Μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας σε ακατάλληλο κτίριο

μέτρα-προστασίας-της-δημόσιας-υγείας-728398

Η διαχείριση έκτακτων καταστάσεων, όπως η υγειονομική κρίση του κορονοϊού, αναγκαστικά θα πρέπει να γίνει με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα, τα οποία επιβάλλουν τη λήψη και την υλοποίηση μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας

Του Γιώργου Λαμπράκη

Στο ακατάλληλο κτίριο του δικαστικού μεγάρου Βόλου οι δικαστές, οι δικηγόροι και οι δικαστικοί υπάλληλοι ετοιμάζονται για το νέο δικαστικό έτος, που αρχίζει την ερχόμενη Τετάρτη. Στη είσοδο των δικαστηρίων γινόταν χθες το πρωί θερμομέτρηση από τους εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού, ενώ έχει ολοκληρωθεί και ο δεύτερος κύκλος των δειγματοληπτικών τεστ κορονοϊού στους δικαστικούς υπαλλήλους.

Από την ερχόμενη Τετάρτη, που θα αρχίσουν οι δίκες, άπαντες θα φορούν μάσκα στα ακροατήρια, ενώ ο προβλεπόμενος αριθμός όσων θα παρίστανται στην εκδίκαση των διάφορων υποθέσεων δεν επιτρέπεται να ξεπερνά τα 25 άτομα. Επίσης, προβλέπονται λιγότερες δίκες ανά ημέρα και κατά συνέπεια περαιτέρω αύξηση του αριθμού των υποθέσεων, που εκκρεμούν.

Τα μόλις τρία ακροατήρια, που διαθέτει το υπεραιωνόβιο δικαστικό μέγαρο του Βόλου, δεν επιτρέπουν περισσότερες εναλλακτικές, έτσι ώστε και η δημόσια υγεία να διασφαλίζεται και η λειτουργία της δικαιοσύνης να αποκατασταθεί στον βαθμό του δυνατού, εν μέσω συνθηκών πανδημίας.

Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι η καθημερινότητα όσων εργάζονται στο δικαστικό μέγαρο Βόλου και των πολιτών, που έχουν εκκρεμότητες με τη δικαιοσύνη, θα δυσκολέψει αφάνταστα από την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς πρέπει να συνδυαστεί η εφαρμογή των μέτρων κατά του κορονοϊού με τη λειτουργία του θεσμού της δικαιοσύνης, σε κτίριο που έχει κριθεί ακατάλληλο.

Η μία και μοναδική τουαλέτα για όλους τους δικαστικούς υπαλλήλους, τα ετοιμόρροπα ταβάνια, τα παράθυρα που μπάζουν νερό, οι σωροί των φακέλων από δικαστικές υποθέσεις στους διαδρόμους και οι καλωδιώσεις που κρέμονται από τους τοίχους είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το δικαστικό μέγαρο Βόλου. Οσα μπαλώματα και αν έγιναν τα τελευταία χρόνια για τον ευπρεπισμό και τη διασφάλιση της λειτουργικής επάρκειας του κτιρίου, με πρωταρχικό στόχο την τήρηση των όρων ασφάλειας για τους νομικούς, τους δικαστικούς υπαλλήλους και τους πολίτες, δεν είναι αρκετά για να βελτιώσουν την κατάσταση.

Η πρωτοβουλία, που εκδηλώθηκε στα τέλη του 2019 για την εξεύρεση οικοπέδου, όπου θα ανεγερθεί το νέο δικαστικό μέγαρο Βόλου, κινείται με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς. Το οικόπεδο έχει επιλεγεί, αλλά μέχρι να φτάσουμε στην ημέρα έναρξης των εργασιών για το καινούργιο κτίριο θα περάσουν αρκετά χρόνια. Είναι τόσο περίπλοκες οι σχετικές διαδικασίες και τόσο δαιδαλώδες το γραφειοκρατικό σύστημα, που διέπει τα δημόσια έργα, ώστε οι Βολιώτες θα πρέπει να οπλιστούν με υπομονή, όπως και όσοι εργάζονται καθημερινά στο ακατάλληλο κτίριο της πλατείας Ελευθερίας.

Η διαχείριση έκτακτων καταστάσεων, όπως η υγειονομική κρίση του κορονοϊού, αναγκαστικά θα πρέπει να γίνει με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα, τα οποία επιβάλλουν τη λήψη και την υλοποίηση μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας σε χώρο, όπου υπήρχαν τεράστια προβλήματα, πολύ πριν ξεσπάσει ο εφιάλτης της πανδημίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου