Απαιτούνται εγρήγορση και επιφυλακή

απαιτούνται-εγρήγορση-και-επιφυλακή-765685

Του Γιώργου Λαμπράκη

Το μόνο θετικό από τα τρία απανωτά θετικά κρούσματα κορονοϊού στον Βόλο σε τέσσερις ημέρες δεν μπορεί να είναι άλλο από την αφύπνιση των πολιτών για τον ταχύ ρυθμό μετάδοσης της νόσου, ακόμη και σε ανήλικα άτομα. Η χρήση μάσκας και η τήρηση των αποστάσεων καθίστανται κάτι παραπάνω από επιβεβλημένες, μετά και τη νέα έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού στην περιοχή μας. Από τη στιγμή, μάλιστα, που δεν έχει εντοπιστεί ακόμη ο φορέας της νόσου, που μόλυνε τη 40χρονη, η προσοχή των πολιτών πρέπει να είναι οξυμένη και η συμμόρφωσή τους στα μέτρα προστασίας, που ποτέ δεν έπαψαν να ισχύουν, απόλυτη.

Από τις 17 Μαρτίου, που καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στη Μαγνησία, είναι η πρώτη φορά, που προκύπτει περιστατικό, το οποίο θεωρείται «ορφανό», καθώς δεν είναι δυνατός ο εντοπισμός της πηγής μετάδοσης του κορονοϊού στη 40χρονη μέσω της διαδικασίας ιχνηλάτησης, που έκανε ο ΕΟΔΥ. Επειδή, λοιπόν, το πιο πιθανό είναι να μην εντοπιστεί ποτέ ο συγκεκριμένος φορέας, οι πολίτες οφείλουν να επιδεικνύουν μεγάλη προσοχή και να εγκαταλείψουν την ανεύθυνη συμπεριφορά, που έχουν υιοθετήσει τις τελευταίες εβδομάδες.

Η μη χρήση μάσκας και τα φαινόμενα συνωστισμού στη διασκέδαση ήταν αναμενόμενο να οδηγήσουν σε έξαρση των κρουσμάτων. Η απόφαση για υποχρεωτική χρήση μάσκας στα σούπερ μάρκετ δεν είναι τίποτα άλλο παρά προειδοποίηση για τις προθέσεις της κυβέρνησης, αναφορικά με το ενδεχόμενο λήψης ακόμη πιο αυστηρών μέτρων, έτσι ώστε να επανέλθουν η σοβαρότητα και η υπευθυνότητα που επιδείξαμε το κρίσιμο διάστημα της καραντίνας. Στο τραπέζι παραμένουν οι προτάσεις για γενίκευση του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας ακόμη και για την απαγόρευση λειτουργίας των beach bars, όπου ο συνωστισμός αποτελεί κανόνα.

Το επόμενο δεκαήμερο θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμο, καθώς τότε θα φανούν τα αποτελέσματα της αδικαιολόγητης χαλάρωσης σε ό,τι αφορά στην τήρηση των μέτρων προστασίας. Ας μην τρέφουμε αυταπάτες. Από τη δική μας συμπεριφορά θα κριθούν όλα. Στις πύλες εισόδου της χώρας ισχύουν ιδιαίτερα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, ενώ στους τουριστικούς προορισμούς εφαρμόζεται ήδη σοβαρός σχεδιασμός τόσο σε ό,τι αφορά στην τήρηση των μέτρων, όσο και στη διαχείριση πιθανών θετικών κρουσμάτων.

Από τα 600 και πλέον θετικά κρούσματα κορονοϊού, που καταγράφηκαν στην Ελλάδα από την 1η Ιουλίου, τα μισά και πλέον αφορούν σε εγχώρια περιστατικά. Αυτό δείχνει ότι επήλθε χαλάρωση ως προς το θέμα της ατομικής ευθύνης. Λίγο η κούραση του κόσμου από τη δύσκολη προσπάθεια του διμήνου Μαρτίου – Απριλίου, λίγο η θετική υγειονομική εικόνα της χώρας μας ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων, λίγο η καλοκαιρινή διάθεση και η θερινή ραστώνη οδήγησαν στην αύξηση των περιστατικών κορονοϊού. Προς το παρόν δεν τίθεται θέμα νέας έξαρσης τη πανδημίας. Ωστόσο η απόσταση που μας χωρίζει από τον κίνδυνο είναι μικρή, όπως άλλωστε αποδείχτηκε σε γειτονικές μας χώρες. Είναι στο χέρι μας να αποφύγουμε τα χειρότερα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου