Υποχρεωτική η χρήση μάσκας παντού

υποχρεωτική-η-χρήση-μάσκας-παντού-760619

Οι πολίτες, έστω και τώρα, πρέπει να αντιληφθούν τη σπουδαιότητα της ατομικής ευθύνης στη γενικότερη προσπάθεια αναχαίτισης της πανδημίας

Του Γιώργου Λαμπράκη

Περιστατικά θετικών κρουσμάτων κορονοϊού, όπως το χθεσινό στο Βελεστίνο, καταδεικνύουν το μέγεθος της διασποράς του ιού στην κοινότητα, ακόμη και σε περιοχές που θεωρούνταν προστατευμένες από την πανδημία. Τα συγκεκριμένα περιστατικά αποδεικνύουν επίσης την αναγκαιότητα της αυστηροποίησης των μέτρων προστασίας και της γενίκευσης της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους.

Η κυβέρνηση, έστω και καθυστερημένα, αποφάσισε την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε ΔΕΚΟ, τράπεζες και καταστήματα λιανικής πώλησης. Με την ίδια καθυστέρηση αντέδρασε και στις εκκλήσεις των ειδικών για την απαγόρευση των πανηγυριών. Η σχετική απόφαση εκδόθηκε, αφού πρώτα είδαν το φως της δημοσιότητας αναρίθμητες περιπτώσεις συνωστισμού σε πανηγύρια ανά την επικράτεια.

Εστω και καθυστερημένα ελήφθη η απόφαση για επέκταση του συγκεκριμένου μέτρου σε χώρους με αυξημένη παρουσία πολιτών. Σε ό,τι αφορά στην υποχρεωτική χρήση μάσκας στους ιερούς ναούς, όπου δεν τηρείται κανένα μέτρο προστασίας, η κυβέρνηση επιλεγεί να μεταθέσει για αργότερα τη λήψη της σχετικής απόφασης, που μπορεί να δυσαρεστήσει την ιεραρχία και τους πιστούς, είναι ωστόσο επιβεβλημένη για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού.

Το γεγονός, βέβαια, ότι από σήμερα τίθεται σε ισχύ η απόφαση της κυβέρνησης για επέκταση του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στο λιανεμπόριο και τις υπηρεσίες, δεν σημαίνει ότι θα εφαρμοστεί. Χωρίς συνεχείς ελέγχους για την τήρηση των μέτρων δεν είναι διόλου βέβαιο ότι οι πολίτες θα συμμορφωθούν. Τα απανωτά κρούσματα κορονοϊού, που καταγράφονται καθημερινά, δεν δείχνουν να συνετίζουν την πλειονότητα των πολιτών. Αν ο κόσμος δεν μάθει να ζει με τη μάσκα, τουλάχιστον μέχρι να βρεθεί το κατάλληλο εμβόλιο, όσα μέτρα και αν εφαρμοστούν, όσα πρόστιμα και αν επιβληθούν, δεν πρόκειται να περιοριστεί το φαινόμενο.

Η μείωση του ηλικιακού μέσου όρου όσων καθημερινά μολύνονται από τον κορονοϊό αποδεικνύει ότι στις μικρότερες ηλικίες η χαλάρωση ως προς την τήρηση των μέτρων αποτελεί γενικευμένη κατάσταση, γεγονός που σημαίνει μεγαλύτερη διασπορά στον πληθυσμό και ακόμη μεγαλύτερες επιπτώσεις στην οικονομία.

Το πιο ανησυχητικό είναι, ωστόσο, ότι τα νέα κρούσματα δεν περιορίζονται πλέον μόνο στα αστικά κέντρα. Η καταγραφή νέων μολύνσεων σε μικρότερους Δήμους και σε κωμοπόλεις, όπως το Βελεστίνο, αυξάνει την ανησυχία για τις διαστάσεις της πανδημίας και μειώνει τις προσδοκίες για την επίτευξη του στόχου, αναφορικά με την επιβράδυνση του δεύτερου κύματος κορονοϊού.

Οι πολίτες, έστω και τώρα, πρέπει να αντιληφθούν τη σπουδαιότητα της ατομικής ευθύνης στη γενικότερη προσπάθεια αναχαίτισης της πανδημίας. Η πολιτεία, από τη δική της πλευρά, οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι μόνο με τη λήψη δυσάρεστων αποφάσεων, όπως η γενίκευση του μέτρου για την υποχρεωτική χρήση μάσκας, προκύπτουν σοβαρές πιθανότητες να αποφύγουμε τα χειρότερα, για τα οποία το εθνικό σύστημα υγείας παραμένει ανέτοιμο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου