Και οι «ήρωες» έχουν ανάγκη από ξεκούραση

και-οι-ήρωες-έχουν-ανάγκη-από-ξεκούρ-2746

Στο νέο κύμα της πανδημίας θα υπερβάλλουν ξανά εαυτούς, θα εισπράξουν ξανά πολλά «μπράβο» και «ευχαριστώ», αλλά στο τέλος της ημέρας θα μετρούν μαζί με τις αντοχές τους και τις χαμένες ημέρες άδειας που δικαιούνται

Του Γιώργου Λαμπράκη

Μόλις δύο εβδομάδες άδειας αναμένεται να λάβουν οι νοσοκομειακοί γιατροί της Μαγνησίας το φετινό καλοκαίρι. Οι «ήρωες με τις πράσινες μπλούζες», που αποθέωσαν κατά τη διάρκεια της περιόδου έξαρσης της πανδημίας του κορονοϊού το πολιτικό σύστημα και η κοινωνία, έφτασε η ώρα να ξεκουραστούν μετά το εφιαλτικό τρίμηνο που έζησαν στις νοσηλευτικές δομές της ελληνικής επικρατείας, υπηρετώντας το εθνικό σύστημα υγείας με αυταπάρνηση και υπέρμετρο ζήλο.

Δυστυχώς για αυτούς οι ελλείψεις έμψυχου δυναμικού στα νοσοκομεία δεν τους επιτρέπουν να πάρουν περισσότερες ημέρες άδειας, έτσι ώστε να ξεκουραστούν πραγματικά και να προετοιμάσουν το σώμα και το μυαλό τους για το πιθανό δεύτερο κύμα πανδημίας, που όπως εκτιμούν οι επιδημιολόγοι θα χτυπήσει την Ελλάδα από το φθινόπωρο.

Με φιλικά χτυπήματα στην πλάτη και με υποσχέσεις, τα κενά δεν καλύπτονται, οι βάρδιες δεν βγαίνουν και οι καλοκαιρινές άδειες δεν είναι δυνατό να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια από δύο εβδομάδες, οι οποίες θα δοθούν η μία τον Ιούλιο και η άλλη τον Αύγουστο. Μάλιστα, οι γιατροί για να λείψουν για μία εβδομάδα θα πρέπει όταν επιστρέψουν να κάνουν εφημερίες τις πέντε από τις επτά ημέρες της εβδομάδας, έτσι ώστε να μπορέσουν να λείψουν και οι υπόλοιποι συνάδελφοί τους.

Σε ό,τι αφορά στις οφειλόμενες ημέρες άδειας στο Αχιλλοπούλειο, το σύνολο σχεδόν του ιατρικού προσωπικού, των νοσηλευτών και των διοικητικών υπαλλήλων δεν έχει λείψει ούτε μία ημέρα το 2020, ενώ σε ποσοστό της τάξης του 30% με 40% των νοσοκομειακών γιατρών οφείλονται ημέρες άδειας από την προηγούμενη χρονιά!

Τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι όχι μόνο δεν άλλαξε το παραμικρό σε ό,τι αφορά στη βελτίωση της καθημερινότητας των γιατρών και των νοσηλευτών του δημόσιου συστήματος υγείας μετά την κρίσιμη περίοδο της έξαρσης του κορονοϊού, αλλά τα προβλήματα παραμένουν και έχουν ενταθεί, παρά τις υποσχέσεις και την κυβερνητική προσπάθεια να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα. Οι ανακοινώσεις και οι πανηγυρικές εξαγγελίες για προσλήψεις μόνιμου και επικουρικού προσωπικού έχουν αντίκρισμα μόνο στο κομματικό ακροατήριο.

Σε νοσοκομεία όπως αυτό του Βόλου τα κενά που υπήρχαν προ κορονοϊού εξακολουθούν να υπάρχουν, οι βάρδιες και οι εφημερίες καλύπτονται οριακά, ενώ οι άδειες στο προσωπικό συνεχίζονται να δίνονται με το σταγονόμετρο, παρ΄ότι οι γιατροί και οι νοσηλευτές που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης με την υγειονομική κρίση πριν από δύο μήνες πιθανότατα θα ξαναβρεθούν στην ίδια θέση, με τη διαφορά ότι στο επόμενο χτύπημα της πανδημίας οι δυνάμεις τους θα έχουν ελαχιστοποιηθεί, με τη φυσική καταπόνηση να συνοδεύεται και από την ψυχική. Στο νέο κύμα της πανδημίας θα υπερβάλλουν ξανά εαυτούς, θα εισπράξουν ξανά πολλά «μπράβο» και «ευχαριστώ», αλλά στο τέλος της ημέρας θα μετρούν μαζί με τις αντοχές τους και τις χαμένες ημέρες άδειας που δικαιούνται.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου