ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Δυσοίωνο μέλλον

δυσοίωνο-μέλλον-772111

Απογοήτευση, κατήφεια και προβληματισμός για το μέλλον κυριαρχούν στον κλάδο της εστίασης. Οι καταστηματάρχες, που άνοιξαν τις επιχειρήσεις τους στα τέλη Μαΐου, κάθε άλλο παρά ικανοποιημένοι είναι από την κίνηση, ειδικά μετά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.

Ούτε καν στα Σαββατοκύριακα δεν μπορούν πλέον να ποντάρουν τις ελπίδες τους για ανάκαμψη των επιχειρήσεών τους. Οι πελάτες τους είναι περιορισμένοι, οι παραγγελίες προσαρμοσμένες στα δεδομένα της οικονομικής κατάστασης και οι προσδοκίες του κλάδου, ειδικά μετά το καλοκαίρι, είναι κάτι παραπάνω από δυσοίωνες, αν δεν αναστραφεί η σημερινή εικόνα με τους αρνητικούς τζίρους σε ποσοστό άνω του 50%.

Σημαντικό πλήγμα για την εστίαση αποτέλεσε η ακύρωση των ορκωμοσιών φοιτητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ενώ ενδεικτική του αρνητικού κλίματος στον κλάδο είναι η ικανοποίηση που προκάλεσε η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών για επέκταση του μέτρου των μειωμένων ενοικίων μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, η εστίαση στηρίχτηκε με μέτρα ουσίας, όπως η οικονομική ενίσχυση των πληττόμενων επιχειρήσεων και όχι με παθητικά μέτρα όπως αυτά που νομοθετούνται στη χώρα μας.

Γ.Λ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου