Οι μπαχαλάκηδες πέτυχαν τον στόχο τους

οι-μπαχαλάκηδες-πέτυχαν-τον-στόχο-του-32094

Του Γιώργου Λαμπράκη

Τα συμπεράσματα της επιστημονικής έρευνας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για την αέρια ρύπανση στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου επιβεβαιώνουν την ύπαρξη σοβαρού περιβαλλοντικού προβλήματος, ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες. Η συσχέτιση, σε μεταγενέστερο χρόνο, των συγκεκριμένων συμπερασμάτων με τις πηγές, που συμβάλλουν στις υπερβάσεις των PM 2,5, θα δώσουν πιο σαφή εικόνα, έτσι ώστε οι αρμόδιες αρχές να δρομολογήσουν λύσεις στο πρόβλημα.

Μέχρι τότε, όμως, πρέπει να περιμένουμε και να ελπίζουμε ότι μπορεί να δημιουργηθεί στην πόλη ενιαίο μέτωπο διαχείρισης των σοβαρών περιβαλλοντικών προβλημάτων. Μέτωπο, το οποίο θα αναγνωρίσει κατ’ αρχάς ότι υπάρχει πρόβλημα και στη συνέχεια θα συμφωνήσει για το πώς μπορούν να περιοριστούν τόσο τα επίπεδα της αέριας ρύπανσης, όσο και οι πηγές που την προκαλούν.

Στο μεταξύ, η τοπική κοινωνία καλείται να επουλώσει τις πληγές, που άνοιξαν τα θλιβερά γεγονότα του περασμένου Σαββάτου έξω από την ΑΓΕΤ. Αυτοί που προκάλεσαν τις συγκρούσεις και έθεσαν σε κίνδυνο τις ζωές ανυποψίαστων πολιτών, οι οποίοι έκριναν ότι έπρεπε να συμμετάσχουν σε ένα ακόμη συλλαλητήριο για το μείζον θέμα της καύσης σκουπιδιών, πέτυχαν τον στόχο τους να αποπροσανατολίσουν δηλαδή την τοπική κοινή γνώμη από το μείζον ζήτημα της διαχείρισης των σκουπιδιών.

Κατάφεραν επίσης να αυξήσουν περαιτέρω τον αριθμό των Βολιωτών, που ήδη απέχουν από ανάλογες κινητοποιήσεις και γενικά από τη συζήτηση που γίνεται στην πόλη για το επίμαχο θέμα. Οι υπόλοιποι, που ασχολούνται ενεργά και συμμετέχουν σε ομάδες πολιτών, έχουν διασπαστεί σε υποσύνολα συλλογικοτήτων, στα οποία έχουν παρεισφρήσει μπαχαλάκηδες και κουκουλοφόροι από άλλες περιοχές της χώρας, τη δράση των οποίων παρακολουθήσαμε στο πρόσφατο συλλαλητήριο.

Ηταν η πρώτη φορά, που συλλαλητήριο για το μείζον θέμα της καύσης σκουπιδιών κατέληξε όπως το αντίστοιχο του περασμένου Σαββάτου. Προηγήθηκαν δύο κινητοποιήσεις με υπερπολλαπλάσιο αριθμό διαδηλωτών, παρ’ όλα αυτά εξελίχθηκαν και ολοκληρώθηκαν με υποδειγματικό τρόπο. Αυτή τη φορά ο έλεγχος χάθηκε και είναι σχεδόν βέβαιο πως όσοι Βολιώτες βγήκαν στον δρόμο το περασμένο Σάββατο με σκοπό να εκφράσουν ειρηνικά την αντίθεσή τους στην καύση σκουπιδιών και τη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής srf, δεν πρόκειται να ξαναπατήσουν το πόδι τους σε ανάλογη κινητοποίηση. Αστυνομικοί, μαζί με τους μπαχαλάκηδες, έπνιξαν και τους ειρηνικούς διαδηλωτές στα χημικά, κάποιοι από αυτούς χτυπήθηκαν από τα ΜΑΤ και όταν τελείωσε το επεισοδιακό συλλαλητήριο, επέστρεψαν στα σπίτια τους, μετανιωμένοι για την επιλογή τους να βγουν στον δρόμο.

Ο θλιβερός τρόπος, με τον οποίο ολοκληρώθηκε η πρόσφατη κινητοποίηση, στερεί από την τοπική κοινωνία την ευκαιρία να συζητήσει με νηφαλιότητα και σοβαρότητα πώς μπορεί να αντιμετωπίσει το μείζον πρόβλημα της αέριας ρύπανσης. Προσφέρει επίσης το ιδανικό άλλοθι στους υπέρμαχους της καύσης σκουπιδιών, ώστε να συνεχίζουν να απαξιώνουν οποιονδήποτε τους αμφισβητεί και διεκδικεί το αυτονόητο, καθαρό αέρα, κυρίως, για τις επόμενες γενιές.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου