Ελπίδες με την υποχρεωτική χρήση μάσκας

ελπίδες-με-την-υποχρεωτική-χρήση-μάσκ-759758

Του Γιώργου Λαμπράκη

Η αγορά και στον Βόλο προσπαθεί από χθες να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, που διαμόρφωσε στην καθημερινότητά μας η απόφαση της Πολιτικής Προστασίας για υποχρεωτική χρήση μάσκας στο λιανεμπόριο. Επαγγελματικοί κλάδοι, όπως οι αρτοποιοί, θα ταλαιπωρηθούν ακόμη περισσότερο, καθώς στις έτσι κι αλλιώς δύσκολες συνθήκες εργασίας τους έρχεται να προστεθεί και η μάσκα. Στα εμπορικά καταστήματα προκύπτουν ανησυχίες μήπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας λειτουργήσει αποτρεπτικά στο καταναλωτικό κοινό και περιορίσει ακόμη περισσότερο την αγοραστική κίνηση.

Απαντες, ωστόσο, αντιλαμβάνονται ότι χωρίς τη σωστή εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου η έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού δεν πρόκειται να αναχαιτιστεί. Αρκετοί, μάλιστα, θεωρούν ότι η κυβέρνηση καθυστέρησε να αποφασίσει τη γενίκευση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στην αγορά.

Ο καθημερινά αυξανόμενος αριθμός νέων κρουσμάτων κορονοϊού είναι το τίμημα της γενικότερης χαλάρωσης ως προς την εφαρμογή των μέτρων προστασίας. Τα επιδημιολογικά στοιχεία δεν είναι καλά και το πρόβλημα της διασποράς της νόσου στον πληθυσμό προκαλεί έντονη ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα.

Το μέτρο για την υποχρεωτική χρήση μάσκας στο λιανεμπόριο ήταν μονόδρομος, προκειμένου να προστατευθεί η δημόσια υγεία από νέο κύμα πανδημίας, ακόμη και στην καρδιά του καλοκαιριού. Η καθημερινότητά μας δυσκολεύει πλέον, καθώς η μάσκα το κατακαλόκαιρο, ενώ επικρατούν συνθήκες καύσωνα, κάνει ακόμη πιο δύσκολα τα πράγματα. Δεν υπήρχε, ωστόσο, άλλη εναλλακτική επιλογή.

Ακόμη και τώρα, που αποφασίστηκε η εφαρμογή του μέτρου, οι αμφιβολίες ως προς την αποτελεσματικότητά του παραμένουν εξαιτίας του γενικού κλίματος χαλάρωσης, που εξακολουθεί να κυριαρχεί, παρά τον συναγερμό που έχουν σημάνει οι ειδικοί.

Πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους ότι αν δεν αποδώσει το συγκεκριμένο μέτρο και συνεχίσουν να αυξάνονται τα θετικά κρούσματα, το επόμενο βήμα είναι η αναστολή λειτουργίας επαγγελματικών κλάδων, που ο συνωστισμός αποτελεί κανόνα. Το μεθεπόμενο βήμα είναι τα τοπικά lock down, με ό,τι μπορεί να σημαίνει για τις προοπτικές της οικονομίας.

Ηδη τα δεδομένα από την επαναλειτουργία της αγοράς μετά τις αρχές Μαΐου κάθε άλλο παρά αισιοδοξία προκαλούν. Οι τζίροι για τη συντριπτική πλειονότητα των εμπορικών επιχειρήσεων συνεχίζουν να έχουν αρνητικό πρόσημο, παρ’ ότι βρισκόμαστε στην καρδιά της περιόδου των θερινών εκπτώσεων.

Οι καταναλωτές χωρίς την κατάλληλη ψυχολογία και το πιο βασικό χωρίς την απαιτούμενη ρευστότητα, εξακολουθούν να κάνουν τις απολύτως απαραίτητες αγορές. Από χθες μάλιστα, που υποχρεούνται να φορέσουν μάσκα για να εισέλθουν στα εμπορικά καταστήματα, δεν αποκλείεται να περιορίσουν ακόμη περισσότερο τις επισκέψεις τους στην αγορά.

Αν μάλιστα δεν αναστραφεί η εικόνα σχετικά με τον διαρκώς αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού, οι εκτιμήσεις για την εμπορική αγορά γίνονται εξαιρετικά δυσοίωνες και το τίμημα της οικονομικής κρίσης θα είναι ιδιαίτερα βαρύ, αν συνδυαστεί με τις υγειονομικές επιπτώσεις πιθανού δεύτερου κύματος κορονοϊού.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου