Η ώρα των δυσάρεστων αποφάσεων

η-ώρα-των-δυσάρεστων-αποφάσεων-758473

Του Γιώργου Λαμπράκη

Η κυβέρνηση τον περασμένο Μάρτιο κλήθηκε να πάρει σειρά δυσάρεστων αποφάσεων, προκειμένου να προστατέψει τη δημόσια υγεία από τον κίνδυνο διασποράς του κορονοϊού. Εκλεισε τα σχολεία και στη συνέχεια την εστίαση και τα εμπορικά καταστήματα. Ετσι επετεύχθη ο στόχος για εξαιρετικά μικρό αριθμό κρουσμάτων, σε σύγκριση με άλλες χώρες, που έχουν παρόμοια πληθυσμιακά δεδομένα. Σήμερα η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ακόμη πιο δύσκολη κατάσταση, καθώς η αγορά λειτουργεί πλήρως, τα σύνορα της χώρας έχουν ανοίξει για τους τουρίστες και η νεολαία έχει ξεχυθεί σε καφέ, κλαμπ και beach bars, προκειμένου να απολαύσει το καλοκαίρι.

Οι χώροι διασκέδασης και τα μέσα μαζικής μεταφοράς θεωρούνται αυτή τη στιγμή οι σημαντικότερες εστίες μετάδοσης του κορονοϊού. Αν στα ΜΜΜ η κατάσταση μπορεί να ελεγχθεί με την εντατικοποίηση των ελέγχων, προκειμένου να διαπιστωθεί αν τηρείται το μέτρο για τη χρήση μάσκας, δεν ισχύει το ίδιο και για την εστίαση. Ούτε έλεγχοι μπορούν να γίνουν με τη συχνότητα που απαιτείται, ούτε μάσκες μπορούν να φορέσουν οι θαμώνες των καταστημάτων.

Προς το παρόν η κυβέρνηση αντιδρά μουδιασμένα στην έξαρση των κρουσμάτων σε περιοχές όπως η Μαγνησία και ειδικά η πόλη του Βόλου. Σε δύο εβδομάδες έχουν καταγραφεί πάνω από 25 θετικά κρούσματα, με την πλειονότητα των νέων μολύνσεων να αφορά σε νέους. Οι ειδικοί, που εξ αρχής είχαν εκφράσει τις ανησυχίες τους για τα φαινόμενα συνωστισμού, διατυπώνουν πλέον ανοιχτά την αγωνία τους για τον βαθμό διασποράς της νόσου στην κοινότητα, σε περιοχές όπως το πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου.

Χθες η περιοχή ήταν στην τρίτη θέση πανελλαδικά σε αριθμό νέων κρουσμάτων κορονοϊού μετά την Αττική και την Καβάλα. Ουδείς μπορεί να προβλέψει τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος, από τη στιγμή που έχουν νοσήσει εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος. Αν μάλιστα η εξελισσόμενη ιχνηλάτηση των επαφών τους και τα δεκάδες τεστ για κορονοϊό οδηγήσουν σε νέα κρούσματα, η περιοχή κινδυνεύει να υποστεί τις συνέπειες της έλλειψης ατομικής ευθύνης από την πλευρά πολιτών και της ολιγωρίας της κεντρικής εξουσίας σε ό,τι αφορά στα αντανακλαστικά της κυβέρνησης σε κατάσταση, που κινδυνεύει να τεθεί εκτός ελέγχου.

Ακόμη δεν είναι αργά για τη λήψη των κατάλληλων μέτρων, έτσι ώστε να γλιτώσει ο νομός πιθανό lock down, που θα γκρεμίσει ολοκληρωτικά το οικοδόμημα της πραγματικής οικονομίας και θα δοκιμάσει τις περιορισμένες αντοχές των δημόσιων δομών υγείας. Εν αναμονή των όποιων δυσάρεστων αποφάσεων είναι διατεθειμένη να λάβει η κυβέρνηση, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ελπίζουμε ότι η ραγδαία αύξηση θετικών κρουσμάτων τις τελευταίες δύο εβδομάδες θα λειτουργήσει σαν καμπανάκι κινδύνου για τους πολίτες, οι περισσότεροι εκ των οποίων συμπεριφέρονται σαν να μην υπάρχει κορονοϊός.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου