Ο Ιατρικός Σύλλογος καθιστά υπεύθυνη την 5η ΥΠΕ

ο-ιατρικός-σύλλογος-καθιστά-υπεύθυνη-730386

Διαχρονικά, η περιοχή μας αποτελεί το αποπαίδι του εθνικού συστήματος υγείας. Αλλωστε, κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι το γεγονός ότι στο Νοσοκομείο Βόλου υπηρετούν οι περισσότεροι επικουρικοί γιατροί, σε σχέση με το σύνολο των Νοσοκομείων της περιφέρειας Θεσσαλίας και όχι μόνο

Του Γιώργου Λαμπράκη

Κρατάμε ως βασικό συμπέρασμα από τη χθεσινή συνάντηση του προεδρείου του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας με τον διοικητή του Νοσοκομείου Βόλου, τους προέδρους του Επιστημονικού Συμβουλίου και της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών τη βαθιά ανησυχία των εκπροσώπων του ιατρικού κόσμου για τον βαθμό ετοιμότητας του τοπικού νοσηλευτικού ιδρύματος να αντιμετωπίσει τις αυξημένες ανάγκες, που θα υπάρξουν τους επόμενους μήνες, εξαιτίας του αναμενόμενου τρίτου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς και της έξαρσης των εποχικών ιώσεων.

Από τη μια το εκρηκτικό πρόβλημα της υποστελέχωσης σε βασικές ιατρικές δομές, όπως οι παθολογικές κλινικές και το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, από την άλλη η έλλειψη μέσων, όπως για παράδειγμα ο μοριακός αναλυτής, διαμορφώνουν εξαιρετικά ανησυχητική κατάσταση για το τοπικό νοσηλευτικό ίδρυμα,που μόνο οι διοικούντες σε κεντρικό επίπεδο δεν δείχνουν να αντιλαμβάνονται. Για αυτό ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας απευθύνθηκε για πρώτη φορά σε τόσο αυστηρό ύφος στον διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας και τον κατέστησε υπεύθυνο για τυχόν δυσάρεστες καταστάσεις, που ενδεχομένως προκύψουν ως απόρροια των επιλογών και των αποφάσεων αναφορικά με τα ζητήματα των κενών θέσεων ιατρικού προσωπικού και έλλειψης μέσων, όπως τα μηχανήματα για τη διενέργεια μοριακών τεστ κορονοϊού.

Η ακύρωση του σχεδιασμού της διοίκησης του Νοσοκομείου Βόλου για την προμήθεια μοριακού αναλυτή, προκειμένου το συγκεκριμένο μηχάνημα να καταλήξει στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, παρ’ ότι υπάρχει μοριακός αναλυτής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια. Η τεράστια καθυστέρηση από πλευράς υπουργείου Υγείας, σε ό,τι αφορά στις προσλήψεις των 14 μόνιμων γιατρών, που έχουν εγκριθεί από την προηγούμενη χρονιά και η αδικαιολόγητη ολιγωρία στο θέμα τη στελέχωσης του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών με μόνιμους γιατρούς, αποτελούν ένδειξη ασέβειας της κεντρικής εξουσίας απέναντι σε μια περιοχή, που πίστεψε στις υποσχέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και έδωσε στο κόμμα του εντυπωσιακό εκλογικό ποσοστό, στέλνοντας ταυτόχρονα τέσσερις βουλευτές της ΝΔ στην Εθνική Αντιπροσωπεία.

Η κυβέρνηση θα κριθεί συνολικά για τη στάση της έναντι του νομού Μαγνησίας στις επόμενες εκλογές. Ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ, με τον οποίο αδυνατούν πλέον, όπως λένε, να επικοινωνήσουν φορείς, όπως ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας, καλείται να αποδείξει με τις αποφάσεις και τον τρόπο που ασκεί διοίκηση ότι ο νομός μας δεν βρίσκεται στο περιθώριο των προτεραιοτήτων του. Οχι ότι οι προκάτοχοί του είχαν εξασφαλίσει στη Μαγνησία όσα δικαιούται. Διαχρονικά, η περιοχή μας αποτελεί το αποπαίδι του εθνικού συστήματος υγείας. Αλλωστε, κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι το γεγονός ότι στο Νοσοκομείο Βόλου υπηρετούν οι περισσότεροι επικουρικοί γιατροί, σε σχέση με το σύνολο των Νοσοκομείων της περιφέρειας Θεσσαλίας και όχι μόνο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου