Πεδίον δόξης λαμπρό για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας

πεδίον-δόξης-λαμπρό-για-τη-στήριξη-της-734643

Του Γιώργου Λαμπράκη

Οι εκτιμήσεις των συνδικαλιστικών εκπροσώπων των μικρομεσαίων επιχειρηματιών για 50.000 λουκέτα και 150.000 χαμένες θέσεις εργασίας μέχρι το τέλος του χρόνου είναι εφιαλτικές, ωστόσο δεν απέχουν πολύ από την πραγματικότητα. Ειδικά αν δεν υλοποιηθούν άμεσα τα μέτρα στήριξης, που προτείνουν οι εκπρόσωποι του κλάδου. Στη Θεσσαλονίκη, υπό τις συνθήκες, τις οποίες έχει διαμορφώσει το πλαίσιο των μέτρων κατά του κορονοϊού, οι άνθρωποι της αγοράς περιμένουν από τον πρωθυπουργό συγκεκριμένες δεσμεύσεις σχετικά με φοροελαφρύνσεις, έτσι ώστε να βγουν από το σημερινό τέλμα με τις μικρότερες δυνατές απώλειες.

Η επανάκαμψη της πανδημίας τον Αύγουστο διέλυσε και τις τελευταίες ελπίδες των επαγγελματοβιοτεχνών για μείωση των οικονομικών απωλειών, που υπέστησαν στο δίμηνο της ολοκληρωτικής καραντίνας. Ο τουρισμός βρίσκεται σε αδιέξοδο, η κατανάλωση στα Τάρταρα και η ρευστότητα αποτελεί άπιαστο όνειρο για τη συντριπτική πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Απομένει, λοιπόν, η εφαρμογή μέτρων από την κεντρική εξουσία, έτσι ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις ανελαστικές τους υποχρεώσεις οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Αν επιτευχθεί ο στόχος, η ύφεση μέχρι το τέλος του 2020 θα είναι πολύ μικρότερη, όπως και οι δείκτες της ανεργίας. Ηδη το σχετικό ποσοστό φτάνει στο 17%, ενώ, αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις των τριτοβάθμιων οργανώσεων των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων, θα προστεθεί τουλάχιστον μιάμιση ποσοστιαία μονάδα μόνο από τον κλάδο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αν υπολογίσουμε τους εποχικούς ανέργους, εκείνους που θα χάσουν τη δουλειά τους το φθινόπωρο και όσους επιβιώνουν από την περασμένη άνοιξη με το επίδομα των 534 ευρώ, εύκολα μπορούμε να σχηματίσουμε στο μυαλό μας τη δραματική εικόνα της πραγματικής οικονομίας από τον επόμενο μήνα.

Υπό αυτό το πρίσμα οι προτάσεις της ΟΕΒΕ Μαγνησίας αποκτούν ξεχωριστή σημασία και οι αποδέκτες του πακέτου των 15 μέτρων στήριξης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, που εστάλη ήδη στο υπουργείο Οικονομικών και τους τοπικούς βουλευτές, καλούνται να ενεργήσουν άμεσα. Πρώτα και κύρια ο πρωθυπουργός καλείται να υλοποιήσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις του κόμματός του για τον ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό και τις φοροελαφρύνσεις, που υποσχέθηκε το περσινό καλοκαίρι. Οι υποσχέσεις του εξασφάλισαν σε μεγάλο βαθμό την άνετη επικράτηση έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Αν δεν υλοποιηθούν τώρα, που η αγορά στενάζει και ο κίνδυνος των μαζικών λουκέτων είναι κάτι παραπάνω από ορατός, πότε θα υλοποιηθούν;

Το ζήτημα της μείωσης του ΦΠΑ στους επαγγελματικούς κλάδους, πέραν της εστίασης, που χτυπήθηκαν από τις οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης του κορονοϊού είναι σημαντική διεκδίκηση των επαγγελματοβιοτεχνών, όπως και η μείωση του ΕΝΦΙΑ στις περιπτώσεις επαγγελματικής στέγης εκτός σχεδίου πόλης. Ιδού, λοιπόν, πεδίον δόξης λαμπρό για την κυβέρνηση να αποδείξει στην πιο κρίσιμη στιγμή για την πραγματική οικονομία ότι έχει και τη διάθεση και το σχέδιο να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να στηρίξει τους επαγγελματικούς κλάδους, που κρέμονται από μια κλωστή.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου