Η ώρα των δυσάρεστων αποφάσεων

η-ώρα-των-δυσάρεστων-αποφάσεων-850505

Του Γιώργου Λαμπράκη

Οι επισημάνσεις των λοιμωξιολόγων για την ανάγκη λήψης επιπρόσθετων μέτρων κατά της διασποράς των κρουσμάτων κορονοϊού είναι διαρκείς, αφενός για να διαφυλαχθούν η δημόσια υγεία και ειδικά οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού από ενδεχόμενο ξέσπασμα της πανδημίας, αφετέρου για να αποφευχθεί ο κίνδυνος κατάρρευσης του εθνικού συστήματος υγείας, σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για περαιτέρω αύξηση του αριθμού των ημερήσιων μολύνσεων.

Οι επιστήμονες αντιλαμβάνονται τους κινδύνους από το εξαιρετικά πιθανό ενδεχόμενο έξαρσης της πανδημίας, σε βαθμό που δεν θα μπορεί να ελεγχθεί ο αριθμός των νέων κρουσμάτων. Η κυβέρνηση εξακολουθεί να διστάζει σε ό,τι αφορά στη λήψη δυσάρεστων αποφάσεων, που μπορεί να πλήξουν την εικόνα της, θα προστατέψουν, ωστόσο, την κοινωνία από καταστάσεις, τις οποίες δεν θα είναι σε θέση να διαχειριστεί το εθνικό σύστημα υγείας.

Το άνοιγμα των σχολείων με το σύνολο των μαθητών και μοναδικό μέτρο προφύλαξης από τον κορονοϊό τη χρήση μάσκας προκαλεί έντονη ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα. Τα τμήματα των 25 μαθητών αποτελούν πονοκέφαλο για τους εκπαιδευτικούς, που ανησυχούν για την υγεία των μαθητών τους, καθώς και για τη δική τους.

Από την άλλη πλευρά οι κοινωνικές εκδηλώσεις με τουλάχιστον 50 παριστάμενους, καθώς και η λειτουργία της εστίασης και της διασκέδασης με μέτρα, που χαρακτηρίζονται ανεπαρκή, εντείνουν τους φόβους των ειδικών, που εδώ και ημέρες έχουν προτείνει στην κυβέρνηση την εφαρμογή αυστηρότερων μέτρων ως προς τη χρήση μάσκας, ακόμη και σε ανοιχτούς χώρους.

Η κεντρική εξουσία, παρ’ ότι γνωρίζει τις αντοχές του συστήματος υγείας, δεν το έχει ενισχύσει με το απαιτούμενο προσωπικό. Σε ό,τι αφορά στα μέσα, η κατάσταση παραμένει ως είχε πριν την πανδημία, με εξαίρεση μεμονωμένες περιπτώσεις υγειονομικών δομών, κυρίως στην πρωτεύουσα, καθώς και στις νοσηλευτικές δομές που έχουν χαρακτηριστεί νοσοκομεία αναφοράς για τον κορονοϊό. Οι προσλήψεις, που έχουν εξαγγελθεί εδώ και μήνες, δεν έχουν γίνει, ενώ οι αντοχές του υφιστάμενου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού εξαντλούνται όσο περνά ο καιρός και δεν γίνονται οι αλλαγές, τις οποίες έχουν υποσχεθεί οι κυβερνώντες.

Με αυτά τα δεδομένα η λήψη αυστηρών μέτρων για την αποτροπή καταστάσεων, τις οποίες τρέμουν οι ειδικοί, αποτελεί μονόδρομο. Το πιθανό πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση από τη νομοθέτηση δυσάρεστων μέτρων, όπως η γενίκευση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας, δεν είναι τίποτα μπροστά στις συνέπειες από πιθανή εκατόμβη νεκρών και ενδεχόμενη κατάρρευση του εθνικού συστήματος υγείας. Οσοι δεν το αντιλαμβάνονται, λειτουργούν με ανευθυνότητα και ναρκοθετούν την προσπάθεια, που έγινε το προηγούμενο διάστημα, προκειμένου να περιοριστούν οι αριθμοί θανάτων και κρουσμάτων από τον κορονοϊό.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου