας για μη τήρηση των μέτρων κατά του κορονοϊού σε εργοστάσια της περιοχής. Ο κ. Στεργίου είχε αναφερθεί ξανά τον περασμένο Μάρτιο σε περιπτώσεις μεταφοράς εργαζομένων με λεωφορεία, οι οποίοι στοιβάζονταν ο ένας πάνω στον άλλον. Τις ίδιες καταγγελίες επανέλαβε και χθες, για να προσθέσει ότι δεν τηρούνται τα απαιτούμενα μέτρα κατά του συγχρωτισμού των εργαζομένων ούτε στα αποδυτήρια των εργοστασίων, ούτε στις μονάδες παραγωγής.

Οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές οφείλουν να διερευνήσουν άμεσα τις καταγγελίες, έτσι ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχουν εργοδότες, που θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, αγνοώντας τις οδηγίες της πολιτείας για την τήρηση συγκεκριμένων μέτρων προφύλαξης των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι παραβιάζονται ή δεν τηρούνται τα προβλεπόμενα μέτρα, ο πέλεκυς πρέπει να πέσει βαρύς στα κεφάλια όσων αδιαφορούν για τη νομιμότητα και κατ’ επέκταση τη δημόσια υγεία.

Τα κλιμάκια των ελεγκτών έχουν πολλή δουλειά μπροστά τους. Δεν είναι μόνο η τήρηση των μέτρων κατά του κορονοϊού στους χώρους εργασίας. Η τήρηση της εργατικής νομοθεσίας είναι μείζονος σημασίας για τους εργαζόμενους, ειδικά αυτή την περίοδο που τα εργασιακά δικαιώματα τίθενται υπό αμφισβήτηση και οι «κακοί» εργοδότες προσπαθούν ήδη να εκμεταλλευτούν στο έπακρο το κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας στην αγορά εργασίας.

Μεγάλα θύματα της κατάστασης θα είναι ξανά οι εργαζόμενοι, που θα πιεστούν, ώστε να υποχωρήσουν και άλλο από διεκδικήσεις και κατοχυρωμένα δικαιώματα, μόνο και μόνο για να μη χάσουν τη δουλειά τους και τις πενιχρές αποδοχές, που εξασφαλίζουν κάθε μήνα. Ηδη καταγράφονται περιπτώσεις κατάφωρης παραβίασης εργασιακών δικαιωμάτων, σε ό,τι αφορά στα ωράρια εργασίας και στην καταβολή του επιδόματος αδείας. Η καταβολή του 13ου μισθού θα αποτελέσει επίσης τα φετινά Χριστούγεννα μείζον ζήτημα για χιλιάδες εργαζόμενους, καθώς είναι σίγουρο ότι θα επιχειρήσουν να μην τον καταβάλουν ακόμη και επιχειρήσεις, οι οποίες δεν έχουν πληγεί από τις οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης του κορονοϊού.

Εχουν, λοιπόν, πολλή δουλειά οι υποστελεχωμένες υπηρεσίες της Επιθεώρησης Εργασίας, που καλούνται να λειτουργήσουν σε πρωτόγνωρο περιβάλλον. Από τη μία οι «κακοί» εργοδότες, που ψάχνουν διαρκώς τρόπους για να εκμεταλλευτούν την κατάσταση και να στερήσουν από τους υπαλλήλους τους τα εναπομείναντα εργασιακά δικαιώματα, από την άλλη οι ανεύθυνοι εργοδότες, που αδιαφορούν για την ανάγκη τήρησης των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κορονοϊό και εκθέτουν συνειδητά το προσωπικό τους στην πανδημία. Προφανώς δεν έχουν αντιληφθεί το μέγεθος του κινδύνου τόσο για τους εργαζόμενους που απασχολούν, όσο και για τις βιομηχανικές τους μονάδες, που θα βάλουν λουκέτο σε περίπτωση θετικού κρούσματος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου