Τα πρόστιμα και η ατομική ευθύνη

τα-πρόστιμα-και-η-ατομική-ευθύνη-769150

Η απόλυτη συμμόρφωσή μας στις υποδείξεις των λοιμωξιολόγων μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια μετριασμού των απωλειών στον πιο σημαντικό άξονα της πραγματικής οικονομίας

Του Γιώργου Λαμπράκη

Από την πρώτη Ιουλίου μέχρι χθες είχαν καταγραφεί περισσότερα από 540 κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας. Τα μισά είναι εισαγόμενα, γεγονός που καταδεικνύει ότι τα υπόλοιπα αφορούν σε εγχώρια περιστατικά, κάποια εκ των οποίων είναι «ορφανά», δηλαδή δεν είναι δυνατή η ιχνηλάτησή τους. Τους επιστήμονες ανησυχεί ιδιαίτερα η διασπορά των κρουσμάτων σε όλο και περισσότερες περιοχές, με την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη να κρατούν τα αρνητικά πρωτεία, ενώ σε αρκετές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας εξακολουθούν να εντοπίζονται εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού.

Με αυτά τα δεδομένα η πιστή εφαρμογή των μέτρων για τη χρήση μάσκας και την τήρηση των αποστάσεων αποκτά ξεχωριστή σημασία, ενώ, αν λάβουμε υπόψη τη δραματική κατάσταση στον τουρισμό, η απόλυτη συμμόρφωση μας με τις υποδείξεις των λοιμωξιολόγων μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια μετριασμού των απωλειών στον πιο σημαντικό άξονα της πραγματικής οικονομίας.

Οι συζητήσεις για υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους και η απόφαση για επαναφορά της ενημέρωσης από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, αρχικά σε εβδομαδιαία βάση, είναι ενδεικτικές της σοβαρότητας της κατάστασης. Ο κρατικός μηχανισμός ετοιμάζεται για τα χειρότερα και οι αποφάσεις που ελήφθησαν έστω και καθυστερημένα για απαγόρευση των πανηγυριών και αυστηροποίηση των ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Οι πολίτες, που αποτελούν τον δεύτερο παράγοντα της εξίσωσης αναφορικά με την προσπάθεια αποτροπής νέας έξαρσης της πανδημίας, εξακολουθούν να αδιαφορούν για την ανάγκη τήρησης των μέτρων. Ειδικά από τη στιγμή που έχουν ατονήσει οι έλεγχοι και τα πρόστιμα επιβάλλονται με το σταγονόμετρο και μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, οι περισσότεροι λειτουργούν σαν να μην υπάρχει κορονοϊός ή σαν να μην αφορά σε εκείνους.

Ο συνωστισμός σε μπαρ και κέντρα διασκέδασης αποτελεί σύνηθες φαινόμενο, ενώ η μη χρήση μάσκας σε μέσα μαζικής μεταφοράς και κλειστούς δημόσιους χώρους είναι ο κανόνας εξαιρετικά επικίνδυνου παιχνιδιού με τη δημόσια υγεία. Συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις χάνει η δημόσια υγεία και την πληρώνουν οι πολίτες, ακόμη και αυτοί που φροντίζουν να είναι συνεπείς ως προς την τήρηση συγκεκριμένων μέτρων.

Η κατάσταση παραμένει προς το παρόν υπό έλεγχο, παρά την αύξηση του μέσου όρου των ημερήσιων κρουσμάτων. Πολύ εύκολα, ωστόσο, μπορεί να χαθεί ο έλεγχος και να επιστρέψουμε στις απερίγραπτες καταστάσεις της δίμηνης καραντίνας. Από τη στιγμή που η κυβέρνηση δεν αποφασίζει να λάβει δραστικά μέτρα για το κλείσιμο χώρων διασκέδασης, όπου τα φαινόμενα συνωστισμού απειλούν ευθέως τη δημόσια υγεία, μοναδικός τρόπος για να αποφευχθεί η προοπτική ενός νέου κύματος της πανδημίας είναι η εντατικοποίηση των καθημερινών ελέγχων και η επιβολή προστίμων. Αν συνεχίσουμε να ποντάρουμε στην ατομική ευθύνη, θα μπλέξουμε σε επικίνδυνες καταστάσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου