Συνθήκες κοινωνικής αναταραχής

συνθήκες-κοινωνικής-αναταραχής-10751

Του Γιώργου Λαμπράκη

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που θέτει όρους και κανόνες για τη διοργάνωση διαδηλώσεων, είναι πολύ πιθανό να πυροδοτήσει κοινωνικές εντάσεις σε περίοδο, κατά την οποία απαιτείται κλίμα ηρεμίας και νηφαλιότητας. Τα δύσκολα για την οικονομία και την κοινωνία, μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού, είναι μπροστά. Το τελευταίο που χρειάζεται η χώρα είναι η δημιουργία εστιών κοινωνικής αναταραχής, που θα χειροτερέψουν ακόμη περισσότερο την καθημερινότητα των πολιτών.

Ο νόμος, που θέτει αυστηρές προϋποθέσεις για τη διοργάνωση διαδηλώσεων, έτσι ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι πολλοί από μικρές μειονότητες διαδηλωτών, ήταν από τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ. Εχοντας στο πλευρό της επαγγελματικές ομάδες, που υφίστανται κάθε τρεις και λίγο τις συνέπειες από διαδηλώσεις, στις οποίες ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι συνήθως μικρότερος από τον αντίστοιχο των δημοσιογράφων που τις καλύπτουν και των αστυνομικών που τις επιτηρούν, η κυβέρνηση φέρνει σύντομα προς ψήφιση νομοσχέδιο, που μεταξύ άλλων προβλέπει ότι κινητοποίηση δεν θα επιτρέπεται να πραγματοποιηθεί, αν έχει μικρό αριθμό συμμετεχόντων ή αν δεν υπάρχει υπεύθυνος ως προς τη διοργάνωση και την περιφρούρησή της.

Στις τάξεις των τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων ήδη επικρατεί αναβρασμός, ενώ το ίδιο κλίμα επεκτείνεται ταχύτατα στα δευτεροβάθμια και πρωτοβάθμια συνδικαλιστικά όργανα. Αλλα εκδίδουν σκληρές ανακοινώσεις κατά της κυβέρνησης, με αναφορές σε χουντικές μεθόδους και πρακτικές περιορισμού των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των πολιτών, κάποια ετοιμάζουν τις πρώτες κινητοποιήσεις ενάντια στο επίμαχο νομοσχέδιο.

Η αξιωματική αντιπολίτευση, από τη δική της πλευρά, προσπαθεί να εκμεταλλευτεί πολιτικά το όλο κλίμα, καταγγέλλοντας ότι ο νόμος για τον περιορισμό των διαδηλώσεων έρχεται με σκοπό να εμποδίσει την κοινωνία να αντιδρά σε δυσάρεστα μέτρα, εξαιτίας των οικονομικών επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης. Στον ΣΥΡΙΖΑ ξεχνούν προφανώς ότι κατά τη διάρκεια της δικής τους διακυβέρνησης αποδυναμώθηκαν και αδρανοποιήθηκαν οι προσπάθειες για την πραγματοποίηση απεργιακών κινητοποιήσεων, ενώ το συνδικαλιστικό κίνημα απαξιώθηκε στα μάτια των εργαζομένων και το σύνολο σχεδόν των μεγάλων απεργιών, μετά την ψήφιση του ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου, κατέληξε σε φιάσκο. Τώρα η αξιωματική αντιπολίτευση προσπαθεί να ανεβάσει το θερμόμετρο της πολιτικής αντιπαράθεσης, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι υιοθέτει αντιδημοκρατικές και αυταρχικές πρακτικές.

Από κοντά οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και συλλογικότητες, που μονίμως βρίσκονται στον δρόμο, σπεύδουν να εκμεταλλευτούν το κλίμα, ενώ μόλις ψηφιστεί το επίμαχο νομοσχέδιο αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός των διαδηλώσεων, μόνο και μόνο για να προκαλείται ένταση, που με τη σειρά της θα τροφοδοτήσει το κλίμα γενικευμένης αναταραχής, το οποίο επιδιώκουν όσοι είναι μονίμως με ένα πανό στα χέρια. Θεωρείται λοιπόν σχεδόν βέβαιο ότι το επόμενο διάστημα θα έχουμε, ίσως και σε καθημερινή βάση, πορείες και συγκεντρώσεις, οι οποίες θα έχουν επεισοδιακή κατάληξη, από τη στιγμή που η Αστυνομία θα καλείται να εφαρμόσει τον νέο νόμο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου