Οι θεωρίες συνωμοσίας απειλούν τη δημόσια υγεία

οι-θεωρίες-συνωμοσίας-απειλούν-τη-δημ-731206

Η ικανοποίηση και η αισιοδοξία, που δημιουργούν τα στοιχεία, αναφορικά με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων, δεν πρέπει, ωστόσο, να φέρουν εφησυχασμό και χαλάρωση

Του Γιώργου Λαμπράκη

Τα επιδημιολογικά στοιχεία των τελευταίων ημερών στον νομό Μαγνησίας δημιουργούν αισιοδοξία ως προς την εξέλιξη του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού. Τα μέτρα, που ανακοινώθηκαν και τέθηκαν σε ισχύ από τις αρχές Αυγούστου, φαίνεται ότι απέδωσαν, όπως αποτυπώνεται στην επιδημιολογική εικόνα του νομού τις τελευταίες οκτώ ημέρες. Οι πολίτες αντιλήφθηκαν τη σοβαρότητα της κατάστασης και υιοθέτησαν τις οδηγίες των ειδικών για τη χρήση μάσκας, την τήρηση των αποστάσεων και την αποφυγή του συνωστισμού.

Η ικανοποίηση και η αισιοδοξία, που δημιουργούν τα στοιχεία, αναφορικά με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων, δεν πρέπει, ωστόσο, να φέρουν εφησυχασμό και χαλάρωση από την πλευρά των πολιτών, σε ό,τι αφορά στην αναγκαιότητα τήρησης των μέτρων μέχρι να μειωθεί ακόμη περισσότερο ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων πανελλαδικά και βεβαίως μέχρι να φτάσουν στη χώρα μας οι πρώτες παρτίδες του εμβολίου κατά του κορονοϊού.

Από τη μια μεριά η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, από την άλλη οι οργανωμένες πρωτοβουλίες πολιτών κατά της χρήσης μάσκας, που εκδηλώνονται πλέον και στον Βόλο, προκαλούν ανησυχία και κρατούν τους ειδικούς και τις αρμόδιες αρχές σε κατάσταση επιφυλακής.

Η ισορροπία, που υπάρχει αυτή τη στιγμή, αναφορικά με τα υγειονομικά δεδομένα της πανδημίας, είναι κάτι παραπάνω από εύθραυστη. Η παραμικρή χαλάρωση ως προς την τήρηση των μέτρων και η υιοθέτηση επικίνδυνων και ανεύθυνων θεωριών, αναφορικά με τις διαστάσεις της πανδημίας και κατά συνέπεια ως προς την αναγκαιότητα της χρήσης μάσκας, ειδικά από τους μαθητές, μπορούν να γκρεμίσουν σε λίγα 24ωρα όσα κατόρθωσε να επιτύχει η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών με την υπεύθυνη στάσης της.

Οι θεωρίες συνωμοσίας για υποτιθέμενο περιορισμό των ατομικών μας ελευθεριών είναι τόσο επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία, όσο και η ανευθυνότητα ορισμένων πολιτών ως προς την τήρηση των μέτρων, παρ’ ότι έχει αποδεχθεί ότι οι κορονοϊός δεν κάνει διακρίσεις.

Η μη εφαρμογή του μέτρου για τη χρήση μάσκας στα σχολεία, έστω από μικρό αριθμό μαθητών, μπορεί να μετατραπεί σε πραγματική υγειονομική βόμβα, που αν εκραγεί θα προκαλέσει οδυνηρές συνέπειες, όχι μόνο στο εθνικό σύστημα υγείας, αλλά και στην οικονομία. Ζήσαμε τις συνέπειες του δίμηνου lock down και ήδη υφιστάμεθα τις επιπτώσεις τους στην αγορά και την πραγματική οικονομία. Παράλληλα, το σύστημα υγείας ελάχιστα ενισχύθηκε με τις απαιτούμενες προσλήψεις και τα απαραίτητα μέσα.

Δεν υπάρχει λοιπόν το παραμικρό περιθώριο για πειραματισμούς, ανευθυνότητες και θεωρίες συνωμοσίας. Πορευόμαστε με βάση τις οδηγίες των ειδικών και κάνουμε αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς μας τη χρήση μάσκας, όπου προβλέπεται και την τήρηση των αποστάσεων. Οποιαδήποτε άλλη πρακτική είναι επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία και πρέπει να τεθεί στο μικροσκόπιο των αστυνομικών και των δικαστικών αρχών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου