Φωνή της λογικής και της υπευθυνότητας

φωνή-της-λογικής-και-της-υπευθυνότητα-729640

Η παρέμβαση του Μητροπολίτη Δημητριάδος, ο οποίος τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ της χρήσης μάσκας από τους μαθητές στα σχολεία, έρχεται την κατάλληλη στιγμή.

Του Γιώργου Λαμπράκη

Το μήνυμα του Μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνατίου για την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς είναι απόλυτα προσαρμοσμένο στα δεδομένα των συνθηκών, που έχει διαμορφώσει η πανδημία του κορονοϊού. Πρώτα και κύρια επισημαίνει με νηφάλιο και συγκροτημένο τρόπο την αναγκαιότητα της χρήσης μάσκας από τους μαθητές μέσα στα σχολεία. Για άλλη μια φορά η φωνή του Μητροπολίτη Δημητριάδος αποτελεί την αντίστοιχη της κοινής λογικής, που προτρέπει όσους έχουν παρασυρθεί από τα επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία σενάρια συνωμοσιολογίας να επιστρέψουν στην πραγματικότητα και να μη ρισκάρουν την υγεία των παιδιών τους και όχι μόνο.

Η ανησυχία του Μητροπολίτη Δημητριάδος εστιάζεται στον βαθμό ανταπόκρισης των γονέων στις οδηγίες του υπουργείου Παιδείας, αναφορικά με την υποχρεωτική χρήση μάσκας από τους μαθητές από την ερχόμενη Δευτέρα, που θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς. Η προσπάθειά του να παραμείνει ενωμένη η τοπική κοινωνία είναι διαχρονική και επίμονη. Οσο μάλιστα δυσκολεύουν οι συνθήκες είτε λόγω των επιπτώσεων της δεκαετούς οικονομικής κρίσης, είτε των έκτακτων συνθηκών που έχει διαμορφώσει η υγειονομική κρίση του κορονοϊού, τόσο καθίστανται απαραίτητες οι παρεμβάσεις του τοπικού ποιμενάρχη.

Σε αντίθεση με άλλους ιεράρχες, που επέλεξαν να πάνε κόντρα στις οδηγίες των ειδικών για την ανάγκη αυστηρής τήρησης των μέτρων προστασίας από την πανδημία ή που υιοθέτησαν τις ακραίες θεωρίες συνωμοσίας για την εξάπλωση του κορονοϊού, ο Μητροπολίτης Δημητριάδος επέλεξε από την πρώτη στιγμή να υιοθετήσει υποδειγματική στάση, καθώς κινήθηκε και συνεχίζει να κινείται μεταξύ ρεαλισμού και υπευθυνότητας. Ετσι αποτελεί φάρο ευθυκρισίας και ενότητας για το ποίμνιό του, που σε δύσκολες συγκυρίες, όπως αυτές που ζούμε τους τελευταίους έξι μήνες, έχει ανάγκη από σωστή καθοδήγηση και νηφαλιότητα. Ειδικά αυτή την περίοδο, που επίκειται το άνοιγμα των σχολείων, το πιο κρίσιμο ίσως εγχείρημα της κυβέρνησης, προκειμένου να επιστρέψει και η εκπαίδευση στη νέα κανονικότητα χωρίς να τεθούν ζητήματα για τη δημόσια υγεία τόσο των μαθητών, όσο και των εκπαιδευτικών.

Η παρέμβαση του Μητροπολίτη Δημητριάδος, ο οποίος τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ της χρήσης μάσκας από τους μαθητές στα σχολεία, έρχεται την κατάλληλη στιγμή. Με σκοπό να επιτευχθεί ο κορυφαίος στόχος για την επιστροφή στις τάξεις του συνόλου των μαθητών, ο κ. Ιγνάτιος καλεί τους γονείς τους να εφαρμόσουν απαρέγκλιτα τις οδηγίες των ειδικών και τις αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας. Εμμέσως πλην σαφώς καλεί τους γονείς να κλείσουν τα αφτιά τους στις φωνές της συνωμοσιολογίας και της ανευθυνότητας, έτσι ώστε η φετινή ιδιαίτερη σχολική χρονιά να αρχίσει και το πιο σημαντικό να εξελιχθεί δίχως απρόοπτα και καταστάσεις, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε νέο κλείσιμο των σχολείων, αν παρεμβάσεις, όπως αυτή του Μητροπολίτη Δημητριάδος, δεν βρουν την αναμενόμενη ανταπόκριση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου