Θέμα χρόνου η νέα έξαρση της πανδημίας

θέμα-χρόνου-η-νέα-έξαρση-της-πανδημίας-772279

Του Γιώργου Λαμπράκη

Οι γιατροί τα λένε, τα ξαναλένε, αλλά κανείς δεν τους ακούει. Η χρήση μάσκας, η τήρηση των αποστάσεων και το συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι ή αντισηπτικό εξακολουθούν να αποτελούν τα σημαντικότερα μέτρα για την αποτροπή μετάδοσης του κορονοϊού. Τα συγκεκριμένα μέτρα συνέβαλαν καθοριστικά το κρίσιμο δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου στον περιορισμό της πανδημίας και στην επίτευξη των υποδειγματικών υγειονομικών στοιχείων, με τα οποία η χώρα μας άνοιξε, νωρίτερα από κάθε άλλη, την οικονομία και επανεκκίκησε τον τουρισμό.

Η υπεύθυνη στάση των πολιτών κατά τη διάρκεια των μέτρων καραντίνας αποτελεί παρελθόν. Τη θέση της έχουν πάρει πλέον η χαλάρωση και η αδιαφορία ως προς την τήρηση των μέτρων, που οι ειδικοί δεν σταματούν να συστήνουν. Οι αποφάσεις της πολιτείας για απαγόρευση των πανηγυριών, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Ιουλίου, καθώς και φορέων της αυτοδιοίκησης, όπως η Περιφέρεια Θεσσαλίας που ανέστειλε μέχρι νεωτέρας τη συμμετοχή της στη συνδιοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων, αποτελούν προάγγελο δύσκολων καταστάσεων, τις οποίες οι ειδικοί έχουν προβλέψει, ωστόσο ελάχιστοι έλαβαν υπόψη τις επισημάνσεις της επιστημονικής κοινότητας. Αντίθετα, η πλειονότητα των πολιτών υιοθέτησε εντελώς ανεύθυνη και κοινωνικά επικίνδυνη στάση, αδιαφορώντας για τη σημασία τήρησης των μέτρων προστασίας από την πανδημία.

Οσοι ήλπιζαν ότι ο κορονοϊός θα εξαφανιστεί μόλις ανέβει ο υδράργυρος διαψεύστηκαν. Οπως και οι γραφικοί, που επέμεναν ότι πρόκειται για διεθνή συνωμοσία, με σκοπό να περιοριστούν οι ατομικές μας ελευθερίες. Ο ιός παραμένει στην κοινότητα, εξακολουθεί να διασπείρεται με μεγάλη ευκολία και η ανεύθυνη στάση πολλών εξ ημών τον βοηθά να συνεχίσει να εξαπλώνεται και να απειλεί ακόμη περισσότερο τη δημόσια υγεία.

Η απόφαση για την απαγόρευση των πανηγυριών άργησε να ληφθεί. Οπως και η απόφαση για την αυστηροποίηση των ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Τα επιδημιολογικά στοιχεία για τα «ορφανά» κρούσματα σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας αποδεικνύουν ότι η διασπορά του κορονοϊού στην κοινότητα είναι μεγάλη, ενώ τις επόμενες εβδομάδες θα φανούν οι συνέπειες από τον απίστευτο συνωστισμό στα πανηγύρια ανά την επικράτεια.

Στην παρούσα φάση μόνο ευχές μπορούμε να κάνουμε. Ευχές για τον περιορισμό της διασποράς του ιού στις περιοχές με υψηλό ρυθμό μετάδοσης. Ευχές για μη έξαρση της πανδημίας στα χωριά, όπου εκατοντάδες, ακόμη και χιλιάδες πολίτες διασκέδαζαν μέχρι προχθές σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Ευχές για τις αντοχές του εθνικού συστήματος υγείας στο επερχόμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας, καθώς στο διάστημα από την εμφάνιση του κορονοϊού στη χώρα μας μέχρι σήμερα τα δημόσια νοσοκομεία έχουν ενισχυθεί μόνο στα λόγια. Το αρμόδιο υπουργείο αλλάζει μόνο τα πρωτόκολλα ασφαλείας και όχι τις προτεραιότητές του σε ό,τι αφορά στη στελέχωση των δημόσιων δομών υγείας, που παραμένουν ανήμπορες να ανταποκριθούν ακόμη και σε φυσιολογικές υγειονομικές συνθήκες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου