Εχθρική η στάση του υπουργείου Υγείας απέναντι στον νομό Μαγνησίας

εχθρική-η-στάση-του-υπουργείου-υγείας-735615

Του Γιώργου Λαμπράκη

Μετά και τη νέα αρνητική εξέλιξη στο ζήτημα της προμήθειας μοριακού αναλυτή από το Νοσοκομείο Βόλου, δεν πρέπει να υπάρχει η παραμικρή ψευδαίσθηση από πλευράς πολιτών ως προς τις προθέσεις του υπουργείου Υγείας και του εκτελεστικού του βραχίονα στην περιοχή, την 5η Υγειονομική Περιφέρεια, αναφορικά με τις διεκδικήσεις της τοπικής κοινωνίας για την επίλυση προβλημάτων που χρονίζουν στον ευαίσθητο τομέα της δημόσιας υγείας, όπως καταγγέλλουν οι γιατροί, σημειώνοντας πως η στάση της κεντρικής εξουσίας απέναντι στη Μαγνησία και το Νοσοκομείο Βόλου αγγίζει τα όρια της εχθρότητας. Δεν πρόκειται για υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα και ανακοινώσεις που ποτέ δεν υλοποιούνται. Πλέον προκύπτει μείζον ζήτημα ως προς τη γενικότερη αντιμετώπιση της περιοχής από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και την 5η ΥΠΕ.

Η ακύρωση του σχεδιασμού για την προμήθεια μοριακού αναλυτή από το Αχιλλοπούλειο, που, όπως αποκάλυψε ο πρώην πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Νίκος Χαυτούρας, υπήρχε απόλυτη ετοιμότητα από πλευράς επιστημονικού συμβουλίου του Νοσοκομείου Βόλου, προκαλεί τεράστιο πρόβλημα στην περιοχή.

Σε αντίθεση με τη Λάρισα, που σύντομα θα διαθέτει και δεύτερο μοριακό αναλυτή και τα Νοσοκομεία Κατερίνης και Λαμίας, που τον διαθέτουν ήδη, η Μαγνησία θα παραμείνει στο περιθώριο και οι κάτοικοι του νομού θα εξακολουθήσουν να περιμένουν την έκδοση των αποτελεσμάτων στα τεστ κορονοϊού μετά από δύο 24ωρα ή θα υποχρεωθούν να πληρώσουν έως και 150 ευρώ για να κάνουν το τεστ σε ιδιωτική κλινική.

«Απόφαση που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές» χαρακτήρισε την επίμαχη επιλογή της 5ης ΥΠΕ ο πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Μαγνησίας, εξηγώντας ότι αν αυξηθούν τα θετικά κρούσματα κορονοϊού και ταυτόχρονα παρουσιάσουν έξαρση οι εποχικές ιώσεις, οι ασθενείς θα χρειαστεί να νοσηλεύονται στους ίδιους χώρους, μέχρι να ξεκαθαρίσει ποιος έχει προσβληθεί από τον COVID – 19 και ποιος ταλαιπωρείται από απλή ίωση. Ολα αυτά επειδή το υπουργείο αφήνει συνειδητά τη Μαγνησία στο περιθώριο, ανατρέποντας τον σχεδιασμό της διοίκησης του Αχιλλοπουλείου για την προμήθεια μοριακού αναλυτή.

Η αντίδραση της τοπικής κοινωνίας, μέσω των κοινοβουλευτικών της εκπροσώπων, πρέπει να είναι καθολική και άμεση. Ο νομός δεν είναι δυνατό να συνεχίσει να αποτελεί το «αποπαίδι» του εθνικού συστήματος υγείας. Η Μαγνησία παραμένει ουραγός στα μείζονα ζητήματα της στελέχωσης των ιατρικών δομών και του εξοπλισμού τους με σύγχρονα μέσα, ενώ στις ελάχιστες περιπτώσεις που αυτά έχουν εξασφαλιστεί, δεν συμβαίνει το ίδιο με το προσωπικό, το οποίο θα τα λειτουργήσει.

Πλέον ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Οι νέοι γιατροί, που έχει υποσχεθεί το υπουργείο, «χάθηκαν στον δρόμο», ενώ ο εξοπλισμός, που έχει άμεση ανάγκη η Μαγνησία ενόψει και της κορύφωσης του δεύτερου κύματος της πανδημίας, «λοξοδρόμησε» και κατέληξε στη γειτονική Λάρισα.

Αστειευόμενος ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Μαγνησίας σχολίαζε χθες ότι τα προβλήματα της περιοχής μπορούν να επιλυθούν μόνο αν μεταφέρουμε τη Μαγνησία στη Λάρισα…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου