Κούφια λόγια

κούφια-λόγια-771195

Σε αυτό το δεύτερο κύμα το εθνικό σύστημα υγείας θα βρεθεί αντιμέτωπο με τεράστια πρόκληση, καθώς δεν θα κληθεί να διαχειριστεί μόνο τις περιπτώσεις θετικών κρουσμάτων από τους Ελληνες που θα νοσήσουν, αλλά και από τους ξένους που θα έρθουν στη χώρα μας για διακοπές.

Του Γιώργου Λαμπράκη

Στις αόριστες και γενικόλογες απαντήσεις του υφυπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου, για τις ελλείψεις στις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας του νομού, συμπυκνώνεται η πολιτική φιλοσοφία της κυβέρνησης, αναφορικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων του εθνικού συστήματος υγείας, ειδικά αυτό το διάστημα που η απειλή νέας έξαρσης της πανδημίας του κορονοϊού γίνεται όλο και πιο ορατή.

Το υπουργείο Υγείας είτε αρνείται να παραδεχθεί το πρόβλημα, είτε υποβαθμίζει τις πραγματικές του διαστάσεις, είτε διαστρεβλώνει την κατάσταση που βιώνουν οι εναπομείναντες γιατροί και νοσηλευτές των Κέντρων Υγείας, καθώς επίσης και οι κάτοικοι των περιοχών όπου οι ελλείψεις και τα κενά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της δύσκολης καθημερινότητάς τους.

Είτε από άγνοια, είτε από πρόθεση ο υφυπουργός απάντησε στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για τις ελλείψεις στα μέσα διαχείρισης πιθανών θετικών κρουσμάτων κορονοϊού, αναφερόμενος σε αναλώσιμα υλικά και όχι στην έλλειψη υποδομών, όπως οι θάλαμοι υποδοχής ύποπτων περιστατικών. Σε ό,τι αφορά στο ερώτημα για τα κενά σε έμψυχο δυναμικό, η απάντηση επικεντρώθηκε στις γνώστες εξαγγελίες για προσλήψεις μόνιμου και επικουρικού προσωπικού, που όλοι έχουμε ακούσει και από την παρούσα κυβέρνηση, ωστόσο κάνεις στη Μαγνησία δεν έχει δει να υλοποιούνται.

Το πρόσφατο περιστατικό με τους δύο έφηβους, οι οποίοι τραυματίστηκαν σε τροχαίο ατύχημα κοντά στο Τρίκερι και διακομίστηκαν το Κέντρο Υγείας Αργαλαστής στην καρότσα αγροτικού, επειδή δεν υπήρχε οδηγός ασθενοφόρου, είναι ενδεικτικό των τραγικών ελλείψεων στις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας του νομού.

Κι όμως, το υπουργείο επιμένει να μη δεσμεύεται συγκεκριμένα για την κάλυψη των κενών. Οι πολιτικοί του ιθύνοντες απλά επαναλαμβάνουν μονότονα τις γνώστες αόριστες υποσχέσεις για προσλήψεις, που δεν έχουν κανένα ουσιαστικό αντίκρισμα, καθώς πέραν όλων των άλλων υπάρχει πλέον και ζήτημα αξιοπιστίας για την κυβέρνηση. Οι δημόσιες δομές υγείας στη Μαγνησία ήταν και παραμένουν υποστελεχωμένες. Ο νομός ήταν και παραμένει από τους πλέον αδικημένους σε ολόκληρη την 5η Υγειονομική Περιφέρεια, σε ό,τι αφορά στην κάλυψη των κενών σε έμψυχο δυναμικό. Υποσχέσεις και εξαγγελίες για προσλήψεις έκαναν και οι προηγούμενοι. Την ίδια τακτική υιοθετούν και οι νυν κυβερνώντες.

Το πρόβλημα παραμένει, ενώ πλησιάζει ο κίνδυνος νέας έξαρσης της πανδημίας του κορονοϊού. Σε αυτό το δεύτερο κύμα το εθνικό σύστημα υγείας θα βρεθεί αντιμέτωπο με τεράστια πρόκληση, καθώς δεν θα κληθεί να διαχειριστεί μόνο τις περιπτώσεις θετικών κρουσμάτων από τους Ελληνες που θα νοσήσουν, αλλά και από τους ξένους που θα έρθουν στη χώρα μας για διακοπές.

Τα υγειονομικά πρωτόκολλα, αναφορικά με τους ελέγχους για κορονοϊό στις πύλες εισόδου της Ελλάδας, δεν αποδίδουν, όπως φαίνεται από τον διαρκώς αυξανόμενο αριθμό εισαγόμενων κρουσμάτων. Η αποτελεσματικότητα του σχεδιασμού για τη θωράκιση των υγειονομικών μας δομών στους τουριστικούς προορισμούς θα παίξει καθοριστικό ρόλο το επόμενο διάστημα. Αυτή είναι, ωστόσο, μία διαπίστωση, που δεν δείχνουν να αντιλαμβάνονται οι πολιτικοί ιθύνοντες του υπουργείου Υγείας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου