Μπορεί να αποτραπεί δεύτερο κύμα κορονοϊού χωρίς σκληρά μέτρα;

μπορεί-να-αποτραπεί-δεύτερο-κύμα-κορο-770190

Του Γιώργου Λαμπράκη

Η επιστημονική κοινότητα προσεγγίζει το πρόβλημα της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού με καθαρά υγειονομικά κριτήρια, θέτοντας στο επίκεντρο την προστασία της δημόσιας υγείας, από το σοβαρό ενδεχόμενο νέας έξαρσης της πανδημίας. Η κυβέρνηση από τη δική της πλευρά προσπαθεί να διαχειριστεί την κατάσταση, η οποία έχει διαμορφωθεί στη χώρα μετά το άνοιγμα των συνόρων και την επανεκκίνηση του τουρισμού, με ιδιαίτερα προσεκτικό τρόπο, έτσι ώστε να μην πληγεί η οικονομία.

Ως έναν βαθμό η συγκεκριμένη προσέγγιση μπορεί να γίνει κατανοητή, καθώς οι αντοχές της ελληνικής οικονομίας είναι εξαιρετικά περιορισμένες και πιθανό δεύτερο lock down θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά. Για να αποφευχθεί λοιπόν αυτό το ενδεχόμενο πρέπει να εφαρμοστούν απαρέγκλιτα, από όλους ανεξαιρέτως, τα μέτρα, που έχουν θεσπιστεί για την αποτροπή διασποράς του κορονοϊού. Σε αυτό το σημείο συγκλίνουν οι απόψεις των ειδικών επιστημόνων και των κυβερνητικών στελεχών, που έχουν την ευθύνη για την υιοθέτηση των προτάσεων της επιτροπής λοιμωξιολόγων.

Το πρόβλημα αρχίζει όταν μπαίνει στη εξίσωση το πρακτικό ζήτημα της εφαρμογής των μέτρων από τους πολίτες και τους επαγγελματίες, οι οποίοι εμπλέκονται στους ευαίσθητους τομείς της εστίασης και του τουρισμού. Σε ό,τι αφορά στους απλούς πολίτες, η στάση τους τις τελευταίες εβδομάδες δεν θυμίζει σε τίποτα τη στάση ευθύνης, που επέδειξαν το κρίσιμο δίμηνο έξαρσης της πανδημίας. Δεν χρησιμοποιεί σχεδόν κανένας μάσκα σε κλειστούς δημόσιους χώρους και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ δεν τηρούνται πουθενά οι αποστάσεις. Σε ό,τι αφορά στους επαγγελματίες της εστίασης, λίγοι είναι αυτοί που χρησιμοποιούν σωστά τη μάσκα, ενώ στον τουρισμό ελάχιστες από τις ξενοδοχειακές μονάδες, που επαναλειτούργησαν από τα τέλη Μαΐου, εφαρμόζουν αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα είτε από άγνοια, είτε για οικονομικούς λόγους.

Ο πρωθυπουργός στην προχθεσινή σύσκεψη τόνισε την ανάγκη εφαρμογής των μέτρων για την αποφυγή δεύτερου κύματος κορονοϊού. Αυτό όμως που εννοούσε ήταν πως αν δεν εφαρμόσουμε τα σωστά μέτρα, θα εκτροχιαστεί τελείως η κατάσταση και θα αναγκαστεί η κυβέρνηση να κλείσει όχι μόνο τα σύνορα, αλλά και την οικονομία. Αρχίζοντας από τοπικά lock down και αυστηροποιώντας περαιτέρω τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα στις πύλες εισόδου της χώρας, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να αποτρέψει τα χειρότερα.

Ο εφησυχασμός, που εξακολουθούν να έχουν οι πολίτες, σε συνδυασμό με τη γενικότερη χαλάρωση που προκαλεί η καλοκαιρινή περίοδος, δυσκολεύουν την επίτευξη του στόχου, τον οποίο έχει θέσει η κυβέρνηση, για την αποτροπή πιθανού δεύτερου κύματος πανδημίας, χωρίς την εφαρμογή μέτρων που θα καταστρέψουν την οικονομία. Ο,τι καταφέραμε από κοινού την περίοδο της καραντίνας μπορεί να γκρεμιστεί σε λίγες εβδομάδες, αν δεν λάβουμε υπόψη στα σοβαρά τα καμπανάκια κινδύνου, που χτυπούν καθημερινά οι ειδικοί.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου