Επικίνδυνη αβελτηρία

επικίνδυνη-αβελτηρία-773197

Η τόνωση της τουριστικής οικονομίας μπορεί πλέον να επιτευχθεί μόνο από τους Ελληνες, που θα θελήσουν να περάσουν λίγες ημέρες ξεκούρασης και διασκέδασης σε κάποιον από τους αναρίθμητους τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας

Του Γιώργου Λαμπράκη

Το τίμημα της κυβερνητικής αβελτηρίας σε ό,τι αφορά στη λήψη δραστικών μέτρων τόσο για τους εισερχόμενους τουρίστες, όσο και για την απαγόρευση των πανηγυριών, δεν μπορεί παρά να είναι ακριβό για τη χώρα μας. Η ακατανόητη αδράνεια, που εξακολουθεί να επιδεικνύεται, ενώ αυξάνουν τα εισαγόμενα κρούσματα κορονοϊού και σχεδόν καθημερινά δημοσιοποιούνται εικόνες απίστευτου συνωστισμού και απόλυτης παραβίασης των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης σε πανηγύρια ανά την ελληνική επικράτεια, μόνο σε ένα αποτέλεσμα μπορεί να οδηγήσει, στην έξαρση της πανδημίας, ίσως και πριν τον Αύγουστο, τον μήνα που ο τουρισμός ελπίζει ότι μπορούν να καλυφθούν κάποιες από τις τεράστιες απώλειες της φετινής καλοκαιρινής περιόδου.

Η τόνωση της τουριστικής οικονομίας μπορεί πλέον να επιτευχθεί μόνο από τους Ελληνες, που θα θελήσουν να περάσουν λίγες ημέρες ξεκούρασης και διασκέδασης σε κάποιον από τους αναρίθμητους τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας. Αν, ωστόσο, η πανδημία επιστρέψει και αρχίσουν τα τοπικά lock down και οι απαγορεύσεις στις μετακινήσεις, οι όποιες προσδοκίες θα διαψευστούν και η ολοκληρωτική καταστροφή για τους επαγγελματίες του τουρισμού θα είναι αναπόφευκτη. Για τις συνέπειές της δεν χρειάζεται να υπερθεματίσουμε. Από την αρχή της οικονομικής κρίσης, που προκάλεσε η αντίστοιχη υγειονομική του κορονοϊού, έχει τονισθεί ότι οι συνέπειες στην τουριστική οικονομία θα είναι οδυνηρές και οι επιπτώσεις τους στο ΑΕΠ της χώρας θα προκαλέσουν τσουνάμι αρνητικών εξελίξεων στην πραγματική οικονομία.

Ηδη προκύπτουν ιδιαίτερα ανησυχητικά στοιχεία ως προς την εισαγωγή θετικών κρουσμάτων κορονοϊού. Από αύριο, που θα αρχίσουν οι πτήσεις από χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία, το καθημερινό δελτίο ενημέρωσης της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας για τον αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού αναμένεται να εμπλουτίζεται. Αν η εκτίμηση επιβεβαιωθεί και την ίδια στιγμή έχουμε έξαρση της πανδημίας σε κάποια περιοχή της χώρας μας, η κυβέρνηση θα βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο. Οι εναλλακτικές της επιλογές θα έχουν περιοριστεί δραματικά και τα περιθώρια εξόδου από το υγειονομικό αδιέξοδο, που θα έχει διαμορφωθεί, θα είναι σχεδόν ανύπαρκτα.

Οι επιστήμονες, που καθοδήγησαν τη χώρα να διαχειριστεί υποδειγματικά την έξαρση της πανδημίας το δίμηνο Μαρτίου – Μαΐου, εκφράζουν εδώ και καιρό την αγωνία τους για το πρόβλημα με τα πανηγύρια και τον διαρκώς αυξανόμενο αριθμό των εισαγόμενων κρουσμάτων κορονοϊού. Σε αντίθεση με το δίμηνο των μέτρων γενικής καραντίνας, οι κυβερνώντες δεν τους ακούν και δεν αποφασίζουν να κινητοποιηθούν, έτσι ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα, την κατάλληλη στιγμή. Για παράδειγμα, η απόφαση για την απαγόρευση των πανηγυριών έπρεπε να είχε ληφθεί πολύ πριν τις επαναλαμβανόμενες εικόνες συνωστισμού, που εξακολουθούν να στέλνουν λανθασμένα μηνύματα στην κοινωνία, που με τη σειρά της έχει χαλαρώσει και λειτουργεί σα να εξαφανίστηκε ως διά μαγείας η απειλή του κορονοϊού.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου