Σε οριακό σημείο τουρισμός και εστίαση

σε-οριακό-σημείο-τουρισμός-και-εστίασ-733668

Του Γιώργου Λαμπράκη

Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό και την εστίαση είναι τα μεγαλύτερα θύματα των οικονομικών επιπτώσεων, που προκάλεσε η υγειονομική κρίση του κορονοϊού. Τα στοιχεία, τα οποία καταγράφονται, προκαλούν έντονη ανησυχία για την τελική εικόνα της απασχόλησης στους συγκεκριμένους κλάδους της πραγματικής οικονομίας, όταν ολοκληρωθεί και επίσημα η χειρότερη τουριστική περίοδος όλων των εποχών.

Στους μεγάλους τουριστικούς προορισμούς τα περισσότερα ξενοδοχεία δεν άνοιξαν και χιλιάδες εργαζόμενοι δεν ειδοποιήθηκαν ποτέ από τους εργοδότες τους για να δουλέψουν το φετινό καλοκαίρι. Στην εστίαση οι μισές σχεδόν επιχειρήσεις δεν άνοιξαν καν, ενώ οι υπόλοιπες καταγράφουν μείωση στους τζίρους τους πάνω από 60%, από τα τέλη Μαΐου που επανεκκίνησε ο κλάδος. Με αυτά τα δεδομένα, η «έκρηξη», που προβλέπουν οικονομικοί και πολιτικοί αναλυτές, στους δείκτες της ανεργίας αναμένεται να είναι πολύ μεγαλύτερη, σε σχέση με τα αρχικά σενάρια.

Για την εστίαση η «ομπρέλα» των κυβερνητικών μέτρων κλείνει στα τέλη του μήνα, σε ό,τι αφορά στην καταβολή του επιδόματος ειδικών συνθηκών, ενώ στον τουρισμό οι συνθήκες λειτουργίας των ξενοδοχείων, με βάση τις υπουργικές αποφάσεις για τα μέτρα καραντίνας και τον αυξανόμενο ρυθμό των θετικών κρουσμάτων, κάθε άλλο παρά ευνοϊκές ήταν. Η απροθυμία πολλών ξενοδόχων να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους αποδεικνύει την αποτυχία το κυβερνητικού σχεδιασμού στον συγκεκριμένο τομέα και προαναγγέλλει κατακόρυφη αύξηση των ποσοστών ανεργίας, πολύ πιο γρήγορα από ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά.

Ο πιο δυναμικός κλάδος της πραγματικής οικονομίας βρίσκεται σε αδιέξοδο. Οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν, ώστε να ξαναπάρει μπρος η μηχανή του τουρισμού, δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, όχι μόνο γιατί ήταν άτολμες, αλλά και λόγω των συνθηκών που διαμόρφωσαν η πανδημία και ο φόβος πιθανού δεύτερου κύματος το φθινόπωρο.

Από τη μια μεριά η απροθυμία της κυβέρνησης να στηρίξει με ουσιαστικά μέτρα τον τουρισμό, από την άλλη τα άκρως ανησυχητικά υγειονομικά δεδομένα, δεν επέτρεψαν στο πιο δυνατό εξάρτημα της μηχανής της ελληνικής οικονομίας να ενισχύσει την εθνική προσπάθεια για επιστροφή στην ανάπτυξη.

Πανελλαδικά, εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι απασχολούνται στον τουρισμό και την εστίαση. Χωρίς αυτούς η κατανάλωση θα καταρρεύσει και οι επιπτώσεις στους υπόλοιπους κλάδους της πραγματικής οικονομίας θα είναι οδυνηρές. Η κατάσταση θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη, αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις των ειδικών για νέο κύμα της πανδημίας το φθινόπωρο.

Από το πρώτο κύμα η χώρα μας γονάτισε, παρ’ ότι υπήρχαν αποθέματα για τη στήριξη της οικονομίας. Δεύτερο κύμα θα προκαλέσει κατάρρευση, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης. Μοναδική εναλλακτική στο εφιαλτικό σενάριο είναι η ταχεία εκταμίευση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, υπό την προϋπόθεση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα ολοκληρώσει εγκαίρως τον απαιτούμενο σχεδιασμό για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου