Θετικά μηνύματα από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

Τελευταία ενημέρωση: 2020-09-15, 15:15:26
Θετικά μηνύματα από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

Του Γιώργου Λαμπράκη

Είναι θετικό το γεγονός ότι η νέα σχολική χρονιά άρχισε στα διδακτήρια της Μαγνησίας χωρίς το παραμικρό πρόβλημα, σχετικά με το ζήτημα της χρήσης μάσκας. Οι αρνητές του μέτρου, που δυστυχώς είναι αρκετοί, αντιλήφθηκαν, προφανώς, ότι οι αντιρρήσεις τους ως προς την αναγκαιότητα της χρήσης μάσκας από τους μαθητές είναι τουλάχιστον άστοχες. Με τη στάση τους το προηγούμενο διάστημα προσπάθησαν να δυναμιτίσουν το κλίμα ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς και να ανατρέψουν τον σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας, που δεν κάνει τίποτα άλλο από το να εφαρμόζει τις οδηγίες των ειδικών. Με βάση αυτή την τακτική η χώρα μας απέφυγε τις τραγικές καταστάσεις, τις οποίες βιώσαν οι πολίτες άλλων αντίστοιχων στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο πλανήτη.

Με βάση την ίδια τακτική συνεχίζει να πορεύεται η κεντρική εξουσία, στην προσπάθειά της να περιορίσει την εξάπλωση της πανδημίας και το πιο σημαντικό να διαφυλάξει την ομαλότητα στη λειτουργία των σχολείων.

Η διδασκαλία με τη χρήση μάσκας από μαθητές και εκπαιδευτικούς είναι μία έτσι κι αλλιώς εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία. Θα χρειαστούν υπομονή και διάθεση προσαρμοστικότητας από όλες τις πλευρές, έτσι ώστε να αποφευχθούν καταστάσεις, όπως αυτές που ζήσαμε την περασμένη άνοιξη με το κλείσιμο των σχολείων και την αναστολή της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Σε αυτή την προσπάθεια το τελευταίο που χρειάζονται μαθητές και εκπαιδευτικοί είναι οι αντιδράσεις, είτε είναι μεμονωμένες, είτε οργανωμένες, ενάντια στη χρήση μάσκας στα σχολεία.

Οσοι δεν μπορούν να αντιληφθούν την αναγκαιότητα του μέτρου, τορπιλίζουν τη συνολική προσπάθεια της χώρας και των πολιτών να προσαρμοστούν τη νέα κανονικότητα. Οσοι θεωρούν ότι η πανδημία του κορονοϊού είναι παγκόσμια συνωμοσία για να περιοριστούν οι ατομικές μας ελευθερίες, είναι επικίνδυνοι για τη δημόσια υγεία και πρέπει να απομονωθούν. Πρέπει σίγουρα να κρατηθούν μακριά από τα σχολεία και την εκπαιδευτική διαδικασία.

Οι μαθητές και οι δάσκαλοί τους πρέπει να είναι απερίσπαστοι, ώστε να ασχοληθούν με το έργο τους και να φροντίσουν για την πιστή εφαρμογή του μέτρου, όσο ενοχλητική και αν είναι η μάσκα, όσο δύσκολο και αν είναι να τη συνηθίσουν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί.

Η πρώτη ημέρα της νέας σχολικής χρονιάς έδειξε ότι το μέτρο μπορεί να εφαρμοστεί και να αποδώσει. Αν μάλιστα η Κεντρική Ενωση Δήμων είχε συνεργαστεί καλύτερα με την τοπική αυτοδιοίκηση και είχε ολοκληρωθεί νωρίτερα η διαδικασία διανομής των μασκών πολλαπλών χρήσεων στους μαθητές, η προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα θα γινόταν ομαλά. Το πρώτο δείγμα είναι, σε κάθε περίπτωση, θετικό και αυτά που πρέπει να διασφαλιστούν για ανάλογη συνέχεια είναι η διαρκής επαγρύπνηση των διευθυντών των σχολείων και η συμμόρφωση των μαθητών στις αποφάσεις για τη χρήση μάσκας.

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
4
+
1
=