Αμφιλεγόμενες πρακτικές που προκαλούν σύγχυση

αμφιλεγόμενες-πρακτικές-που-προκαλο-17635

Του Γιώργου Λαμπράκη

Κανέναν δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι ταυτόχρονα με τις ανακοινώσεις της Περιφέρειας, αναφορικά με τα αποτελέσματα των μετρήσεων για την καταλληλότητα των ακτών κολύμβησης στη χερσαία και τη νησιωτική Μαγνησία, βλέπουν το φως της δημοσιότητας τα αποτελέσματα αντίστοιχων μετρήσεων του Πανελλήνιου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών, το οποίο αυτή τη φορά χαρακτηρίζει ακατάλληλες, λόγω υψηλού μικροβιακού φορτίου, τουλάχιστον πέντε ακτές.

Το περίεργο της υπόθεσης είναι ότι στις φετινές μετρήσεις του ΠΑΚΟΕ εμφανίζονται ακατάλληλες για κολύμβηση ακτές στις Αλυκές, τα Πευκάκια και την Αγριά, περιοχές που είναι συνδεδεμένες με το δίκτυο της αποχέτευσης. Δεν πρόκειται, δηλαδή, για ακτές περιοχών στο Πήλιο, χωρίς αποχετευτικό δίκτυο, όπου άλλες χρονιές του ΠΑΚΟΕ εντόπιζε μικροβιακές υπερβάσεις και τις χαρακτήριζε ακατάλληλες για κολύμβηση.

Ο Δήμος Βόλου και η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, που διενεργούν μετρήσεις στα νερά κολύμβησης με μεθόδους, οι οποίες δεν αμφισβητούνται ως προς την εγκυρότητά τους, ξεκαθαρίζουν ότι στο σύνολό τους οι ακτές (τα δείγματα ξεπερνούν τα 90 και το χρονικό διάστημα διενέργειας των ελέγχων εκτείνεται από τον περασμένο Απρίλιο μέχρι προχθές) είναι κατάλληλες, ενώ όπου εντοπίστηκε μικροβιακό φορτίο, αυτό δεν ξεπερνά τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια, που θέτει η ισχύουσα νομοθεσία.

Γι άλλη μία χρονιά έρχεται, λοιπόν, στο προσκήνιο το ζήτημα της εγκυρότητας των δειγματοληψιών στις ακτές κολύμβησης, που φέτος έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς η τουριστική οικονομία προσπαθεί να ορθοποδήσει μετά το πλήγμα, το οποίο δέχθηκε από τον κορονοϊό. Στο σκηνικό που έχει διαμορφωθεί σε τουριστικές περιοχές, όπως ο Βόλος, το Πήλιο και οι Β. Σποράδες, όπου οι επισκέπτες θα είναι εξαιρετικά περιορισμένοι σε σχέση με άλλες χρονιές, δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο για ανεύθυνες κινδυνολογίες και διασπορά ψευδών ειδήσεων.

Οι ξενοδόχοι παλεύουν να κρατήσουν όρθιες τις επιχειρήσεις τους και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας, ενώ οι τοπικές οικονομίες προσπαθούν να επιστρέψουν στην κανονικότητα ποντάροντας στα έσοδα από τον τουρισμό. Κατά συνέπεια, οι φωνές της τρομολαγνείας, που τις περισσότερες φορές βασίζονται σε αμφιλεγόμενες μεθόδους, προσφέρουν κάκιστες υπηρεσίες.

Οι μετρήσεις διαπιστευμένων επιστημονικών φορέων, όπως το Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας, που απευθύνθηκε και φέτος η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας για τον έλεγχο των νερών στις ακτές κολύμβησης, δεν επιδέχονται αμφισβήτησης. Η μεθοδολογία των συγκεκριμένων μετρήσεων και η επιστημονικότητα του φορέα, που βάζει την υπογραφή του κάτω από τα τελικά αποτελέσματα, αποτελούν τα ιδανικά εχέγγυα για την κοινή γνώμη.

Αλλωστε, ανακοινώσεις του ΠΑΚΟΕ με αντίστοιχο περιεχόμενο, που κάθε καλοκαίρι δημοσιοποιούνται σχεδόν ταυτόχρονα με τις επίσημες μετρήσεις της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, αντιμετωπίζονται με δυσπιστία και σε μερικές περιπτώσεις αυτοδιοικητικοί άρχοντες έχουν κινηθεί νομικά κατά του ΠΑΚΟΕ, κρίνοντας ότι οι παρεμβάσεις του για την καταλληλότητα των νερών κολύμβησης, στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου, προκαλούσαν σοβαρά προβλήματα στους επαγγελματίες του τουρισμού και τις τοπικές οικονομίες.

Οι πολίτες, στη ζυγαριά της κρίσης τους, πρέπει να βάλουν από τη μία μεριά την εγκυρότητα και την αξιοπιστία των ανεξάρτητων επιστημονικών φορέων και από την άλλη τις πρακτικές μίας ΜΚΟ, που βρίσκεται υπό διαρκή αμφισβήτηση τόσο ως προς τη μεθοδολογία, όσο και ως προς τα πραγματικά της κίνητρα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου