Η «τέλεια καταιγίδα» που έρχεται το φθινόπωρο και η στάση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης

η-τέλεια-καταιγίδα-που-έρχεται-το-φθ-768005

Του Γιώργου Λαμπράκη

Ας υποθέσουμε ότι δεν θα επιβεβαιωθούν οι φόβοι των ειδικών για νέο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού ακόμη και μέσα στον Αύγουστο. Ας ελπίσουμε, επίσης, ότι οι εξελίξεις στον τουρισμό δεν θα είναι τόσο αρνητικές, όσο εκτιμούν οι επαγγελματίες του κλάδου. Ας ευχηθούμε, τέλος, το κύμα των απολύσεων, που προβλέπουν οι συνδικαλιστικοί φορείς, να μη λάβει διαστάσεις λαίλαπας, η οποία θα γκρεμίσει ό,τι χτίστηκε στον ευαίσθητο τομέα της απασχόλησης τα τελευταία χρόνια. Αν ισχύσουν αυτές οι προϋποθέσεις, το ερχόμενο φθινόπωρο θα διαμορφωθεί στη χώρα διαχειρίσιμο σκηνικό για την κυβέρνηση της ΝΔ, που διακηρύττει ότι έχει σχέδιο, ώστε να αντιμετωπίσει νέα έξαρση της πανδημίας, καθώς επίσης και τα κατάλληλα όπλα για να κρατήσει όρθια την οικονομία.

Θα αποτελούσε ιδανικό σενάριο για τους κυβερνώντες, που συμπλήρωσαν έναν χρόνο το τιμόνι της εξουσίας και διά στόματος του πρωθυπουργού διαψεύδουν τα σενάρια για πρόωρες εκλογές. Αυτά τα σενάρια αναπτύχθηκαν στα ΜΜΕ, που με τη σειρά τους άντλησαν πληροφορίες από κυβερνητικά και μη στελέχη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε τέλος στη σεναριολογία περί πρόωρων εκλογών, παρά τις εισηγήσεις που δέχθηκε, να στήσει δηλαδή πρόωρες κάλπες και να ξεκαθαρίσει το πολιτικό σκηνικό, τόσο σε ό,τι αφορά στον εκλογικό νόμο της απλής αναλογικής, όσο και στο βαθιά πληγωμένο, από τη σκανδαλολογία και τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις για τον πιο στενό συνεργάτη του τέως πρωθυπουργού, κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η ΝΔ από τη μία μεριά δεν μπόρεσε να χαρεί τη συμπλήρωση ενός χρόνου στη διακυβέρνηση της χώρας, εξαιτίας των εξελίξεων στην οικονομία και της ανησυχητικής αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού. Ο ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη παραμένει εγκλωβισμένος στα εσωκομματικά του αδιέξοδα και αδυνατεί να αρθρώσει αντιπολιτευτικό λόγο, που δεν είναι βουτηγμένος στον λαϊκισμό και τη δημαγωγία. Σε αυτό το πνεύμα εξακολουθεί να κινείται η Κουμουνδούρου, με τους κορυφαίους κομματάρχες της να φαντασιώνονται από το φθινόπωρο αναταραχή και αναβρασμό στις τάξεις της κοινωνίας, εξαιτίας των οικονομικών επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης. Αν μάλιστα δεν αποφύγουμε τελικά δεύτερο κύμα της πανδημίας, οι επιπτώσεις θα δυσκολέψουν εξαιρετικά την κατάσταση για την κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει να διαχειριστεί ταυτόχρονα τα προβλήματα στην οικονομία και στη δημόσια υγεία, κάτι που απέφυγε στο πρώτο κύμα της πανδημίας.

Σε αυτή τη δύσκολη συνθήκη η χώρα θα χρειαστεί καλά προετοιμασμένη κυβέρνηση και σοβαρή αντιπολίτευση. Προφανώς δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο για πολιτικές ακροβασίες, τύπου πρόωρων εκλογών. Το εξαιρετικά πιθανό σενάριο επαναληπτικής προσφυγής στις κάλπες, έτσι ώστε να προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση, μεταφράζεται σε τρίμηνο, τουλάχιστον, πολιτικής αβεβαιότητας και απόλυτης παράλυσης του κρατικού μηχανισμού, ενώ τα προβλήματα στην οικονομία και στη δημόσια υγεία θα οξύνονται.

Σε όλο το σκηνικό θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και τις εξελίξεις στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, που μετά την απόφαση Ερντογάν για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί βρίσκονται στο ναδίρ. Οι προκλήσεις των γειτόνων μας στο Αιγαίο και η εκπεφρασμένη βούλησή τους για υποθαλάσσιες έρευνες εντός της ελληνικής ΑΟΖ δεν αποκλείεται να πυροδοτήσουν απρόβλεπτες καταστάσεις. Είναι, λοιπόν, πολύ πιθανό η χώρα μας να βρεθεί τους επόμενους μήνες στο μάτι της «τέλειας καταιγίδας». Από τη μία οι εξελίξεις στην οικονομία, από την άλλη ο φόβος της πανδημίας και στο βάθος η προκλητική και αποφασισμένη για όλα τουρκική κυβέρνηση.

Η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης σε όλα αυτά δεν μπορεί να είναι πρόωρες εκλογές. Προς το παρόν το Μέγαρο Μαξίμου αγοράζει πολιτικό χρόνο, εκμεταλλευόμενο τη βαθιά κρίση που έχει προκαλέσει στον ΣΥΡΙΖΑ η σκανδαλολογία των ημερών. Η κοινή γνώμη, επηρεασμένη από τη θερινή ραστώνη και τα πρωτοσέλιδα με τις αποκαλύψεις στην υπόθεση του Νίκου Παππά, επικεντρώνεται στα σκάνδαλα και όχι στην οικονομία. Ισως γιατί οι περισσότεροι δεν έχουν αισθανθεί τις οικονομικές συνέπειες της πρόσφατης υγειονομικής κρίσης. Ανάλογη στάση δείχνει να κρατά και η κυβέρνηση, με τα στελέχη της να ασχολούνται από το πρωί μέχρι το βράδυ με τη σκανδαλολογία, που πνιγεί τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι με τα πραγματικά προβλήματα της χώρας.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την κυβέρνηση είναι να πέσει στην παγίδα του εφησυχασμού, ενώ οι δημοσκοπήσεις, οι οποίες δίνουν στη νέα ΝΔ προβάδισμα σχεδόν 20 ποσοστιαίων μονάδων από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι ικανές να μετατρέψουν τον εφησυχασμό σε αλαζονεία και να τινάξουν στον αέρα τον κυβερνητικό προγραμματισμό για την υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Η τρέχουσα συγκυρία είναι ιδανική για την κυβέρνηση, ώστε να αξιοποιήσει τον πολιτικό χρόνο, που της έχουν δώσει οι αποκαλύψεις στις υποθέσεις Μιωνή και Καλογρίτσα. Αν επενδύσει σωστά, το πολιτικό της κεφάλαιο θα καταφέρει να αντιμετωπίσει όσα έρχονται, ίσως και πριν το φθινόπωρο, στην οικονομία, την απασχόληση και τη δημόσια υγεία. Σε οποιοδήποτε άλλο ενδεχόμενο οι συνέπειες για την κοινωνία προμηνύονται εξαιρετικά δυσάρεστες, με δεδομένη και την τακτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που ετοιμάζεται να εκμεταλλευτεί την κρίση στα εργασιακά για να επιστρέψει δυναμικά στο πολιτικό παιχνίδι.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου